Autor |
Poruka |
Leon Admin
Ukupno postova: 4122 Lokacija: space Spol:  Muško
|
Sveučilišna kavana, knjižara s najvećim izborom knjiga za sve fakultete, središnja trgovina sa sveučilišnim suvenirima i bogatom ponudom opreme za studente i nastavnike, konferencijske dvorane, multifunkcionalna koncertna dvorana za 400 osoba, multimedijalni centar, poslovni i zdravstveni centar, rekreacijske dvorane, sve to i još mnogo toga dio je projekta Sveučilišni centar, koji je predstavljen na zajedničkoj sjednici Sveučilišnog savjeta i Senata Sveučilišta J.J.Strossmayeta.
- Krećemo u realizaciju projekta Sveučilišni centar J.J.Strossmayera. Riječ je o lokaciji na Gajevom trgu, gdje već imamo sveučilišne odjele za fiziku, matematiku i biologiju te Tehnologijsko-razvojni centar. Novi dio koji planiramo odnosi se na dio Stepinčeve ulice, objašnjava prof.dr.sc. Gordana Kralik, rektorica Sveučilišta J.J.Strossmayera.
Analizirajući rješenja Generalnog urbanističkog plana i potreba Sveučilišta došlo se do prijedloga ovoga projekta Sveučilišta koji bi imao mješovitu namjenu. Veći dio bio bi za potrebe Sveučilišta, dok bi jedan dio zauzimao višeetažni stambeno-poslovni prostor. Na gornjim etažama sagradili bi se stanovi. Planirano je između 108 i 120 stanova, ovisno o veličini, a većinom bi to bile manje stambene jedinice, jer se one više traže na tržištu. Također, predviđene su garaže i to u dvije razine, jer riječ je o lokaciji u središtu grada gdje je problem parkiranja velik.
- Taj smo projekt odlučili predstaviti sada jer početkom 2008. godine krećemo u njegovu realizaciju. Što se tiče financiranja, prvi su proračuni pokazali da bi taj projekt bio vrijedan 11 milijuna eura. Sveučilište bi na tržište izišlo sa stanovima i poslovnim prostorima, a na tom će prostoru naši studenti konačno imati svoje mjesto, jer bi se tu sagradili multimedijalni centar, kongresna dvorana s 400 mjesta, klub nastavnika i svi ostali prateći sadržaji, kako je to uobičajeno u mnogim akademskim sredinama na Zapadu, objašnjava rektorica Kralik.
Produžena ruka - Građevinski fakultet
Sveučilište će biti investitor projekta, a za tu namjenu osnovat će tvrtku, odnosno trgovačko društvo. Prije početka građevinskih radova predstoji parcelizacija zemljišta, zatim osnivanje tvrtke, a produžena ruka Sveučilištu u tom je poslu Građevinski fakultet. Sve su to zadaci Sveučilišta za početak 2008. godine, koje će za izradu projektne dokumentacije tog značajnog projekta odvojiti inicijalna sredstva.
Autorica: Vesna Latinović/ Glas-Slavonije.hr |
|
_________________ --
Leon Linde
portal Osijek031.com |
|
|
 |
allein
Ukupno postova: 1542 Lokacija: offline Spol:  Muško
|
I sveučilištarci će se dati u stanograditelje. Ajme.
'Kruna' će zadrhtati kad krenu u pekare. |
|
_________________ The voices are back. Excellent. |
|
|
 |
morgan
Ukupno postova: 3964 Lokacija: gone to North Pole Spol:  Nebitno
|
pored onolike prazne vojarne oni bi još gradili...postoji li još koje mjesto u gradu a da ga netko nije 'šacnuo da bi izgradio nešto velebno i neophodno ovom gradu?
čitam ovih dana da će se na Pevecovom mjestu kod Svilane graditi ili tower centar ili avenue mall...a svi vele Slavoniji loše,ljudi siromašni,poraće,oskudica... |
|
_________________ Zašto bi se izlagali mamurluku? Ostanite pijani
Kad čovjek umre, ne zna da je umro, i to je samo teško drugima.
Isto je i kada je čovjek glup. |
|
|
 |
VESP Ukupno postova: 285 Spol:  Nebitno

|
Najbolje bi bilo da tamo netko uzgaja ovce,a prije toga treba zasaditi pasnjak i jedan veliki KESTEN! Time bi smo otvorili radna mjesta,jer nam ne treba gradjevina(to je bez veze),svi bismo bili cobani!A takvih ima puno u ovom gradu kojima nikada nista ne treba(ali je zato Zagreb velegrad!All se tamoooo gggrraaadddiii jeboteee!!! Al Os je selo !Sta ce nama bilo sta! Dajte radna mjesta!!Al gradjevina je bez veze!!Ma ne treba nista graditi jer to nisu radna mjesta! Mi hocemo jednu tvornicu gdje su ljudi sretni i liberalni i gdje oni zaradjuju(i to dobro),al da ne moramo mi raditi u toj tvornici! Mi smo zavrsili neki fakultet i mi bismo najradiji svi bili javni biljeznici tako da oni koji uzgajaju ovce i sade kestenje mogli kod nas dolaziti ovjeravati izjave i mi bismo stambiljali njihove biljege,al ne daj boze da radimo nesto drugo,ili dobro ajd moze u drzavnoj upravi neki poslic jel ipak je to proizvodnja! |
|
|
|
|
 |
Blofeld
Ukupno postova: 636 Spol:  Muško
|
Podržavam ovo. Istina, ne znam odakle novci, ali za to ionako nitko ne brine (prepostavljam da nam Primorac vraća za doktorat).
Avenue mall kod Peveca? Avenue mall je sranje, sa jednom novom trgovinom (u kojoj prodaju ostatke iz inozemstva). Ali sigurno je bolje to nego Pevec. |
|
|
|
|
 |
mvarga
Ukupno postova: 731 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
Najbolje bi bilo da tamo netko uzgaja ovce,a prije toga treba zasaditi pasnjak i jedan veliki KESTEN! Time bi smo otvorili radna mjesta,jer nam ne treba gradjevina(to je bez veze),svi bismo bili cobani!A takvih ima puno u ovom gradu kojima nikada nista ne treba(ali je zato Zagreb velegrad!All se tamoooo gggrraaadddiii jeboteee!!! Al Os je selo !Sta ce nama bilo sta! Dajte radna mjesta!!Al gradjevina je bez veze!!Ma ne treba nista graditi jer to nisu radna mjesta! Mi hocemo jednu tvornicu gdje su ljudi sretni i liberalni i gdje oni zaradjuju(i to dobro),al da ne moramo mi raditi u toj tvornici! Mi smo zavrsili neki fakultet i mi bismo najradiji svi bili javni biljeznici tako da oni koji uzgajaju ovce i sade kestenje mogli kod nas dolaziti ovjeravati izjave i mi bismo stambiljali njihove biljege,al ne daj boze da radimo nesto drugo,ili dobro ajd moze u drzavnoj upravi neki poslic jel ipak je to proizvodnja!
|
Nasmijao sam se ali i zamislio. Zamislio sam se zato jer ima dosta njih koji podržavaju taj projekt, a inače su pametni ljudi.
Dakle, protiv toga sam da Sveučilište gradi nešto što treba graditi Grad ili netko drugi. Valjda zato što mislim da Sveučilište ima druge obaveze i unutar sebe ima previše nerješenih pitanja (mito za polaganje ispita, pijanstvo i nerad profesora, kvaliteta studija i predavanja, standard studenata, sprječavanje Bologne na pravnom faksu), a da bi gradilo javne garaže. Jesam zato da nam se izgrađuje grad ali nisam za to da Sveulištu poklonjeno zemljište u centru grada služi za gradnju građevina s nenastavnom namjenom. Pa jebote, zašto ne izgrade neki hostel ili novi fakultet?
Sveučilište se ponaša kao građevinska mafija. Jeftino pribavljeno zemljište izgradi i prodaj skupo. Tako je poslovao recimo Donald Trump. Ne želim da Gordana Kralik postane novi sinonim za brzo bogaćenje u građevinskom sektoru. Eto zato sam protiv. |
Zadnja promjena: mvarga; 21.12.2007. 11:21; ukupno mijenjano 1 put. |
|
|
|
 |
Leteci mungos
Ukupno postova: 6728 Lokacija: Priory of Semen Spol:  Nebitno
|
Zanimljiva situacija.
Sveuciliste ce na zemljistu koje je dobilo graditi stanove za trziste. Hm. Mozda da i KBO zagradi koji trgovacki centar na mjestu predvidjenom za parkiraliste. Kako je krenulo, vjerujem da cemo uskoro gledati i Crkvu kako na denacionaliziranom i krvlju prokletom zemljistu gradi stanove za 1200E kvadrat.
Imao bih razumijevanja za ovu akciju da Sveuciliste gradi stanove za znanstvene novake i profesore.
Autonomija sveucilista?! Yeah, right! Autonomija na trzisnim nacelima! Fala lepa...
Ako vec zele dvorane i Sveucilisni centar, onda su za to trebala biti osigurana sredstva iz Ministarstva. |
|
_________________ Omnium gadgetum mecum porto! |
|
|
 |
Blofeld
|
Malo se cjepidlači. Gore se piše o
"Sveučilišna kavana, knjižara s najvećim izborom knjiga za sve fakultete, središnja trgovina sa sveučilišnim suvenirima i bogatom ponudom opreme za studente i nastavnike, konferencijske dvorane, multifunkcionalna koncertna dvorana za 400 osoba, multimedijalni centar, poslovni i zdravstveni centar, rekreacijske dvorane",
te
"Veći dio bio bi za potrebe Sveučilišta, dok bi jedan dio zauzimao višeetažni stambeno-poslovni prostor. Na gornjim etažama sagradili bi se stanovi. Planirano je između 108 i 120 stanova".
Ako ćemo baš po svjetski, pogledajte Harvard, najbolje sveučilište na svijetu. Tko ne zna, Harvard ima vlastiti investicijski fond, Harvard Management Company, po zadnjim pokazateljima vrijedan 35 milijardi dolara, a u sveučilište ulaže navodno svega 5 % prihoda. |
|
|
|
|
 |
Leteci mungos
|
Hm, ovdje se ipak radi o ponesto drugacijoj situaciji.
Obicaj da alumniji nekog sveucilista doniraju sredstva je nesto sto je uobicajeno u SAD-u i tim novcem sveucilista dobivaju znatna sredstva kojima podizu standarde studiranja. Buduci da se alumni giving rate racuna kao kao kolicnik alumnija s poznatom adresom stanovanja i onih koji su u godinu dana nesto uplatili, 41% za Harvard predstavlja dosta dobar rezultat i poprilicno zahvalne bivse studente.
Harvard, kao jedno od Ivy league (top) sveucilista vjerojatno prima i jedne od najvecih iznosa donacija. Kad je tako velik novac u pitanju, bilo bi steta/suludo njime ne upravljati.
HMC je tijelo koje je ustanovljeno kako bi raspolagalo novcem koji su uplatili alumniji tog sveucilista.
Dakle, oni to cine iz nuznosti i ne koristeci kapital kojeg su platili porezni obveznici (poklonila drzava). Slijedom toga, ne moze se povuci paralela HMC i ovog ulaganja.
Dodatni argument bi mogao biti i onaj koji govori o razlici u samom financiranju sveucilista u RH i SAD-u, postojanje instituta autonomije sveucilista i sl.
P.S. zanimljive informacije o americkim sveucilistima... |
|
|
|
 |
debeli
Ukupno postova: 920 Lokacija: evriver Spol:  Nebitno
|
a jel tom Harvard-u isto vojska poklonila atraktivno zemljište za izgradnju jedinstvenog kampusa u ovom dijelu Europe? |
|
|
|
|
 |
Blofeld
|
Točno, Harvard se financira većinom iz donacija. Međutim, kako sam i u prvom postu napisao, ne zna se s kojim novcima Sveučilište u Osijeku misli graditi ove objekte.
Suština je u tome da se ne radi isključivo o nesveučilišnim sadržajima, kako bi se moglo zaključiti iz odgovora nekih, već o mješovitim, usudio bih se reći, i prijeko potrebnim sadržajima.
Također, primjer Harvarda služi tome da se ilustrira da Sveučilište nije samo tu da se bavi ovim temama - "mito za polaganje ispita, pijanstvo i nerad profesora, kvaliteta studija i predavanja, standard studenata, sprječavanje Bologne na pravnom faksu", već i da pokušava, u razini koja je mu je potrebna, biti i gospodarskim subjektom.
Na kraju, gotovo sam siguran da će novce osigurati
Ministarstvo, pa mogu samo reći, u općem zapostavljanju, bolje išta nego ništa. Trošenje novaca hrvatskih poreznih obveznika ionako nikada nije bilo odveć racionalno. |
|
|
|
|
 |
Leteci mungos
|
Kojim god novcima gradili, to nece biti isti oni novci kojima raspolaze Harvard. Harvard je privatno sveuciliste. Ne financira ga drzava, autonomno je samo po sebi.
Citat:
Suština je u tome da se ne radi isključivo o nesveučilišnim sadržajima, kako bi se moglo zaključiti iz odgovora nekih, već o mješovitim, usudio bih se reći, i prijeko potrebnim sadržajima.
|
To nije upitno.
Citat:
Također, primjer Harvarda služi tome da se ilustrira da Sveučilište nije samo tu da se bavi ovim temama - "mito za polaganje ispita, pijanstvo i nerad profesora, kvaliteta studija i predavanja, standard studenata, sprječavanje Bologne na pravnom faksu", već i da pokušava, u razini koja je mu je potrebna, biti i gospodarskim subjektom.
|
Harvard je privatno sveuciliste. Ne vjerujem da se i u kojoj drzavi javna sveucilista bave gospodarskim djelatnostima. Uostalom, ako se ne varam, gotovo sva sveucilista u Europi su javna.
Citat:
Na kraju, gotovo sam siguran da će novce osigurati
Ministarstvo, pa mogu samo reći, u općem zapostavljanju, bolje išta nego ništa.
|
S ovim se slazem, ali je zalosno da smo dovedeni u situaciji da cemo radije prihvatiti ovakve uvjete, nego se kriticki usprotiviti. Podsjeca me to na situaciju s derutnim zgradama po grad(ovima) i prodaju top lokacija za saku kuna.
Citat:
Trošenje novaca hrvatskih poreznih obveznika ionako nikada nije bilo odveć racionalno.
|
Kad smo vec kod problema racionalnog trosenja, ne bi li bilo racionalnije da su znanstveni novaci imali pravo kupovine nekretina po povlastenim uvjetima u toj buducoj zgradi, umjesto povlastenih kvadrata na Uskim njivama?! |
|
|
|
 |
VESP Ukupno postova: 285 Spol:  Nebitno

|
A kako je vojska dosla do tog zemljista? |
|
|
|
|
 |
allein
Ukupno postova: 1542 Lokacija: offline Spol:  Muško
|
A kako su ljudi prije vojske došli do tog zemljišta? |
|
_________________ The voices are back. Excellent. |
|
|
 |
mvarga
Ukupno postova: 731 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
I dalje mislim da to nije posao sveučilišta i potpuno sam na istim pozicijima kao i prije.
(Što ne znači nužno i da sam totalno glup jer samo je glupost trajna i samo glup čovjek ne mijenja mišljenje).
Najmanje što bih mogao prihvatiti je da Sveučilište daruje zemljište, da grad i država financiraju, a da sadržaji budu studentski. Uz nabrojano u članku ja mislim da nedostaje dobre internet čitaonice, hostela, stanova za goste predavače i novake i studente. O studentskom sportu mi je glupo uopće i početi jer bi opet netko izvukao američka sveučilišta. (Pa zbog "uvjeta" tamo studira recimo Duje Draganja?)
Protiv sam Sveučilišta kao investitora u stanove i garaže i ostajem pri svome da prvo riješe osnovne probleme za što su tu i za što ih se plaća. Kad to riješe onda neka javnim postupkom ustupe zemljište onima koji su investitori ali samo za sveučilišne sadržaje. Još će financirati i cajke u sveučišnoj kavani kako su krenuli. |
|
_________________ Što sam to uočio?
1. Na vlasti je opet HDZ
2. Na portalu se vrti OSTV
3. Sve je poskupilo ali nitko iz vlasti to ne priznaje
4. Zemlja je okrugla, al' na svakom ćošku neka glupost |
|
|
 |
 |
|