Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Nacionalni ispiti i druge prenagljene odluke naseg ministarstva

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Avi
Offline
Avatar

Ukupno postova: 204
Lokacija: Osijek
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 05.04.2008. 0:38 
Naslov:  Nacionalni ispiti i druge prenagljene odluke naseg ministars
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Bila sam jucer kod brata na roditeljskom i tema je bila nacionalni ispiti za trece razrede strukovnih skola. Ne moram ni reci kako sam se nazivcirala dok sam slusala jos pametnih prijedloga naseg ministarstva obrazovanja.
Imali smo najbolji obrazovni program, cak su se i neke druge zemlje mislile prebaciti na njega, mogli smo se mjeriti s bilo kojim Amerikancem, Francuzom (itd.) i uvjerljivo prednjaciti. Nasi studenti na razmjeni napredovali su brze i americki profesori su pozivali da saljemo jos takvih ljudi. A sad sve to odbacujemo za program za koji nismo spremni.
Naime, treci razredi koji su tek sada krenuli s vjezbama i ponavljanjem trebaju obavezno izaci na nacionalne ispite, a kasnije mogu birati hoce li drzavnu ili onu normalnu maturu.
Fakulteti su rekli da ce uvazavati i drzavne, ali da ce provoditi i prijemne. Sada se postavlja pitanje na koji ce nacin odrediti kriterije ulaska na fakultet i koliko ce ljudi primati.
Takoder mislim da strukovne skole i gimnazije nisu u jednakom polozaju, od lektira, udzbenika koji se koriste i nacina predavanja. Uz to vazno je i predznanje iz osnovne skole, te bi se ucenici odmah po izlasku iz osnovne skole morali na neki nacin odluciti sto zele dalje u zivotu (nema vise odlucivanja mjesec dana pred prijemne rokove XD).
Mislim da ako su vec krenuli s uvodenjem te mature prvo su trebali spojiti razrede osnovne i srednje skole (onako kako je i u Amera i Švaba) te na neki nacin izjednaciti sve srednje skole kako bi svi imali jednake mogucnosti upisa na fakultete koje i ako to zele.
Nacionalni ispiti su sada ubrzo (oko 11.4. prvi dio, bar mislim), iako to nece utjecati na ocjene pitanje je jesu li oni spremni i dovoljno informirani?
A da i ne govorim pred kakvom su neizvjesnosti trece godine studenata (koji sada idu po bolonjskom procesu) koji ne znaju na koji nacin ce prelaziti na magistarske godine, tj. kako ce se to gledati i sto ce biti s onima koji ne zadovolje uvjete-to jos ni samo ministarstvo ne zna.
Ne zovu nas bez vraga zrtvovane generacije.

_________________
ε(●̮̮̃•̃)з ε(●̮̮̃•̃)з ε(●̮̮̃•̃)з
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
pumpkin
Offline
Avatar

Ukupno postova: 978
Lokacija: od ćoška na pol puta
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 05.04.2008. 7:45 
Naslov:  Re: Nacionalni ispiti i druge prenagljene odluke naseg minis
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ja imam dojam da su sve generacije unazad 20-tak godina žrtvovane generacije na svim poljima. Kad sam ja išla u srednju školu, još prije rata, mijenjali su programe i ukidali neke stručne smjerove a uvodili struke koje su vrijedile samo na papiru, a s njima si mogao obrisati guzicu, ništa nas nisu naučili. Također je sve rezultiralo time da na kraju ni udžbenike nismo imali, i nitko nije znao što će se uskoro ponovno ukinuti i promijeniti. Onda je došao rat, pa se suočiš sa neviđenim sranjima, poslije toga masovno upropaštavanje firmi, otkazi, borba za egzistenciju, izgleda da ovdje sranja ne prestaju čitav život. Sada se moja djeca suočavaju sa ponovnim eksperimentiranjima u školstvu. Ja im ne znam objasniti više ni po kojim kriterijima, kako, zašto, čemu, što se to na njima stalno provodi i eksperimentira, i zašto? Ne mogu vjerovati da se ne mogu ugledati na neki provjereni model školstva, koji je dobar i funkcionira, i provesti ga, a ne izmišljati toplu vodu, da bi nekakvi klanovi uzeli novce preko leđa čitavih generacija djece koje treba osposobiti za budućnost. Imam osjećaj da se kod nas neke stvari nikad neće promijeniti, jer su interesi grupa i pojedinaca uvijek važniji od općeg dobra.

_________________
Always remember you're unique, just like everyone else.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Tra-la-la xD
Offline
Avatar

Ukupno postova: 260
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 06.04.2008. 17:26 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Eda... ja imam taj nacionalni ispit za koji smo saznali negdje u 2. mjesecu. Ne moram reći da se nismo stigli pripremiti... a kamoli iz matematike. Naime, ja sam ekonomska škola i radim gospodarsku matematiku koja se NEĆE pojaviti u nacionalnom ispitu. I đaba moje učenje matematike, a profesor ne želi primjeniti gradivo.

Sumnjam da ćemo se uspiješno pokazati na tim ispitima, ali tko nas pita...to je za naše dobro. Jer... nećemo moći upisati fax...ali...to je za naše dobro!!!

Najljepš" pozdrav našem dragom ministru!! ZAKON SI!!

(NOT)

_________________
bla bla bla...!
Hehe!
(Ko to još čita...?)
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
snaša
Offline
Avatar

Ukupno postova: 820
Lokacija: 7 km od centra
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 14.04.2008. 19:45 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

pumpkin...baš tako kao što ti pišeš...
teško sranje.
A najviše me frustrira to što baš ništa nemožemo napraviti..

_________________
Niti jedan dokaz ne podupire tezu da je život ozbiljan.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: