Malo se koji sedmogodišnjak u Osijeku može pohvaliti da je kao član glazbenog benda nastupio pred publikom i oduševio je svojom izvedbom na bubnjevima. No
Marko Kolak, učenik prvog razreda Osnovne škole “Grigor Vitez”, nastupao je dva puta s
“Džuboks bandom” u Siesti i oba je puta doživio ovacije. Njegov instruktor bubnjeva, inače i sam član navedenog benda,
Kruno Štern kaže kako je mali bubnjar prije tjedan dana trebao imati treći nastup, ali je zaspao jer su ga prekasno pozvali na svirku.
- Marko ima fantastičnu maštu i uistinu je glazbeni fenomen, dijete koje izvrsno svira bubnjeve i ako se nastavi tako truditi, tko zna gdje će mu biti kraj - kaže Štern. Markov otac,
Nikola kaže kako interes za bubnjeve pokazuje otkad je prohodao.
- Šetao bi kućom i lupao po svemu, od lonaca do ormara. Uvijek je imao previše energije, stoga sam ga, prije godinu dana, dakle kao šestogodišnjaka, odlučio prijaviti na tečaj sviranja bubnjeva jer sam vidio da ga to jako zanima. Međutim, u Glazbenoj školi su ga odbili, rekavši da je premlad. Potom sam ga doveo kod Šterna i tu je počela njegova bubnjarska karijera - kaže Nikola.
Mali bubnjar nije bio pretjerano rječit i kratko je prokomentirao tek kako mu je bilo izvrsno svirati u Siesti, a izrazio je i nadu da će moći zasvirati ponovno. Dodao je i kako bi volio imati vlastiti bend u budućnosti. Već mu je smislio i ime -
San Andreas, prema popularnoj kompjutorskoj igrici. Slab na riječima, ali jak na bubnjevima, Marko je i nama pokazao svoje umijeće, odsviravši, zajedno s ocem na klavijaturama i Šternom na električnoj gitari,
“The Final Countdown” grupe
Europe.
- To je njegova omiljena pjesma i naučio ju je svirati gotovo do savršenstva. Naravno da to nije jedina pjesma koju zna, u Siesti je svirao njih pet ili šest, a nakon što je završio, publika ga je zvala na bis! Bilo je uistinu iznenađujuće dobro - zaključio je Markov otac.
Udruga "Bossa noga" okuplja zaljubljenike u bubnjeve
U podrumskoj prostoriji kuće u Strossmayerovoj 300 već nekoliko godina djeluje Udruga "Bossa noga", u kojoj podučavaju sviranju bubnjeva. Voditelj je Kruno Štern, inače poznati osječki glazbenik i član grupe "Džuboks band", koji kaže da trenutačno okupljaju 15 ljudi, s kojima radi dva puta tjedno. “Ideja je došla spontano, upoznao sam mnoge osobe koje su željele učiti svirati bubnjeve, ali nisu imali gdje. Budući da sviram godinama, odlučio sam osnovati udrugu i tako omogućiti svima da uče svirati”, kaže Štern. Ime je udruge nastalo slučajno, gotovo iz pošalice. Naime, jedan od njegovih prijatelja zabunom je glazbeni smjer bossa nova nazvao "bosa noga", stoga su odlučili da im se tako zove udruga. Veliki problem im je, kao i mnogim drugim udrugama u gradu, prostor, jer je podrum u kojemu trenutačno vježbaju neadekvatan. Međutim, kaže Štern, Grad nema sluha za takve potrebe. “Osim bubnjeva, sviramo i klavijature i električne gitare, jer su to u biti jedini instrumenti koje imamo. Inače, kod nas nema dobne granice, najmlađi član ima 7 godina, a ne bismo imali ništa protiv da nam se pridruži netko i od 77”, zaključuje naš sugovornik.
Autor: G.MILANOVIĆ/Glas Slavonije