Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Franjevci iz Osijeka: Od nedavno na webu i na engleskom!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Roko
Offline
Avatar

Ukupno postova: 260
Lokacija: O31
Spol: Muško Muško
Post Postano: 23.04.2005. 0:07 
Naslov:  Franjevci iz Osijeka: Od nedavno na webu i na engleskom!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ako možda niste znali u hrvatskom dijelu internet mreže već godinu dana postoji stranica Franjevačkog samostana i crkve sv. Križa u Osijeku. Nalazi se na jednostavnoj web adresi: www.franjevci.com Osim što je možda po opsegu i sadržaju ograničena, ona ustvari nudi bogatstvo i raskoš informacija. Tako su Franjevci u Osijeku dali primjer kako Crkva i pojedina zajednica treba odgovoriti na suvremene odnose i uvijete komunikacije.

U svojoj skromnosti franjevci su pokazali svoje veliko blago i dokazali svoju otvorenost za novo. Još jednom ukazuju da moderno ne mora biti Crkvi strano i da ništa ne mora biti loše ako čovjek to upotrijebi za dobre svrhe.

Prava novost od ovog Uskrsa i ono dojmljivo je što su Franjevci u Osijeku pod vodstvom gvardijana samostana, patera Željka Paurića ponudili vjernicima, ali i cijelome svijetu za samo godinu dana od postojanja u web mreži.

To se odnosi na prijevod kršćanske web stranice na engleski jezik što je vjerojatno prvi i jedini takav slučaj u Hrvatskoj. Još više za sebe govori činjenica da se radi o jednoj relativno brojem manjoj zajednici, ali očigledno vrlo aktivnoj i inovativnoj.

Ne smijem zaboraviti da je sve to uobličeno u jednom modernom dizajnerskom obliku i grafičkoj posebnosti identiteta koji je vezan uz tradicionalnu smeđu franjevačku boju, tako da i u tom pogledu možemo govoriti o izuzetno vrijednom projektu.

Stranica obiluje i fotografijama tako da je doživljaj i predodžba svega izuzetno vjerodostojna. Mislim da će svakom posjetitelju biti nevjerojatna količina informacija koja je stala u te sadržaje koji predstavljaju interes tog reda i zajednice. Mnogo je toga tu uz izvanrednu dosjetljivost povezano i logički i stilski dosljedno raspoređeno.

Osim iscrpne povijesne građe o crkvi, samostanu i djelatnosti njegovih služitelja, mogu se pročitati kronološki raspoređena događanja u vijestima kao i najava budućih. Povijesne crtice govore preko starih novina o povijesnom djelovanju franjevaca u Osijeku.

Tu je i za sve vjernike raspored liturgijskog bogoslužja, kao i za one koji se žele zajednici pridružiti informacije o bratovštini svjetovnog franjevačkog reda, franjevačkoj mladeži i o današnjim služiteljima zajednice, ali i o onima od prije. Duhovnosti je posvećen značajan dio.

Od svetišta Gospe Osječke, preko štovanja svetog Antuna Padovanskog do svetog Franje sve govori o velikoj pobožnosti i vjeri zajednice i njezinih služitelja. Nedjeljne meditacije omogućuju preko izuzetne opcije slanja molitve putem interneta sjajnu priliku svima koji su u potrebi i nemogućnosti da dođu slaviti sa zajednicom, način da se zajednica komunicira i moli za njihove potrebe.

Stranica obiluje i mnoštvom franjevačkih molitava. Linkovi galerija i koncerti svjedoče o velikoj aktivnosti zajednice i mnogim mjesečnim događanjima. Na kraju uz sve sadržaje s mnoštvom fotografija čitavo vrijeme koje provedete čitajući mnogobrojne informacije pratit će vas nadahnjujuća glazba «Pjesme brata sunca» od sv. Franje.

Uvjerite se sami! Svim crkvenim zajednicama ovo je poziv da postanu životniji i očituju svoju vjeru u svjetskoj internet mreži.

Mihael Bago

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: