Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



HPD Lipa osvojila olimpijsko zlato i srebro u pjevanju!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Nandino
Offline
Avatar

Ukupno postova: 5431
Lokacija: redakcija portala Osijek031.com
Spol: Muško Muško
Post Postano: 21.07.2008. 9:28 
Naslov:  HPD Lipa osvojila olimpijsko zlato i srebro u pjevanju!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" Osijek na 5. Svjetskim zborskim igrama (Olimpijadi zborova), održanima od 9. do 19. srpnja 2008. godine u austrijskom gradu Grazu, osvojilo je zlatnu i srebrnu medalju u pjevanju, postigavši time najveći uspjeh u 132 godine dugoj povijesti Društva!

Redakcija portala Osijek031.com čestita Lipaštima na ovom veličanstvenom postignuću! Labor omnia vincit!

Tomislav Levak, glasnogovornik HPD-a "Lipa" Osijek poručuje:

S iznimnim ponosom i srećom obavještavamo Vas da je Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" Osijek, koje je već 15 godina zaredom najbolji amaterski mješoviti zbor u Hrvatskoj, postiglo izvrstan uspjeh na 5. Svjetskim zborskim igrama (5. World Choir Games) ili Olimpijadi pjevačkih zborova, koje su od 9. do 19. srpnja 2008. godine organizirane u austrijskom gradu Grazu. "Lipa" je, pod ravnanjem dirigentice prof. Valerije Fischbach i uz pomoć korepetitorice prof. Ozane Tomić, osvojila olimpijsku zlatnu i srebrnu medalju u pjevanju, što je, unatoč mnogim dosadašnjim vrijednim nagradama i priznanjima, najveće dostignuće Društva u bogatoj povijesti dugoj čak 132 godine!

Naime, ovaj izniman rezultat ostvaren je na najvećem i najtežem natjecanju pjevačkih zborova na svijetu, na kojemu je "Lipa" sudjelovala prvi put. Na ovogodišnjim Svjetskim zborskim igrama nastupio je čak 441 zbor iz 93 zemlje svijeta, koji su u tih deset dana zajedno imali više od 1.000 izvedbi i koncerata, a njihovo umijeće u ukupno različitih 28 kategorija ocjenjivao je 71 međunarodni sudac. Pritom se u Grazu okupio impozantan broj od više od 20.000 pjevača, što je najmasovnije ikada u povijesti zborskog pjevanja. Tu činjenicu je na velikoj svečanosti zatvaranja Svjetskih zborskih igara (u subotu, 19. srpnja), održanoj pred 4.000 nazočnih u Stadthalle Graz, istaknuo Günter Titsch, predsjednik međunarodne interkulturalne fondacije Musica mundi, krovne organizacije amaterskog zborskog pjevanja u svijetu, koja je i organizirala Svjetske zborske igre, odnosno Olimpijadu zborova.

Valja istaknuti da se "Lipa", težeći uvijek novim izazovima, hrabro predstavila u čak dvije kategorije (discipline): kategoriji velikih mješovitih zborova [kategorija broj 8] te u kategoriji suvremene glazbe (kategorija broj 20), a obje je ocjenjivao različiti sedmeročlani međunarodni stručni sud. Iako je takva odluka značila i da su pripreme za natjecanje bile većeg opsega i napornije nego ikada, ona se potpuno isplatila. Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima (četiri "zlata" s prethodnih službenih međunarodnih natjecanja), "Lipa" nije morala ići u kvalifikacije, već je u obje kategorije uvrštena izravno u završno natjecanje.
Četrdesetak "lipaša" tako je zasjalo je u punom sjaju i u "svojoj" kategoriji velikih mješovitih zborova, u kojoj su postizali sve dosadašnje uspjehe, zaslužilo najblještaviju, zlatnu medalju.

To je ostvareno u žestokoj konkurenciji 19 zborova iz ukupno 10 država: Austrije, Njemačke, Grčke, Singapura, Hrvatske, Rusije, Kine, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Irske. Pritom se po broju bodova "Lipa" plasirala među četiri najbolja zbora svijeta! U ovoj kategoriji natjecao se još jedan hrvatski zbor, Pjevački zbor "Josip Štolcer Slavenski" Čakovec, koji se plasirao iza "Lipe".

Najveći rezultat u povijesti postignut je izvedbom raznovrsnog programa, sastavljenog prema strogim propozicijama natjecanja, a činile su ga četiri skladbe hrvatskih i inozemnih autora: "Il est bel et bon" Pierre Passareaua, "De profundis" Nancy Telfer, "Missa votiva – Sanctus" Branka Starca i "Kad igra kolo" Borisa Papandopula. Treba posebno napomenuti da je od kineske članice žirija "Lipa" dobila najvišu moguću ocjenu za umjetnički dojam - čistu "desetku", dokazavši još jednom sintagmu da je "zbor koji pjeva s dušom".

U drugoj kategoriji suvremene glazbe (u njoj se izvode moderne, avangardne skladbe živućih autora koje uključuju i scenski pokret), svakako najzahtjevnijoj na cijelom natjecanju, "Lipa" je bila jedini predstavnik Lijepe naše i ponovno je osvjetlala obraz hrvatskom zborskom pjevanju, osvojivši srebrnu medalju. Pritom je između 15 zborova-sudionika iz 11 zemalja (Brazila, Austrije, Njemačke, Hrvatske, Armenije, Tajlanda, Kine, Srbije, Rusije, Jamajke i Mađarske) iznimno strogi žiri jedino "zlato" dodijelio fenomenalnom armenskom zboru Avedis. Osječko "srebro" priskrbila je odlična izvedba četiri teške skladbe – "Sequentia de virgine Maria" Janosa Vajde, "Mundi renovatio" Gyorgyja Orbana, "Ubu" Marka Ruždjaka te efektne "Plaudite manibus" Branka Starca, koju prati i istodobno pljeskanje članova zbora.

Osim u službenom dijelu programa, "lipaši" su ostavili sjajan dojam i u nizu zanimljivih popratnih programa, posebice na polusatnom koncertu 17. srpnja u City Parku u Grazu, gdje su oduševili publiku. Svojim izgledom (svi članovi imali su šalove s hrvatskom „šahovnicom“) te veselim i razigranim, ali kulturnim ponašanjem, članovi Društva plijenili su pažnju i izvan službenog programa, pa su ostvarili mnoge kontakte s drugim zborovima u cilju međunarodne razmjene.

Na samom proglašenju rezultata u Stadthalle Graz, naravno, vladala je velika nervoza i iščekivanje, iako su članovi „Lipe“ bili svjesni da su odlično pjevali na natjecanju. No, u oba navrata kada su organizatori pročitali ime zbora i rezultat, „lipaši“ su oduševljeno poskakali sa svojih stolica te počeli slaviti i klicati. Ponosno noseći zlatnu i srebrnu medalju, „lipaši“ su nakon proglašenja u Stadthalle izveli i tradicionalnu slavljeničku hrvatsku „gusjenicu“.

Zanimljivo, HPD "Lipa" koja je osnovana 1876. godine, dakle neprestano djeluje pune 132 godine, ujedno je bilo i pjevački zbor s najdužim "stažom" postojanja među svim 441 zborom na 5. Svjetskim zborskim igrama u Grazu.

Posebne zasluge za ostvareno, naravno uz same pjevače, pripadaju dirigentici zbora prof. Valeriji Fischbach i korepetitorici prof. Ozani Tomić, koje su odlično pripremile „lipaše“ tijekom više mjeseci napornog uvježbavanja.

Inače, na 5. Svjetskim zborskim igrama u Grazu nastupilo je ukupno 19 hrvatskih zborova, među kojima posebno treba istaknuti Gradski zbor "Brodosplit", koji je osvojio zlatnu medalju i titulu pobjednika kategorije muških komornih zborova. Kvalitetan nastup imao je još jedan zbor iz Osječko-baranjske županije, Crkveno pjevačko društvo MIR iz Belišća, koje je u kategoriji mješovitih komornih zborova zaslužilo srebrnu medalju, a u kategoriji folklorne glazbe broncu.

Svakako treba reći da je "Lipa" sada vlasnik čak 13 "zlata" u posljednjih 15 godina: osam državnih (Rijeka 1993. godine, Krk 1997., Zagreb 1998., Umag 1999., Novi Vinodolski 2001. i 2003. te Novigrad Istarski 2005. i 2007.), kao i pet svjetskih – Budimpešta (Mađarska) 1999., Riva del Garda (Italija) 2002., Prag (Češka) 2005., Valletta (Malta) 2007. i sada ovo olimpijsko iz Graza.

Netom zaključena sezona, čiji je vrhunac bio upravo Graz, pak također je najuspješnija u povijesti Društva. Naime, u istoj sezoni "Lipa" se ovjenčala sa čak tri nova zlata i srebrom! Titula najboljeg amaterskog mješovitog hrvatskog zbora obranjena je u listopadu 2007. u Novigradu Istarskom, a još jedno svjetsko "zlato", podsjetimo, doneseno je u studenom s Malte, gdje je "Lipa" osvojila doslovce sve što se osvojiti moglo: Zlatnu diplomu za kvalitetu i titulu pobjednika najteže A 1, „kraljevske“ kategorije mješovitih zborova, dok je dirigentica Valerija Fischbach dobila posebnu dirigentsku nagradu!

I na koncu, valja reći kako je “Lipa” ponosna što je na više nego dostojan način predstavila sebe, Osijek i Hrvatsku u vrlo jakoj svjetskoj konkurenciji. Ovom prigodom ujedno se zahvaljuje svim sponzorima i donatorima koji su joj svojom potporom to omogućili, posebice Gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji i Ministarstvu kulture. Posebna zahvala za pomoć i potporu ide na adresu predsjednice Društva, prof. Mirjane Smoje, te dopredsjednika Stevana Radovančevića, koji je u Grazu bio i odličan vođa puta.


Pročitajte i... HPD Lipa Osijek danas odlazi na 5. Svjetske zborske igre u Graz

Foto: Sikki








Zadnja promjena: Nandino; 21.07.2008. 15:45; ukupno mijenjano 3 put/a.

_________________
Fight
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
faktor-x
Offline
Ukupno postova: 447
Spol: Muško Muško
Post Postano: 21.07.2008. 10:37 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Čestitke!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Uma
Offline
Avatar

Ukupno postova: 4727
Spol: Žensko Žensko
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 21.07.2008. 12:38 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

svaka cast!! Bravo

_________________
Moj grade pored Drave...... osijek031.com smile osijek031.com smile osijek031.com smile osijek031.com smile
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
TataMata
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1180
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.07.2008. 13:20 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Bravo, pridružujem se čestitkama. Izniman uspjeh na ponos svih Osječana.

_________________
Đe si lega.....šo ima? Ma niš brca....lagano điram i snajpam butre...možda će se koja šapit...
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
noj u bemveu
Offline
Avatar

Ukupno postova: 367
Lokacija: Guantanamo
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.07.2008. 13:41 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

svaka čast! samo tako nastavite..

_________________
daj kiki-riki-riki, daj kiki-riki-riki, daj kiki-riki-riki, kikiriki daj!


tko je najbolji? NOJ! tko je najbolji? NOJ!osijek031.com smile
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Bentena
Offline
Avatar

Ukupno postova: 224
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.07.2008. 16:52 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Bravooooo!!!SmileSmileSmile

_________________
Jel' se smije tu spomenuti ime proizvodjaca omiljene mi cokolade u europskim krajevima?Znam,o u/okusima se kao ne raspravlja...al' ***** EXCELLENCE 99% CACAO je ocaravajuce odlicna...Smile
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
lipa
Offline
Ukupno postova: 3
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.07.2008. 8:02 
Naslov:  zlato
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Prije svega od srca cestitam na postignutom uspjehu koji je, svakako, plod velikih odricanja i rada. Bravo Lipa !!!

Medjutim, uspjeh i informacije o zlatu su jedno, a istina (kako ponavljajuce...) sasvim nesto drugo.
Lipa je osvojila ZLATNU MEDALJU - da, ali CETVRTU zlatnu medalju sa osvojenih 80,88 bodova od mogucih 100.
Sve je lako provjerljivo na:

http://www.musica-mundi.com/uploads/media/WCG_Graz_2008_Result.pdf

gdje mozete vidjeti sve rezultate WORLD CHOIR GAMES 2008.

Netko ce reci da nismo konstruktivni, ali tvrditi da je LIPA osvojila zlato, a pri tome ne reci da je to, u stvari, 4. nagrada je LAGANJE, A LAGANJE JE BEZOBRAZLUK PREMA OVOME GRADU I GRADJANIMA.

Cega se mi sramimo? Samih sebe?

ZASTO???

Pitanje je slijedece: da li se na laganje vec pomalo privikavamo?

POZDRAV,

ljubitelj i veliki postovatelj Lipe

p.s. muski zbor BRODOSPLIT iz Splita osvojio APSOLUTNU zlatnu medalju, tj ZLATO I PRVO MJESTO U SVOJOJ KATEGORIJI...

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
sikki
Offline
Avatar

Ukupno postova: 210
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 22.07.2008. 11:10 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dragi "obožavatelju" Lipe.

Vidim da ne razumiješ koliki je trud i vrijeme uloženo u sve. Bez toga nema ništa.

Zlato nije lako osvojiti. Kriteriji su bili dosta strogi. Čini mi se da nijedan zbor nije dobio ocjenu veću od 93 boda. A neki zborovi su ispali čak i u kvalifikacijama što znači da nisu mogli ni pjevati na natjecanju.

Zlato je zlato. A četvrto zlato na Svjetskoj olimpijadi zborova nije nimalo mala stvar.

I mi se ponosimo njime.

Wow. Brodosplit je bolji za samo 4 boda. Smile
Pa pogledaj samo njihovu konkurenciju. Nitko osim njih nije dobio zlato. Smile Što bi značilo da nisu imali ni konkurenciju.

A provjeri podatak koliko je zborova bilo u njihovoj kategoriji, a koliko u Lipinoj.

Uostalom, pljuckanje po nečijem uspjehu nije nimalo u redu. A ovo je sve napisao netko tko zna malo više o zborskom pjevanju. Smile

Bilo bi lijepo da je osoba ostavila svoj potpis.

Pozdrav

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
lipa
Offline
Ukupno postova: 3
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.07.2008. 12:58 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Drago mi je da se slazemo o nepobitnim cinjenicamam da je zlatna medalje na Olimpijadi zborova VELIKI USPIJEH te da iza svega stoji ogroman ulozeni rad takodjer i znanje osobe koja je sve pripremila.

Svaki pojedinac zasluzan je za Lipin veliki uspijeh... tu nema sumnje i to sam i napisala.

Medjutim - prikrivanje (zaobilazenje) cinjenice da to nije prvo mjesto - nego cetvrto (sto se APSOLUTNO NIGDJE NE VIDI) sramotno je ponasanje i samo je jedno u nizu svih koji se ticu klasicne glazbe u nasem gradu.

To je sve sto sam zeljela reci, a forumi su svugdje u svijetu anonimni, pa tako i ovaj na ODLICNOM 031 Osijek portalu,

lijep pozdrav uz iskrene cestitke Lipi
i

NE BOJTE SE KRITIKE

POGOTOVO DOBRONAMJERNE.

Lipa

p.s. nositelj sam doktorske titule muzikologije sa njemackih i amreickih sveucilista i JAKO se dobro razumijem u zborsko pjevanje.
Takodjer osobno poznam gdjicu Fisbah - ciji rad i uspijeh iznimno cijenim...

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
sikki
Offline
Avatar

Ukupno postova: 210
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 22.07.2008. 13:33 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Oćete molim Vas, Vi onda ljudima, kao vrsni poznavatelj i nositelj doktorske titule muzikologije objasniti lijepo o čemu se tu radi, a ne reći "LAGANJE, A LAGANJE JE BEZOBRAZLUK PREMA OVOME GRADU I GRADJANIMA".

Mislim da su ovo krive riječi...

Bilo bi lijepo kada bi stavili prvila natjecanja da svi znaju o čemu se radi.

p.s.
Pročitajte novinske članke. Vjerovatno se vidi da je Lipa "upala" među 4 najbolja zbora...
NIgdje ne piše da smo "prvi" nego dda smo osvojili zlatnu i srebrnu medalju. Smile

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
sikki
Offline
Avatar

Ukupno postova: 210
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 22.07.2008. 14:03 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kritika je mogla biti upućena i osobno, pošto se, vidim, poznajete, a ne ovako javno, jer time kritika prestaje imati to značenje već poprima neku drugu dimenziju kao i rečenica o LAGANJU GRAĐANIMA i BEZOBRAZLUKU.

Mislim da je veći BEZOBRAZLUK bio napisati to.

Hvala na kritici.
Pozdrav od Sikkija.


p.s.
U tekstu nije nigdje iznesena niti jedna laž (može se vidjeti na linku koji ste poslali). Osvojeno je zlato i srebro. Nigdje čak ne piše da smo PRVI, već da smo među 4 najbolja zbora. Korektno smo pohvalili i ostale hrvatske zborove koji su osvojili medalje.

Ovime bih zaključio BEZPOTREBNU raspravu oko "ničega".

Ovaj grad zaslužuje puno više od OVOGA što ima.

Hvala Vam na podršci.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
water
Offline
Avatar

Ukupno postova: 140
Lokacija: osijek
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 22.07.2008. 16:38 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

svaka čast sikkiju na ovakvim odgovorima na postove 'gospođe obožavateljice lipe' jer zaista se nije potrebno spuštati ispod razine zbog nekih neutemeljenih prvokacija koje izgledaju kao govor zavisti.
a netko tko je toliko glazbeno obrazovan i još živi u ovome gradu trebao bi poznavati napore koje lipa dugi niz godina ulaže u svoju kvalitetu, a o pribavljanju sponzora za predstavljanje na ovakvim natjecanjima da i ne govorim.
sve čestitke lipi! zaista su ponos ne samo ovoga grada nego i cijele države (na žalost o tome se premalo govori izvan regije) što govori i o skromnosti pjevača i uprave lipe.

_________________
If I had a world of my own, everything would be nonsense. Nothing would be what it is, because everything would be what it isn't. And contrary wise, what is, it wouldn't be. And what it wouldn't be, it would. You see?
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
lipa
Offline
Ukupno postova: 3
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.07.2008. 17:07 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Sležem se,

svakako sam, isprovocirana konstantnom "muljazom" u medijima vezano uz kvalitetu ponude klasicne glazbe u gradu (HNK npr.) upotrijebila preteske rijeci.

Iako smatram da se u izvjestavanju sve moglo preciznije napisati (sjetite se "uspjeha zborova" na natjecanjima u Kini),

ovim se putem ispricavam na jutrosnjoj doista nezgrapnoj reakciji i upotrebljenim krivim rijecima te se zahvaljujem sikki-ju na skrenutoj paznji na moju gresku.

Lipi zelim, kao i do sada, da mukotrpnim radom nastavi osvajati zlatne medalje (makar i cetvrte) te da svojim predivnim pjevanjem uveseljava sugradjane i sve koji ce ih imati mogucnosti slusati.

pozdrav

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
sikki
Offline
Avatar

Ukupno postova: 210
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 22.07.2008. 17:50 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Svi smo ovome gradu podjednako potrebni...
Živomo za njega, a neka i on živi za nas.

S ljubavlju vaš SIKKI.

Smile

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
mia m.
Offline
Ukupno postova: 2
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.07.2008. 22:22 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

go sikii Very Happy

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: