Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



EFOS: javna tribina „Uspješnije liječenje osteoporoze je i moj izbor“

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Nandino
Offline
Avatar

Ukupno postova: 5431
Lokacija: redakcija portala Osijek031.com
Spol: Muško Muško
Post Postano: 12.05.2008. 22:45 
Naslov:  EFOS: javna tribina „Uspješnije liječenje osteoporoze je i m
17.05.2008. 10:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Hrvatsko društvo za osteoporozu (HDO) poziva sve građane Osijeka i okolice na javnu tribinu pod nazivom „Uspješnije liječenje osteoporoze je i moj izbor“ posvećenu 10. godišnjici HDO-a. Javna tribina održat će se u subotu 17. svibnja 2008. s početkom u 10 sati na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, Gajev trg 7.

Na javnoj tribini predavanje će održati mr. sc. Zlatko Giljević, KBC Zagreb, a tom će prilikom također biti provedena anketa o stavovima pacijenata o liječenju osteoporoze i važnosti edukacije pacijenata putem digi-votinga kojeg u ime HDO-a provodi agencija Puls. Nakon predavanja i ankete, HDO će svim okupljenima omogućiti besplatno ultrazvučno mjerenje gustoće petne kosti.

Suvremeni pristup bolesniku podrazumijeva visoki stupanj edukacije i skrbi samog bolesnika za svoje zdravlje. Danas su bifosfonati zlatni standard u liječenju osteoporoze te se njima liječi 88% bolesnika, a za uspješnu prevenciju i liječenje osteoporoze vrlo je važna edukacija bolesnika. A koliko su bolesnici u Hrvatskoj informirani o načinima liječenja pokušat će se utvrditi putem ankete koja će se provoditi tijekom ove kampanje.

Preliminarni rezultati ankete provedene na javnoj tribini održanoj prošle subote u Rijeci pokazali su da 46 posto ispitanika nije upoznato s osteoporozom od strane svog liječnika, a trećina njih (33 posto) nije upoznata sa svim mogućnostima liječenja osteoporoze. Upravo stoga inicijative Društva pokazuju se ključnima jer je polovina ispitanika (46%) dobro upoznata s aktivnostima HDO-a te ih koristi kao izvor informacija o svojoj bolesti.

„Samo dobro informirani i savjesni bolesnici mogu doprinijeti vlastitom zdravlju i u ovom slučaju u suradnji s liječnikom spriječiti prijelome i zadržati svoju samostalnost i neovisnost. Upravo smo se stoga odlučili na akciju javnih tribina kojem ćemo educirati bolesnike o odabiru pravilne terapije i uspješnosti u liječenju“, izjavila je gđa. Jolanda Bernardis, predsjednica Hrvatskog društva za osteoporozu.

U Hrvatskoj ima oko 200.000 oboljelih od osteoporoze, a 400.000 od osteopenije. Svega 20% bolesnika s osteoporozom liječi se u najrazvijenijim zemljama svijeta, veliki broj bolesnika niti ne zna da su bolesni. Teška osteoporoza je bolest opasna i po život, a velik broj bolesnika ima trajnu invalidnosti i trebaju stalnu njegu i pomoć što predstavlja veliki ne samo javno-zdravstveni već i društveno-ekonomski problem. Brza zaštita je važna tj. rano otkrivanje rizičnih bolesnica kao i brzina djelovanja lijeka koji je propisan.

Nakon Rijeke i Osijeka, predavanja će se održati u Splitu i Zagrebu, a po završetku edukativnog dijela raditi ce se probir viskoko rizičnih bolesnica metodom ultrazvučne denzitometrije pete.

O Hrvatskom društvu za ostoporozu...
Hrvatsko društvo za osteoporozu utemeljeno je 31. listopada 1997. godine, a 27. veljače 1998. godine pod tim je imenom i registrirano. Svrha je Društva objediniti rad građana, stručnjaka i znanstvenika na području osteoporoze i drugih metaboličkih koštanih bolesti.

Temeljni ciljevi društva su:
• Unapređivanje i promicanje znanja o osteoporozi i drugim metaboličkim koštanim bolestima.
• Pružanje potpore bolesnicima s osteoporozom.
• Suradnja s odgovarajućim državnim tijelima glede unapređivanja zdravstvene zaštite bolesnika s osteoporozom.
• Praćenje i izvještavanje o dostignućima u prevenciji, dijagnostici i liječenju osteoporoze.
• Izdavanje brošura, biltena, časopisa, priručnika i drugih publikacija.

_________________
Fight
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: