Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Psi se koriste računalom

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
nake_rado
Offline
Avatar

Ukupno postova: 5684
Lokacija: mala soba 3 sa 3
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 1
Post Postano: 03.12.2007. 22:19 
Naslov: Great ! Psi se koriste računalom
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Austrijski znanstvenici sa sveučilišta u Beču naučili su pse da koriste računala. Posljedica je to studije kognitivnih sposobnosti kod životinja, a otvara vrata novim mogućnostima interakcije sa životinjama.

Friederike Range i kolege su pokazali da psi mogu klasificirati kompleksne fotografije u boji na isti način kao ljudi. U studiji je trebalo eliminirati ljudski faktor, pa su znanstvenici naučili pse da koriste računala s ekranom osjetljivim na dodir.

Da bi doznali mogu li psi kategorizirati slike i primjeniti naučeno na nove situacije, znanstvenici su psima prikazivali slike pasa i krajolika.

Ako bi pas odabrao fotografiju nekog psa, za nagradu bi dobio hranu. Kad su shvatili da će dobiti hranu za uspjepšno odabrane slike, psi su išli na testove.

Na prvom testu, psima su prikazane nove fotografije pasa i krajolika. Psi su nastavili odabirati fotografije pasa, i na taj način pokazali da su sposobni primjeniti znanje na nove situacije.

Na drugm testu psima su prikazali nove fotografije pasa, ali zalijepljene na već poznate krajolike, suočivši ih s oprečnom situacijom, jer su te pozadine već poznavali kao krajolike. Svejedno, psi su nastavili slike identificirati kao pse. Ovim je eksperimentom pokazano da su psi sposobni razmišljati o pojmovima.

Autori studije su donijeli i zaključke o metodologiji: "Korištenje touch-scren računala s psima otvara cijeli svijet mogućnosti testiranja kognitivnih sposobnosti pasa s mogućnošću potpune kontrole utjecaja vlasnika ili istraživača." Dodali su da se ista metoda može koristiti i kod drugih vrsta.

Više:
www.springerlink.com

Net.hr


Jel imamo mi kojeg psa na forumu?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
aethur
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2861
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 04.12.2007. 17:49 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ali jebote na šta oni troše pare. Debilčine jedne.

_________________
Can't stand me now...
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: