Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Radar festival: Bob Dylan & Manic Street Preachers

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Nandino
Offline
Avatar

Ukupno postova: 5431
Lokacija: redakcija portala Osijek031.com
Spol: Muško Muško
Post Postano: 02.06.2008. 10:58 
Naslov:  Radar festival: Bob Dylan & Manic Street Preachers
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Datum: 13. 6. 2008.
Grad: VARAŽDIN
Lokacija: GRADSKI STADION



BOB DYLAN

Bob Dylan je američki rock pjevač, kantautor, tekstopisac, pjesnik i pisac, enigmatični umjetnik, jedan od najvećih glazbenika svih vremena koji je promijenio kulturu druge polovine 20. stoljeća

«Like a rolling stone», «Hurricane», «Everything Is Broken», «Rollin' And Thumblin'”,” Don't think Twice, It's Alright», «Subterranean Homesick Blues”, «I Shall Be Released”, «Blowing in the wind», «The times they are changing», «Knockin' On Heaven's Door», «Tangled up in blue» samo su neke od pjesama iz plodne Dylanove diskografije (46 albuma, 83 kompilacije i 17 DVD izdanja) zabilježene u kolektivnoj svijesti zapadne civilizacije.

U posljednjih deset godina Dylan je snimio tri izvanredna albuma – «Time Out Of Mind» (1997.), «Love And Theft» (2001.) i «Modern Times» (2006.) koji kao neformalna trilogija mogu izdržati usporedbu s njegovim najjačim djelima iz sredine 60-ih ili sredine 70-ih, kreativno najuzbudljivijim periodima njegove karijere. Posebno je hvaljen zadnji Dylanov album «Modern Times» koji se smatra ponajboljim albumom u 2006. godini i koji je u prvom tjednu prodaje došao na prvo mjesto Billboardove top liste. Time je Dylan i službeno postao najstariji osvajač prvog mjesta top liste američkih albuma, točno 30 godina nakon što je do istog mjesta stigao album «Desire». Sva tri spomenuta albuma ušla su među deset najprodavanijih albuma, pa Dylana danas iznova valja zvati Top Ten izvođačem.

Zahvaljujući konstantnoj turneji simboličnog naziva«Never Ending Touru» Dylan je s grupom s kojom je snimio «Modern Times» i s kojom dolazi u Varaždin ostvario gotovo savršen odnos lidera benda i pratećih glazbenika. Koncem 2007. objavljene su i jednostruka i trostruka kompilacija najbitnijih Dylanovih pjesama, a sve to vrijeme Dylan nije prestao oduševljavati publiku brojnim koncertima. Srećom, te koncerte posljednjih deset godina prati brojna publika i briljantne nove pjesme «još uvijek najvećeg pjesnika rock generacije».

Od kada je početkom 60-ih prvi «oženio velike riječi i rock'n'roll», Dylan je nevjerovatno utjecao na rock glazbu, kulturu i pop kulturu zapadne civilizacije. Uz Elvisa, Dylan je najveća američka pop ikona. Magazin Life svojedobno ga je stavio vrlo visoko na listu najznačajnijih osoba 20. stoljeća, dok ga je časopis «Rolling stone» proglasio drugim najvećim rock izvođačem, poslije Beatlesa. Dylanova velika umjetnička djela, i starija i ova novija još uvijek snažno rezoniraju i u «modernim vremenima» 21. stoljeća.

Jedno od njegovih remek djela je i autobiografija «Chronicles, Volume One», objavljena 2004. godine, a u Hrvatskoj 2006. godine u izdanju Algoritma. Ovu «najintimniju autobiografiju što ju je ikad napisala jedna legenda 20. stoljeća» i jednu od najljepših knjiga ovog desetljeća krase erudicija, fascinantno poznavanje kulture, šarmantan pripovjedni stil, duhovitost i mnogi drugi spisateljski aduti. 2005. objavljena je i vrhunska coffe-table knjiga «Spomenar 1956.-1966» koja je mnogo više od neobaveznog štiva. Dylan trenutno radi na drugom djelu svojih memoara.

Upravo je ovih dana Dylan primio počasnu Pulitzerovu nagradu za «izuzetan utjecaj na popularnu muziku i američku kulturu», čime je postao prvi rock glazbenik kojemu je dodjeljena ova prestižna nagrada. Nekoliko je puta bio nominiran za Nobelovu nagradu za literaturu.

Dylanove pjesme obradili su mnogobrojni glazbenici: od Rolling Stonesa i Greatfull dead do U2 i Guns & Roses. Ipak jednu od najboljih obrada Dylanove pjesme «All along the Watchtower» napravio je legendarni Jimmy Hendrix i mnogi kritičari je smatraju za jednu od najuspjelijih obrada u povijesti glazbe. Bryan Ferry je 2007. izdao i album Dylanovih obrada pod nazivom "Dylanesque". Uz biografski film «I am not there» izašao je izvrstan dvostruki CD s nadahnutim obradama Dylanovih pjesama u izvedbama Eddieja Veddera, Sonic Youth, Calexica, Iron & Wine, Los Lobos, Willieja Nelsona, Sufjana Stevensa, Jacka Johnsona, The Hold Steady, The Black Keys, Cat Power, Anthonyja i drugih.

Osim glazbenicima, kantautorima, tekstopiscima i umjetnicima diljem svijeta, Dylan je i inspiracija, tema i suradnik brojnim filmašima kako nezavisnim, tako i onima u Hollywoodu. Martin Scorsese snimio je fenomenalan dokumentarac «No Direction Home» koji donosi niz nepoznatih snimaka i britke intervjue s Dylanom, a na sve to izvrsno se nadovezao vrlo dobar dvostruki CD live i demo snimkama snimljenima od konca 50-ih do sredine 60-ih, te dokumentarni film D.A. Pennebakera «Don't Look Back» o Dylanovoj turneji po Britaniji sredinom 60-ih. Prošle godine Todd Haynes snimio je hrabro postavljen i hvaljen film «I'm Not There» u kojem čak šest filmskih zvijezda glumi «šest raznih lica» Boba Dylana. 2003. godine Dylan je imao i epizodnu ulogu u filmu «Masked And Anonymus».

Posljednje dvije godine Dylan je postao i popularan radijski voditelj s emisijom «Theme Time Radio Hour» koju jednom emitira XM Satellite Radio u Americi i BBC 6 Radio u Europi. Dylan tematski bira pjesme (o autima, piću, majkama...) i priča o njima i ljudima koji su ih pjevali, u rasponu od Billie Holiday do White Stripesa, ali i o sebi i svom životu. Nedavno je objavljena dvostruka CD kompilacija s pjesmama koje Dylan u ulozi izvrsnog poznavatelja pop-kulture spašava od zaborava.

Više informacija o Bob Dylanu potražite na službenoj web stranici www.bobdylan.com



MANIC STREET PREACHERS

Uz legendarnog Bob Dylana na Radar festivalu u Varaždinu 13. lipnja nastupiti će jedan od najvećih britanskih rock bandova Manic Street Preachers.

Manic Street Preachers po prvi puta dolaze u Hrvatsku i to u punom naponu snage, u godini u kojoj će nastupiti na najvećim europskim festivalima Readingu, Leedsu, Rock im Park, Rock am Ring, a nekoliko dana prije Radar Festivala nastupiti će s Foo Fighters na stadionu Manchester Cityja.

2007. godina bila je jedna od najuspješnijih u karijeri Manic Street Preachersa: njihov osmi studijski album «Send Away The Tigers» koji se žanrovski kreće u rasponu od alternativog indie-rocka do popa i punk-rocka oduševio je glazbene kritičare, glazbenike i publiku diljem svijeta. Pjesma s albuma «Your Love Alone Is Not Enought» s Ninom Persson iz švedske pop rock grupe The Cardigans postala je veliki internacionalni hit.

Ove su godine Manic Street Preachers primili specijalnu nagradu uglednog glazbenog časopisa New Musical Express «God Like Geniuses» koju su prije njih dobili The Clash i New Order.

Manic Street Preachers svakako nisu tipični uspješni rock sastav, dapače: školski prijatelji, outsajderi iz malog radničkog gradića Blackwood u Walesu, uvijek su bili beskompromisni, oštri i iskreni, dosljedni svojim ljevičarskim stavovima i pogledima na svijet. Njihov glazbeni put nije bio jednostavan i lagan kao u ostalih aktera brit pop scene devedesetih, iako su na kraju postali i ostali velik bend. Plodno razdoblje u kojem su izdali prva tri albuma «Generation Terrorist» iz 1992., «Gold Agains The Soul» iz 1993. i «Holy Bible» iz 1994. osim međunarodnog uspjeha kod publike i kritike, obilježavaju skandali lidera Richeya Edwardsa. Slijedi teško razdoblje u kojem Manic Street Preachers preživljavaju čak dvije smrti: petog člana benda menadžera Philipha Hala 1993. i Richeya Jamesa 1995. Ipak 1996. vraćaju se na glazbenu scenu i snimaju melodični i snažan album, izvrsni «Everything Must Go» koji je potvrdio njihov kultni status. Od tada Manic Street Preachers i dalje kroz pjesme govore o nepravdi, istini, nasilju, slobodi, humanosti, ljubavi, bijesu...snimaju albume i spotove, održavaju turneje... Za promociju albumu 2001. «Know Your Enemy» odabiru Havanu postavši prvi zapadnjački glazbenici koji su nastupili na Kubi o čemu je snimljen dokumentarni film «Louder Than War». 2002. izdaju cd, dvd i knjigu «Forever Delayed - Greatest Hits».

Mnogi se kritičari slažu da su Manic Street Preachers idealan rock sastav za ljetne festivale: ultimativni hitovi poput «Ocean Spray», «Indian Summer», «If you tolerate this» i «Motorcycle Emptiness» zaokruženi su instrumentalnom virtuoznošću i fascinantnim vokalnim sposobnostima Jamesa Deana Bradfielda.

Ono što je zajedničko legendarnom Bob Dylanu i Manic Street Preachersima osim istinskog rock n roll habitusa su vrhunski nastupi uživo, u što ćemo se imati jedinstvenu priliku uvjeriti se na pozornici Radar festivala u Varaždinu 13. lipnja.

Više informacija o Manic Street Preachers možete naći na
www.manicstreetpreachers.com
www.myspace.com/manics



MAJKE

U 40 godina koliko je prošlo otkako je Drago Mlinarec s Grupom 220 snimio prvi rock-album na ovim prostorima mnogo je bendova uzelo gitare u ruke, što električne, što akustične, ali malo je koji tako snažno, dojmljivo i beskompromisno utjelovio rock’n’roll kao vinkovačke Majke. Prve pjesme Majki počele su kolati po underground krugovima sredinom 80-ih, koncem iste dekade Zdenko Franjić (Slušaj najglasnije) objavio je kultnu audio-kasetu, a malo pred rat za Search & Enjoy izašao je legendarni debi-album “Razum i bezumlje”. Krenuvši tragom Stoogesa, MC5 i New York Dollsa, Majke su u vinil urezale jedno od najmoćnijih svjedočanstava rock’n’rolla u nas. Slično se dogodilo i s albumom “Razdor” u zimu 1993. godine nakon kojeg Bare i njegova družina kreću prema statusu jednog od najvećih rock-bendova u Hrvatskoj što će definitivno postati u drugoj polovini 90-ih. Smjena vlasti čiji je soundtrack postala pjesma “Vrijeme je da se krene” s istoimenog albuma označila je i zavr?etak prvog dijela karijere Majki. Bare je u sedam godina objavio tri samostalna albuma da bi se u proljeće 2007. Majke ponovo okupile i počele koncertrirati. U Tvornici ovog proljeća snimljen je materijal za unplugged album i u tom izdanju, “bez struje”, Majke će nastupiti na varaždinskom gradskom stadionu ispred Boba Dylana i Manic Street Preachersa.

MLINAREC, KRESLIN I PRIJATELJI

Ulogu koju je u Americi i svijetu odigrao Dylan, u nas je u drugoj polovini 60-ih I tijekom 70-ih odigrao Drago Mlinarec.

On je gotovo samostalno uozbiljio domaći rock’n’roll, okrenuvši ga od obrada inozemnih pjesma ka autorskim skladbama, premda je i sam često izvodio baš obrade Dylanovih pjesama . Značaj prvog rock albuma u nas, onoga Grupe 220 pod imenom “Naši dani” , nemoguće je precijeniti, a pjesma “Osmijeh” postala je prvi autorski hit rock-glazbe u bivšoj Jugoslaviji. Mlinarec je 1971. snimio prvi solo-album “A ti se ne daj” i premda od sredine 80-ih više nije diskografski aktivan kao u 70-ima, ostao je sinonimom kantautorskog rocka na ovim prostorima i zvijezda vodilja nekim kasnijim kantautorima. Jedan od tih kasnijih kantautora koji su svoj stil formirali po uzoru na Dylana i Mlinarca je i Vlado Kreslin, neupitno najpopularniji slovenski kantautor Vlado Kreslin.

70-ih je nastupao s raznim sastavima, 80-te je proveo u sastavu Martin Krpan, a od početak 90-ih ima impresivnu solističku karijeru na raskrižju folka, bluesa, rocka i etno glazbe, ovisno o formaciji s kojom nastupa. Vlado je nastupao na najvećim slovenskim pozornicama, ali i na Womexu te prije R.E.M.-a u Kopru, a na Radaru u Varaždinu Vlado Kreslin će dio repertoara izvesti s Dragom Mlinarcem što je ujedno i početak njihove kantautorske suradnje.


CIJENA ULAZNICA
Cijena ulaznice je 290 kuna.
Cijena ulaznice na dan koncerta je 330 kuna.

P R O D A J A :

- O S I J E K
Generalturist, Kapucinska 39; 031/211-500
HFHS, P. Pejačevića 2; 031/369-033
Cetratour, Ružina 16; 031/372-920
A-Tours, Strossmayerova 39; 031/283-922
Megamuzika, Ulica J. Veovica 1; 031/200-768
adriatica.net Centar putovanja, Hrvatske Republike 18; 031/215-983

- Đ A K O V O
Aida Tours, A. Cesarca 3; 031/821-601

- S L A V O N S K I B R O D
Generalturist, Trg pobjede 29; 035/448-598

- Ulaznice se mogu kupiti i putem interneta na:
www.eventim.hr
www.ticketline.hr
www.eventim.si
www.eventim.hu
www.oeticket.at
www.eventim-yu.com
www.ticketline.co.yu

Za više informacija nazovite +385 /1/ 655 2860, +385 /1/ 655 2866

I N F O R M A C I J E

Vrata stadiona za posjetitelje otvaraju se u 16:30.

Za posjetitelje festivala osiguran je besplatan parking 300 m od Gradskog stadiona – na parkiralištu Hrvatskog autokluba.

Autobusni kolodvor u Varaždinu udaljen je 10 minuta pješice od Gradskog stadiona i centra grada. Za više informacija o prijevoznicima i voznom redu obratite se na:
Autobusni kolodvor Varaždin
Adresa: Zrinskih i Frankopana bb
Tel: + 385 42/407-888
www.ap.hr

Željeznički kolodvor u Varaždinu udaljen je 15 minuta pješice od Gradskog stadiona i 10 minuta pješice do centra grada. Vozni red vlakova u Hrvatskoj i inozemstvu možete naći na www.hznet.hr ili pitati na 060/333-444.

Više informacija na www.radar.hr

_________________
Fight
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
zlusch
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2038
Lokacija: Sjenjak
Spol: Muško Muško
Post Postano: 03.06.2008. 21:29 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Uff, ovo bih išao ko ruka debelo.... a kad si šljaker koji se ustaje u 5:45, bah....

_________________
Lega, nije ti dumina što praviš diklića od butre kraj kondora u treski.... a ti Anonymous dođi k sebi dok još imaš kome!

47! Još se trese na udici.... osijek031.com smile osijek031.com smile osijek031.com smile osijek031.com smile
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: