Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



EXIT 08: Sex Pistols + The Hives + Ministry + Booka Shade + Deep Dish

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Nandino
Offline
Avatar

Ukupno postova: 5431
Lokacija: redakcija portala Osijek031.com
Spol: Muško Muško
Post Postano: 12.02.2008. 8:49 
Naslov:  EXIT 08: Sex Pistols + The Hives + Ministry + Booka Shade +
13.07.2008. 20:50
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Sada je sigurno – punk velikani Sex Pistols dolaze u Novi Sad i nastupit će na glavnoj EXIT bini u nedjelju 13. srpnja 2008.

Bend koji je za samo tri godine postojanja, četiri singla i jednim albumom promijenio glazbenu scenu zauvijek, nastupit će na Exitu u originalnom sastavu: Johnny Rotten - vokal, Steve Jones - gitara, Glen Matlock - bas i Paul Cook - bubnjevi.

Najbolje od svega, sada će publika možda imati priliku poslije 30 godina na Exitu čuti nove pjesme ovog legendarnog britanskog benda. Paul Cook najavio je, kako piše egigs.co.uk, ovu mogućnost, ali je rekao da je malo vjerojatno da će bend objaviti album zato što John i Steve žive u SAD, a Glen i on u Velikoj Britaniji.

„Vjerojatno nećemo sastaviti album, ali nadam se da će biti novih stvari spremnih za ljeto", kaže Paul Cook.

Sex Pistols nije prvi punk rock bend, ali jest bend koji je velikim dijelom sudjelovao u stvaranju masovne neovisne underground scene u Engleskoj i Americi. Objavljivanje albuma „Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols" smatra se za jedan od najvažnijih događaja u povijesti popularne glazbe, a album se redovno nalazi na svim listama najboljih albuma. Časopis Rolling Stone 1987. godine smjestio je ovaj album na 2. mjesto 100 najboljih albuma u posljednjih 20 godina, a 2004. godine na 58. mjesto među 100 najboljih albuma svih vremena. Magazin Q uvrstio je jedini album Pistolsa na 27. mjesto liste 100 najboljih albuma svih vremena.

Njihovi nastupi ušli su u legendu, pa je tako nastup pred samo 42 ljudi u lipnju 1976. u Manchesteru postao jedan od najvažnijih i najlegendarnijih nastupa u rock povijesti zato što su u publici bila imena koja danas mnogo znače, kao što su Anthony H. Wilson (osnivač Factory Records), Bernard Sumner, Ian Curtis, Peter Hook, Adam Ant, Morrissey i Mick Hucknall.

Bez ovog benda ne bi bilo nekih glazbenika, koji često čak i nisu direktni nastavljači inicijalnog Sex Pistols trominutnog izljeva bijesa. Sex Pistols direktno su utjecali na bendove kao što su The Clash, The Offspring, Siouxsie & the Banshees, Nirvana, NOFX, Oasis, Green Day...

Kada se Johnny Rotten pridružio prvobitnoj postavi, koju su činili Steve Jones, Glen Matlock i Paul Cook, bend je svirao jednostavni rock & roll, a Rotten je odmah arogantno počeo pjevati o anarhiji, nasilju, fašizmu i apatiji. Na taj način dao je bendu koncept – što više suprotstavljanja britanskoj kraljevskoj porodici i vlasti. Ubrzo su izašli singlovi „Anarchy in the U.K." i „God Save the Queen" i album „Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols". BBC je odbio emitirati drugi singl, Matlock je izbačen iz benda, prema legendi zbog toga što je slušao Beatlese. Umjesto njega došao je Sid Vicious, dijete s ulice, momak koji nije znao svirati, samozvani ultimativni fan Sex Pistolsa... Primljen je u bend zbog punk stava i zbog izgleda. Menadžer Sex Pistolsa, Malcolm McLaren objasnio je: „Ako je Rotten glas punka, Sid je njegov stav". Sid Vicious umro je od prekomjerne doze heroina, 2. veljače 1979. godine.

Sex Pistols su se raspali jako brzo poslije objavljivanja prvog i jedinog albuma „Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols", poslije samo 14 dana američke turneje. 1996. godine Sex Pistolsi ponovo su se okupili povodom dvadesetogodišnjice benda i od tada povremeno nastupaju. Kada su ih pitali otkud ovo iznenadno okupljanje Rotten je kratko odgovorio: „Pronašli smo zajednički cilj – vaš novac.".


Momci koji su oživjeli garažni zvuk i osvježili i obogatili svjetsku punk rock scenu nastupit će na velikoj bini Exit festivala u nedjelju 13. srpnja 2008.

Nakon što su u listopadu objavili četvrti album "The Black and White Album", na kojem osim istrajnosti u zvuku, stilu i uspjesima ipak naziremo i sive nijanse, prije nekoliko dana The Hives su krenuli na američku turneju.

"Ovaj album je kao novi početak. Željeli smo unijeti novine i to je i razlog zašto smo promijenili ekipu s kojom smo ga snimali." rekao je gitarist Vigilante Carlstroem. Svoj pečat na crno-bijelom albumu ostavili su producenti Pharrell Williams, Jacknife Lee i Dennis Herring, pa se može reći da su se The Hives ovog puta poigrali s nekim novim idejama, ali su istovremeno, po ko zna koji put, vrhunski napravili ono što uvijek rade vrhunski.

Kao i ranije, The Hives tvrde da im tekstove piše šesti član benda, Svengali Randy Fitzsimmons, o kome nitko ništa ne zna, a mnogi nagađaju da je u pitanju ili potpuno izmišljen lik ili da se iza ovog pseudonima krije gitarist Nicholaus Arson.



Drugi singl s posljednjeg albuma "T.H.E.H.I.V.E.S. (We Rule The World)", koji je producirao Pharrell Williams, objavljen je 25. veljače. Objavljivanje ovog singla izazvalo je mnogo buke, ne bez razloga: kao B-side objavljen je remix istog singla koji je napravio Matt Helder iz Arctic Monkeys, kao i remix singla "Tick Tick Boom" Nicka Zinnera iz Yeah Yeah Yeahs.

Još jednom od najtraženijih bendova kod nas, Spin Magazin je dao titulu bend s najboljim nastupima. Osim vrhunske svirke, iskustvo govori da možemo očekivati direktan kontakt s publikom u vidu stage divinga, kao i mnogo penjanja i skakanja, ali i potpuno blesave govore i poruke od pjevača Pelle Almqvista. Na britanskoj turneji u studenom, Pelle je oduševljenoj publici u Glasgowu poručio "Volimo vas skoro kao vi nas".

Poslije osam godina postojanja The Hives su, uz The Strokes i The White Stripes, od žestokog garažnog benda izrasli u jedan od trenutno najaktualnijih bendova u svijetu.

Uvijek u crno-bijelim odjelima, sa nastupima koji se ne zaboravljaju, glazbom za koju su mnogi krivo mislili da je umrla i tekstovima za koje momci tvrde da ih piše njihov Svengali Randy Fitzsimmons, nastup The Hives na Exitu će sasvim sigurno biti ostvarenje sna za mnoge.

www.thehivesbroadcastingservice.com
www.myspace.com/thehives


Ministry, kao jedan od najvažnijih bendova industrial scene, svojim nastupom u nedjelju 13. srpnja 2008., zajedno sa bendovima Sex Pistols i The Hives, upotpunit će ovu noć na Exit festivalu. Inače, prema kultnom magazinu „Metal Hammer“, kao i prema riječima osnivača i frontmena Ala Jourgensena, Ministry se nalaze na svojoj posljednjoj turneji pod nazivom „C U LaTour“. Ujedno, pored njihova albuma „The Last Sucker“ iz 2007, oproštajnu turneju prati i „Cover Up“, navodno posljednje Ministry izdanje ikad, odnosno album s obradama, čiji se izlazak očekuje u travnju ove godine. Zanimljivo je da, pored Jourgensena, sastav benda na svim ovogodišnjim nastupima čine gitarist Tommy Victor, inače frontmen grupe Prong, Sin Quirin, također na gitari, klavijaturist John Bechdel, inače bivši član Pronga, sadašnji bubnjar Pronga, Aaron Rossi, kao i Tony Campos koji mijenja nedavno preminulog basistu, legendarnog Paula Ravena. Za Ministry se danas može reći da predstavljaju most između alternativnog rock i punk zvuka sa jedne, i novog industrial metal zvuka sa druge strane. Bend je osnovan u Chicagu 1981. godine, a njihov rani zvuk podseća na tadašnje bendove kao što su Depeche Mode, Front 242 ili Nitzer Ebb, dok ih danas najviše navode kao izvor uticaja na izvođače poput Nine Inch Nails, Rammstein ili Marilyn Manson.




Na Dance Areni u nedjelju 13. srpnja 2008. nastupit će njemački tech-house duo Booka Shade. Novi izgled i tehničke karakteristike velike bine, bit će idealni za još jedan živi nastup na Dance Areni. Producentski dvojac Booka Shade, koji čine Walter Merziger i Arno Kammermeir, premijerno će nastupiti na Exit festivalu u nedjelju, 13. srpnja. Ovaj duo iz Berlina iza sebe ima dva studijska albuma „Memento" (2004) i „Movements" (2006), prošlogodišnji mix za čuvenu „DJ Kicks" seriju, kao i aktualno DVD izdanje „Movement – The Tour Edition". Njihov novi, treći po redu album „The Sun And The Neon Light" najavili su za 26. svibanj. Dosad su napravili i zavidan broj remixa za imena od kojih se izdvajaju Depeche Mode, Moby, Tiga, Ficherspooner, The Knife i Hot Chip. Osnivači su popularne etikete „Get Psyhical", koju pored njih vode i DJ T, kao i drugi čuveni producentski duo M.A.N.D.Y. Njihov „live" nastup proslavio se na Sonar festivalu još 2005. godine, a ovogodišnji impresivan kalendar Arna i Waltera odvest će ih na brojne poznate festivale kao što su Glastonbury, Benicassim, I Love Techno, Creamfields, Coachella, Rock Im Park, i naravno Exit 08.

www.bookashade.com




Deep Dish, vodeći svjetski DJ duo iz Washingtona, premijerno će nastupiti na Dance Areni festivala Exit u nedjelju 13. srpnja 2008.

Poslije planetarno uspješnog albuma „George Is On“ iz 2005. godine, iransko-američki duet koji čine Ali „Dubfire“ Shiraznia i Sharam Tayebi, odlučili su da se više posvete samostalnim izdanjima, van sjene famoznog imena Deep Dish. Nakon čuvenih miks izdanja „Moscow“ iz 2001. i „Toronto“ iz 2003. godine koja su dosad zajedno snimali za etiketu „Global Undergound“, Sharam je objavio „Dubai“, mix iz 2006, da bi godinu dana poslije i Dubfire izdao još uvijek aktualni „Taipei“, također za kultni mix serijal. U međuvremenu je „PATT – Party All the Time“, Sharamova house obrada pjesme koju je nekad pjevao Eddie Murphy, postala svjetski hit, a trenutno je aktualan njegov singl „Secret Parkway“. S druge strane, Dubfire je nedavno osnovao svoju izdavačku kuću „SCI+TEK“ kako bi lansirao zvuk svoje nove produkcije sa singlovima „Roadkill“, „RibCage“ i „I Feel Speed“, orijentiran više ka europskoj minimal sceni što potvrđuje i „Emissions“ izdana na etiketi „Minus“. Deep Dish postoje još od 1992. godine i danas iza sebe imaju dva studijska i devet, uglavnom duplih mix albuma, praćenih sa brojnim singlovima, ali i remix izdanjima za čuvena producentska imena kao što su Timo Maas, Danny Tenaglia, Sven Vath, a na istom spisku se nalaze čak i The Rolling Stones, Madonna i Coldplay. Vlasnici su prestižnih izdavačkih kuća „Yoshitoshi“, „Shinichi“ i „Deep Dish“, kao i brojnih nagrada među kojima su DMA, Dance Star i Grammy. Sharam i Ali će konačno na predstojećem Exit festivalu zajedno osjetiti sada već proslavljenu atmosferu u Dance Areni.




Na Explosive bini Exit festivala u nedjelju, 13. srpnja, da metal scena u Srbiji ne živi samo od aktivnosti etabliranih bendova, dokazat će i mladi kragujevački sastav „Forever Storm“. Band „Disdained“, koji nastupa sljedeći, za sebe kažu da im je cilj da tamošnju metal scenu osvježe svojim brutal technical metal zvukom. „Downstroy“ i „Gunsale“ pokazat će što lokalne mlade nade znaju, nakon čega slijedi sat vremena hard core razgibavanja uz hrvatski „Stronghold“. Kako se posljednja večer bliži kraju, tempo raste uz novi Exit nastup benda „Overdrive“. Novosadska grupa „No Abuse“ nastavit će dizati temperaturu pred posljednji nastup na ovogodišnjoj Explosive bini. Za kraj i zatvaranje, uvijek glasni, uvijek brzi, uvijek pred puno fanova – „Ritam nereda“.


Kultni punk bend Pekinška patka, nastupit će na glavnoj bini ovogodišnjeg Exit festivala u nejdelju, 13. srpnja, kada će na istoj bini nastupiti i bendovi Sex Pistols, The Hives i Ministry.

Jednu od prvih autentičnih punk grupa u Jugoslaviji oformili su u srpnju 1978. godine Nebojša Čonkić - Čonta, profesor u Elektro-tehničkom školskom centru i gitarist Sreten Kovačević – Srele. U originalnoj postavi pored njih bili su bubnjar Laslo Pihler – Cila i Miloš Žurić - Žura, bas gitara. Njihov prvi koncert posjetilo je tek četvoro posjetitelja, nakon čega bend napušta Žura, a na njegovo mjesto dolazi Srbislav Dobanovački – Srba. Drugi koncert u klubu „Sonja Marinković“ (kasnije preimenovan u „Studio 24“) je bio uspješniji što se tiče brojnosti publike, ali koncert je bio prekinut poslije par pjesama radi navodnog nestanka struje. Početkom 1979. godine odlazi Srba, a dolaze novi basista Boris Oslovčan – Bora i drugi gitarist Boško Prosenica – Brča. Iste godine u studijima Radija Novog Sada snimaju sedam kompozicija, a nova postava uspješno se predstavlja u beogradskom KST-u. Nastup na Omladinskom festivalu u Subotici im donosi drugu nagradu publike i objavljivanje singl ploče „Biti ružan, pametan i mlad/Bela šljiva“. Singl je producirao Slobodan Konjović, urednik i voditelj na „Studiju B“, a koju je, pošto ih je prvobitno „PGP RTB“ odbio, objavio „Jugoton“, a koji je prodan u neočekivanih 35.000 primeraka. Ovaj uspjeh Pekinške patke automatski je otvorio vrata izdavača za sve tadašnje novovalne bendove. Početkom 1980. godine u prvom novosadskom privatnom studiju „Metasound“ grupa snima debi album „Plitka poezija“, koji se, najprije zbog bolesti, a kasnije zbog smrti Josipa Broza Tita, pojavljuje tek u ljeto iste godine. Prije albuma objavljen je singl „Bolje da nosim kratku kosu/Ori, ori“ sa kojim se pojavljuju i prve ozbiljne zabrane nastupa u Novom Sadu, ali i na radiju i televiziji. Koncerti i anegdote u kojima je Čonta puhao u prezervative i bacao ih u publiku pred borcima NOB-a ili čuvena gužva na manifestaciji „Leto na Adi“, gdje je publika zamalo srušila splav dok su svirali pjesmu „Poderimo rok“ doprineli su da Novi Sad osvane sa grafitima „Čonta je Bog!“. Anegdota kaže, da je Stane Dolanc, tadašnji savezni ministar unutarnjih poslova, poslije ovog incidenta, pozvao Stevana Doronjskog, u to vrijeme prvog vojvođanskog političara, i obratio mu se riječima: „Gde si pankeru!“, aludirajući na sve brojniju punk omladinu. Posebno je zanimljiv tadašnji članak u lokalnom listu Dnevnik koji je napisao čuveni pjesnik Miroslav Antić: „Sa ovih četrdeset šest godina, vjerovatno izlapio, tražit ću da me pošalju u penziju, da mi oduzmu sva prava da govorim, da me tutnu u ćošak i tu ostave. Jer dogodilo se nešto strašno: mame i tate i tog duhovnog punkovskog vođe Čonkića i svih tih momaka i djevojaka koji su moji vršnjaci, a eto: i moderniji od mene, i europskiji, i kulturniji, i razumniji. Mene u penziju, a njih treba još više aktivirati…“. Ljeta 1980, umjesto Sreleta i Bore, iz grupe Pečat dolaze gitarist Zoran Bulatović – Bale i basist Marinko Vukmanović – Mare. Slijedi uspješna turneja u okviru koje je poseban značaj imao nastup u punoj sarajevskoj hali „Skenderija“. Nova postava obrađuje Dragana Stojnića i pjesmu „Bila je tako lijepa“, naravno sa izmjenjenim tekstom, dok se sa obradom grupe Hollies i pjesme „Stop Stop Stop“ pojavljuju u emisiji TV Beograd „Rock’n’roller“. Krajem prosinca 1980. nastupili su na tzv. „Grock“ koncertu na Novosadskom sajmu, gdje su također ostavili odličan utisak, ali i napravili nov incident paljenjem lista „Borba“. Krajem 1980. i početkom 1981. godine pripremaju album „Strah od monotonije“, a svoj punk zvuk premještaju u novovalni izraz, što izaziva negodovanje većine ranijih fanova i kritičara. Na koncertima u tom periodu publika zahtijeva stare pjesme, bend insistira na novim, dosta glazbeno drukčijim numerama, što bend kasnije dovodi do prestanka rada. Jedan od posljednjih značajnijih nastupa bio je u Zagrebu s tadašnjim ex-yu rock zvijezdama kao što su Riblja čorba, Prljavo kazalište, Film, Haustor, Leb i sol, Parni valjak i drugi, a posljednji koncert održali su 1981. godine u Kalemegdanskom parku, poslije čega Čonta odlazi u JNA. Ostatak benda nastavlja sa svirkom kroz nove bendove, a Čonta prestaje da se bavi muzikom i seli u Kanadu gdje se vraća profesorskom poslu. Najvećem jugoslavenskom punk bendu, čiji se članovi okupljaju poslije više od dva desetljeća, nastupit će uživo na bini Exit festivala, konačno zajedno sa Sex Pistolsima.


EXIT 08: 10.-13. srpnja 2008.
Četverodnevne ulaznice za EXIT 08 po cijeni od 474 kn mogu se kupiti u Kinu Europa u Zagrebu, Dallas Music Shopu Zagreb, Dallas Music Shopu Rijeka, Dallas Music Shopu Split i V.O.O.D.O.O. Undergroundu u Osijeku. Osim ulaznica u ponudi su i paket (4-dnevna ulaznica, prijevoz i kamp) po 620 kn te kamp (uz prethodno kupljenu ulaznicu) po 146 kn.

Vidi: Početak prodaje ulaznica u Hrvatskoj za EXIT 08
Vidi: Sve o festivalu Exit 08

www.exitfest.org / www.myexit.org/hrvatska


_________________
Fight
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: