Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



HNK: Stanac / Pagliacci

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Nandino
Offline
Avatar

Ukupno postova: 5431
Lokacija: redakcija portala Osijek031.com
Spol: Muško Muško
Post Postano: 14.02.2008. 13:41 
Naslov:  HNK: Stanac / Pagliacci
21.02.2008. 19:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu u četvrtak 21. veljače 2008. održat će se predstave "Stanac", komični operni scherzo Jakova Gotovca, i "Pagliacci", veristička opera Ruggiera Leoncavalla. Redatelj obje predstave je Joško Juvančić.

Početak je u 19 sati.

Stanac
Komična opera u jednom činu
Libreto prema M. Držiću napisao V. Rabadan
Redatelj: Joško Juvančić
Radnja se zbiva u pokladnoj noći u renesansnom Dubrovniku. U grad nailazi stari seljak sa svojom kozom. Kako je zakasnio, nigdje više ne nalazi prenoćišta, pa se smješta kraj česme. Obijesni mladić Dživo, ugledavši ga, smišlja i organizira šalu:
predstavlja se Stancu kao bogati trgovac, koji je nekoć također bio star i nemoćan, a jedne je noći upravo na ovoj česmi dobio od vile novu mladost. Lakovjerni Stanac povjeruje njegovoj priči i zazivlje vile česme da ga pomlade. Vile zaista i dolaze sa svojom kraljicom: to su za karneval preodjevene dubrovačke djevojke, sa Dživinom vjerenicom Anicom na čelu. Veliko vilinskom predstavom one zbune starca i izvrše nad njim „čin pomlađivanja“, obrijavši mu časnu bradu i brkove. Na kraju ga ostave izubijana i ukradu mu i kozu. Stanac prekasno uviđa svoju ludost što je povjerovao da starosti ima lijeka. No njegov jad smilio se mladićima i djevojkama. Oni ga tješe poklonima i vraćaju mu kozu i tako ipak za sve veselo završava jedna pokladna noć.

Pagliacci
Opera u dva čina s prologom
Libreto napisao sam autor
Redatelj: Joško Juvančić
Pagliacci je opera koja od svoje praizvedbe 1892. godine postaje prototipom naturalističkog opernog kazališta. Svojom raspjevanošću, strastvenošću opisanih likova, jakim scenskim efektima, nepokolebljivo se drži među najpopularnijim i najviše izvođenim svjetskim operama. Glumačka skupina dolazi u selo i vođa skupine – Canio – oglašava početak predstave u jedanaest sati. Canio i Bepo odlaze u gostionicu, a Tonio se udvara Caniovoj ženi Neddi. Ona ga odbija i on se odluči osvetiti, uhodi je dok ona ljubaka sa mladim seljakom Silviom. Tonio potajno dovodi Cania koji se hoće odmah osvetiti ali ih razdvaja Beppo zbog skorog početka predstave. Canio se skršen priprema za predstavu i tada pjeva jednu od najljepših opernih arija „Smij se bajaco!“. Tijekom predstave, u kojoj Canio shvaća da glumi samog sebe, prevarenog muža, događa se preokret i predstava postaje stvarnost: Canio traži od Nedde (kolumbine) da oda ime ljubavnika. Pred zbunjenom publikom Canio probada nožem Neddu koja zazivlje ljubavnika u pomoć. Silvio se izdvoji iz mase i sam biva proboden.


Zadnja promjena: Nandino; 20.02.2008. 11:56; ukupno mijenjano 1 put.

_________________
Fight
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Lego
Offline
Avatar

Ukupno postova: 19
Lokacija: Na posao idem pjeske.
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.02.2008. 11:43 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

21.02 je cetvrtak!Smile

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: