Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Premijera "Slavonske rapsodije" Branka Mihaljevića u HNK-u

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Nandino
Offline
Avatar

Ukupno postova: 5431
Lokacija: redakcija portala Osijek031.com
Spol: Muško Muško
Post Postano: 07.02.2008. 16:39 
Naslov:  Premijera "Slavonske rapsodije" Branka Mihaljevića
08.02.2008. 20:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku premijerno će postaviti još jedan kazališni komad. Ovoga se puta radi o predstavi "Slavonska rapsodija", etno-mjuziklu Branka Mihaljevića.

Premijera će se održati u petak 8. veljače 2008., s početkom u 20 sati.

Dirigent će biti Siniša Leopold, a redatelj je Ivan Ivica Krajač.

Hrvatski skladatelj Branko Mihaljević (1931.–2005.), Osječanin 20. stoljeća po anketi i glasovanju slušatelja Gradskog radija u Osijeku, značajan je po dosezima u hrvatskoj zabavnoj glazbi, po desetak glazbenih scenskih djela pisanih i izvedenih u osječkome Dječjem kazalištu (koje danas nosi njegovo ime), ali i po dvama mjuziklima pisanim i izvedenim u Hrvatskome narodnom kazalištu u Osijeku.

"Domaći je mjuzikl nastao u zagrebačkom kazalištu "Komedija", a Branko Mihaljević jedan je od rijetkih uspješnih skladatelja izvan te zagrebačke škole mjuzikla" – napisao je redatelj Vlado Štefančić"On se hrabro upušta u tu, još uvijek možemo reći avanturu zvanu mjuzikl. I to od prve uspješno"



Godine 1988. njegova Slavonska rapsodija se obnavlja, Mihaljević sada i sam instrumentira djelo za kazališni orkestar i tako postaje kompletan autor djela, što je velika rijetkost. Svi sudionici Mihaljevićeva mjuzikla kao da su se nadmetali tko će bolje, efektnije dočarati vedrinu duha i blistavu razigranost slavonske sredine.

Nakon velikog uspjeha Slavonske rapsodije Mihaljević je autor glazbe i libreta novoga glazbeno-scenskog djela, ovaj put smještenog u gradsku sredinu. Riječ je o Osječkome karuselu, također uspješno (pra)izvedenom u osječkom HNK-u.

Reprizna "B" pretplata na repertoaru je u subotu 9. veljače 2008. s početkom u 19:30 sati, dok će reprizna "A" pretplata biti odigrana u srijedu 13. veljače 2008. s početkom u 20 sati. Za te dvije postpremijerne predstave HNK i Osijek031.com poklanjaju vam 3x2 ulaznice. E-mail naslovite "za Slavonsku rapsodiju", u sadržaju navedite vaše podatke i željeni termin, te pošaljite na našu e-mail adresu [[email protected]].

Pogledajte fotogaleriju s generalne probe: Galerija 031: Slavonska rapsodija



Foto: Steam

_________________
Fight
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Lego
Offline
Avatar

Ukupno postova: 19
Lokacija: Na posao idem pjeske.
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 10.02.2008. 15:39 
Naslov:  S puno vise entuzijazma sam usao nego izaso iz kazalista
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dakle,ja sam bio sinoc.Nije premijera al je blizu...I,ustvari ni neznam sto da napisem jer,kako god da okrenem ne svidja mi se sto sam vidio.Mozda sam malo subjektivan jer sam staru izvedbu gledao vise puta(eh,plesala je jedna mala slatkica u folkloru a ja sam htio ispasti fin i kulturan pa sam silom prilika vise vremena proveo u, i oko kazlista nego sto bih inace...no to je neka druga prica)Hocu reci da mi sinoc sve skupa nije sjelo...nejasna mi prica,nejasni mi odnosi...kad je predstava kad je proba kad je privatno.Los tekst.Neke cudne aluzije na Europu i Ameriku i Ruse(?!?).Samo je falilo da zapjevaju "Neka cijeli ovaj svijet jos sja u suncu..." kad su vec pjevali" Zeku i potocica".Izgubio sam se kod bogatog Amerikanca,koji koliko sam shvatio ima maloljetnog decka i po slavonskom selu hoda kao cirkusant.Ne mogu poimence opisivati tko je i kako i sto glumo/pjevao/plesao jer neznam svima imena i zaista mi se neda cackati po programu,pa cu to ovako po sjecanju(jer ipak godinama imam abonoman ,odnosno prije tri godine je supruga odlucila da nema smisla kupovati premijerni paket kad me ne moze natjerati da se idem guziti gore na domjenak)Tothova mi je bila dobra,eto,ima madjarsko prezime mozda to ima veze i sa dobro odigranom ulogom.A mozda i zato sto nije morala pricati slavonskim narijecjem za kojeg,brate mili nebih rekao da su svi na sceni ne iz istog sela nego ne i iz iste zupanije.Uzas zivi.Da nisu nekog lektora mogli angazirati.A i kakav instruktor plesa bi im dobro dosao,da nije plesaca iz MIlice pa neznam gdje bih pogled zaustavio,polumrgodne face u zboru,ona mala sto je najvise pjevala kao da je ustekana u struju skakuce bez smisla,neznam jeli to namjerno tako ili zena nema osjecaj za ritam,dok joj je partner cijelo vrijeme stisnut na "pause",onda bas koji se razmahao kao da opjevava kakvu povijesnu herojsku bitku...ajd s vremena na vrijeme se pojavljivao mali dobosar sa posalicama koje kako koja...al ajd...malo su zasarenile opci dojam.Glavni becar je bio prilicno siguran,glasan i jasan.A Ramljakice se sjecam od zadnje postave,kakav je to vrckavi komad zene bio.Sad je taj lik uprizorila neka posve mi nepoznata djevojka/zena.Onako.ok je.I lik njene mame je dobro napravljen.Sad ce na kraju ispasti da i nije tkao lose kako sam krenuo s pisanjem.Kruha i igara,za siroke mase pa ce proci.
Ali,nazalost, mada je dobar prizor kad se glumica iz loze nagne preko ograde u dubokom dekolteu,nema mi sve skupa zivota...Ja sam Slavonac,no ovo sto sam gledao nije Slavnoska rapsodija.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: