Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



"Passage" Hrvoja Duvnjaka u GLU-u

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Nandino
Offline
Avatar

Ukupno postova: 5431
Lokacija: redakcija portala Osijek031.com
Spol: Muško Muško
Post Postano: 04.02.2008. 13:51 
Naslov:  "Passage" Hrvoja Duvnjaka u GLU-u
07.02.2008. 19:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Izložba "Passage" akademskog slikara Hrvoja Duvnjaka, javnosti će biti otvorena u četvrtak 7. veljače 2008. u prostoru Galerije likovnih umjetnosti Osijek (GLU - Europska avenija 9). Otvorenje je u 19 sati.

Izložba će biti postavljena do 17. ožujka 2008.

O slikaru...
Hrvoje Duvnjak rođen je 20. rujna 1977. u Đakovu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Upisao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, 2002. diplomirao u klasi prof. Zlatka Kauzlarića-Atača. Izlagao na skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.
Od 2005. asistent slikarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

O izložbi...
Izložba pod nazivom "Passage" sadrži deset slika velikog formata u tehnici ulja na platnu. Koncipirana je posebno za izložbeni prostor galerije.
Ključna pozicija razumjevanja ovog slikarstva je prepoznati slikarsku narav ovog umjetničkog projekta. Posve je jasno da je Hrvoje Duvnjak umjetnik mnogih medijalnih iskustava u čijim se vizualitetima kreće vrlo suvereno i superiorno. To iskustvo je veliki prostor, prostor mnogih prostora koje će slikar njegove inteligencije prepoznati kao prostor mnogih mogućnosti na pravcu oblikovanja „krunskog svjedoka“ vlastitog slikarskog bića, svoje slike. Svijet svoje „subjektivne mitologije“ on neće posvjedočiti imenovanjem naslova slika kao pukom nominalizacijom kako bi Lift, Pothodnik, Izlaz ili Prolaz bili tek imaginarni svjedok jednog iracionaliteta. Ti su nazivi sasvim konkretna i slikarski krajnje opipipljiva „riječ u slici“, slika po svome „predmetnom svojstvu“ je svjedok slikareve nazočnosti u njoj samoj, iz gustih slojeva boje progovara njezina materična konkretnost, slikarska eksplicitnost ne ostavlja nikakvu nedoumicu, „slikar je bio tu“ u slici samoj sa svojim slikarskim sredstvima i instrumentima.
Ali, slikar je u slici i kao lik koji slika i mi ga gledamo i vidimo isto onako kako on vidi i gleda nas. Pa onda, kada je tako očigledno da je slikar u slici i na slici, skriveno i neskriveno, fizički i duhovno, kao znak ali i označeni, nije li ipak najvažnije prepoznati onu emotivno najdublju, pa tako i najvžniju, nazočnost u slici, samu slikarevu dušu?
Dakako da jest, jer, emotivni sklop njegove duševnosti sadržaj je svake njegove slike posebno i svih slika zajedno.
Na kraju, Hrvoje Duvnjak slikar je iznimne slikarske inteligencije koja nikada neće dozvoliti upadanja u zamku iluzije kako je dovoljno tek naslikati sliku da bi se posvjedočila nazočnost „slikarske duše“ u djelu. Slika to mora posvjedočiti vlastitom snagom, a to je moguće samo ako je slika projekt umjetničkog svijeta svoga tvorca, sa svim svojim svojstvima.
Tek tada možemo reći, ova je slika udomila biće svoga tvorca.
Pred sliku Hrvoja Duvnjaka treba stati sa poštovanjem. To je tek mali prilog posveti njegovoj hrabrosti koju je imao kada ju je stvarao, ugradivši u nju svoje ali i naše strahove i tjeskobe.
Ona je svjedok toga, što nije malo i nimalo nevažno.
(Tekst predgovora Vlastimira Kusika pod nazivom "PASSAGE ili mračni prolaz straha u slikama Hrvoje Duvnjaka")


Hrvoje Duvnjak, Prolaz, 2007.

Galerija likovnih umjetnosti Osijek
Europska avenija 9, 31000 Osijek
tel: 031/251-280; 251-287; 251-288
fax:031/251-281
e-mail: [email protected]
www.gluo.hr


Zadnja promjena: Nandino; 11.02.2008. 12:17; ukupno mijenjano 1 put.

_________________
Fight
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
koko
Offline
Avatar

Ukupno postova: 215
Spol: Muško Muško
Post Postano: 06.02.2008. 11:43 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

izuzetan mladi umjetnik!
vidimo se u GLUO...

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: