Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Dvije godine zatvora za šaku trave

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Poll :: Podržavate li postroženje Kaznenog zakona?

Da
17%
 17%  [ 7 ]
Ne
67%
 67%  [ 27 ]
Svejedno mi je
15%
 15%  [ 6 ]
Ukupno glasova : 40


Autor Poruka
Leon
Offline
Admin
Avatar

Ukupno postova: 4121
Lokacija: space
Spol: Muško Muško
Post Postano: 29.10.2007. 10:53 
Naslov:  Dvije godine zatvora za šaku trave
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zbog 12,6 grama marihuane, količine dovoljne za deset jointa, za što mu je prijateljica dala 150 kuna, 29-godišnji Osječanin Krunoslav Keser ići će dvije godine u zatvor! Trebao je dobiti tri godine, ali je sud uzeo u obzir sve moguće olakotne okolnosti, no kaznu nije mogao dodatno smanjiti, piše Jutarnji list.

Keser je jedna od prvih "žrtava" izmjena Kaznenog zakona. U listopadu 2006. godine vladajuća je većina pod parolom borbe protiv dilera odredila da se za svaku prodaju ili proizvodnju droge ide u zatvor najmanje tri godine. Struka i javnost bezuspješno su upozoravali da takav zakon nije dobar jer će drakonski kažnjavati i bagatelne slučajeve te da će se zbog prodaje jointa uništavati mladi životi.

Vlast se oglušila, a Keserov slučaj je ono na što su stručnjaci tada upozoravali i čega se pribojavala javnost. Za šaku trave i 150 kuna Keser će ležati u zatvoru dvije godine, a, recimo, osječki tajkun Antun Novalić, koji je na istome sudu osuđen mjesec dana kasnije, 2. srpnja 2007., za gospodarski kriminal i pronevjeru više od 50 milijuna kuna, ići u zatvor na dvije i pol godine. Na istome je sudu Dražen Pešek za ubojstvo polubrata dobio dvije i pol godine zatvora, dakle, za oduzimanje života odležat će samo šest mjeseci više nego Keser zbog deset jointa.

- Imam 29 godina, tražio sam posao, razmišljao da se oženim, da se sredim... Sad ne znam što ću. Više nemam planove za život. Jesam, pogriješio sam, ali sam bio pošten. Bolje da sam lagao, bolje bi bilo da se nisam pokajao, isprekidano je govorio Keser.

Da cijela stvar bude gora, novi se zakon 'slomio' na mladiću u čijem se životu već nanizalo tragedija. Odrastao je u ratnom Osijeku u siromašnoj obitelji. Kad je imao 16 godina, otac je pred njim izvršio samoubojstvo. Sjeo je na kauč i sačmaricom si raznio glavu. Krunoslav je naišao kada se očevo tijelo s raznesenom glavom još trzalo. Sa 17 je godina postao ovisnik o heroinu. Više se puta pokušavao odviknuti od droge, ali tada nije uspio.

- Imao sam 24 godine kad sam dosegnuo dno. Želio sam se izvući i obratio sam se zajednici Susret. Otišao sam u njihovu zajednicu kod Đakova i uspio. Ondje sam proveo dvije godine i uspio izaći kao nov. Stao na noge. Počeo sam raditi, obnovio sam stan. Nijednom više nisam uzeo heroin. Povremeno bih zapalio joint. I to zbog čega sam osuđen, imao sam za sebe, priča Krunoslav napominjući da je tek u zajednici Susret shvatio kako je njegova ovisnost i okretanje heroinu zapravo bila posljedica tragedije koju je doživio.

Sada je opet izgubljen, ne zna što će, kako će organizirati život. Boji se hoće li izdržati u zatvoru ili će ga to potpuno slomiti. Ne zna ni kad će u zatvor, treba li sada uopće tražiti posao i hoće li, kada izađe, uopće imati snage za bilo što.

Pita se je li moguće da je zbog šake trave koju je dao curi koja mu se sviđala bude tako drastično kažnjen. Još ne može shvatiti da mu sudovi ne mogu pomoći.

Suci s kojima je Jutarnji razgovarao također su zgroženi takvim kaznama, ali nemaju izbora. Iako Keser nikad prije nije bio kažnjavan zbog prodaje droge, novi zakon im ne dopušta da ga blaže kazne.

No, osim zakona i količine marihuane zbog koje je osuđen, u Keserovu slučaju još je apsurdniji sam događaj zbog kojega je osuđen. Prema činjenicama koje su utvrđene u sudskom postupku, Keser je navečer 8. prosinca prošle godine (dva mjeseca nakon stupanja na snagu novog Kaznenog zakona) bio s društvom u osječkom kafiću Bum. Opustio se i popio malo više. U jednom ga je trenutku nazvala prijateljica i pitala ima li što trave.

- Bio sam slab na nju. Sviđala mi se. Rekao sam joj da imam i objasnio da travu koju imam za sebe uzme ispod stubišta u mojoj zgradi. Nisam ni znao koliko ima. Rekao sam joj da si uzme to što pronađe, prisjeća se Keser. Ostajalo mu se još u kafiću, ali više nije imao novca, pa se s njom dogovorio da mu donese 150 kuna. Djevojka je uzela marihuanu, a onda došla do Kesera u kafić i dala mu 150 kuna da ima za još koju rundu pića.

Policija je, međutim, otkrila da djevojka ima marihuanu i kada su je ispitivali odakle joj, ona je iskreno ispričala kako joj je travu ustupio Keser. U svojoj je iskrenosti ispričala sve, pa je spomenula i 150 kuna koje mu je donijela u kafić.

Kada je policija došla do Kesera, on je također ispričao tu cijelu priču, ne shvaćajući da je upravo detalj da je uzeo 150 kuna, i to bez obzira na ranije odnose s djevojkom i njihove međusobne posudbe, ono što upotpunjava zakonski opis zbog kojega ga čekaju dvije godine iza rešetaka.

Krunoslavova majka nije željela davati izjave i fotografirati se za novine. Rekla je samo da nakon svega što joj se dogodilo u životu više nema snage ni za kakvu borbu. Smatra da se njoj i njezinu sinu sve to događa zato što nemaju novca. Ne vjeruje da će bilo koja politička opcija bilo što promijeniti i uvjerena je da se zakoni donose samo da bi kaznili slabe, a pogodovali moćnima, piše Jutarnji list.

Prenosimo s Net.hr


Zadnja promjena: Leon; 30.10.2007. 9:18; ukupno mijenjano 1 put.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
davorccc
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1400
Spol: Nebitno Nebitno
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 29.10.2007. 11:28 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

S obzirom da je sitna riba, to je puno.

_________________
Sranje osijek031.com smile
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Monstrum
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6541
Lokacija: a gdje se VI to točno nalazite
Spol: Muško Muško
Post Postano: 29.10.2007. 11:41 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

previše, 12 grama i dvije godine zatvora, pa to je prestrašno, jebote netko ubije pola svoje i pola druge obitelji u naletu bijesa i ljubomore što ga žena vara i dobije 10 godina ovaj će za 10 jointova dobit 2 godine, ma sramota, debili su pokrali pola hrvatske i nikom ništa ovaj jadnik će 2 godine ležat zbog par jointova, još jedanput SRAMOTA, jebem ti državu i zakon i pravo i sud i policiju i sve, sram ih bilo.Zbog tih 12g dima trebo je dobit najviše 500kn kazne i neki društveno koristan rad tipa razvoženja baba iz staračkih domova po doktorima.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
fairy
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1955
Lokacija: Ššššššume
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 29.10.2007. 11:53 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

jooooj e kako popizdim na ovo,,,ufff,,,, osijek031.com smile ,,kako ih nije sramota....fuj ,,,,,netko je kupio dim? Zašto, pa da se napuši brate mili i da bude opušten i da mu bude dobro jebote,,...ali NE,,,zašto bi nekome bilo lijepo u ovoj državi,,,,pa ti moraš u zatvor ako ne daj bože uživaš,,,neka hvataju ljude ovisne o heroinu i pruže im pomoć,,,,,jooooj e,,,,,izjednačavaju sa silovanjem,,,,pa ja bih sada mogla plakat od muke....pa kako je to moguće izjednačiti? ajde neka mi netko objasni! Silovanje je nešto najjadnije i najdovratnije što postoji,,,,čin koji ostavlja na osobu nepovratne tjeskobe i depresije, udar na nečiju ličnost,,obilježe ih na čitav život i osakate,,,,,,nemam riječi,,,,,ja jednostavno nemam riječi,,,,ovo je sramota,,,,kakav pravni sustav imamo jeeeebboooote,,,,,fuj,,,,,

_________________
Riding high, when I was king
Played it hard and fast, cause I had everything
Walked away, won me then
But easy come and easy go
And it would end
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Isis
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1211
Lokacija: In Fiction
Spol: Muško Muško
Post Postano: 29.10.2007. 12:16 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ne čudi me jer je u našem sudstvu nasilan prst u dupe poput rukovanja...

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Monstrum
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6541
Lokacija: a gdje se VI to točno nalazite
Spol: Muško Muško
Post Postano: 29.10.2007. 12:24 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

gospodin Novalić koji je pronevjerio 50 miljona kuna dobio je 2.5 godine ćumeza kao i ovaj jadnik, eto pa vi recite gdje je tu pravda, pa bolje onda uletat u banke naoružan, krast, ubijat, pljačkat, pronevjeravat kamare para, nego pušit travu.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
roca
Offline
Avatar

Ukupno postova: 317
Lokacija: osijek
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 29.10.2007. 12:28 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

problem je u tome što se isti taj zakon neće odnositi jednako na sve.

_________________
Dogs think they are human, cats think they are God.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Loona
Offline
Avatar

Ukupno postova: 3713
Lokacija: somewhere on Mars
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 29.10.2007. 12:28 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Malo mi nije jasna anketa: podržavamo li izmjenu sadašnjeg zakona (po kojemu je isti dobio 2 godine zatvora) ili podržavamo li izmjenu koja je nastala prošle godine prema kojoj je za dilanje čak 1 grama nečega kazna minimalno 3 godine zatvora??

no, činjenica je da je ovo katastrofalna presuda.. i opet neće nadrapati stvarni dileri koji vrte tisuće i tisuće kuna ili eura, nego će neki klinac od 16 godina zatečen s jointom biti obilježen do kraja života zatvorom i dosjeom u policiji.. Živjela politika HDZ-a.. Rolling Eyes
Povučene su tu i neke paralele, npr. Dražen Pešek je na istome sudu u Osijeku za ubojstvo polubrata dobio 2,5 godine zatvora, Novalić je za pronevjeru 53 miliona kuna dobio isto 2,5 godine zatvora, Gucić za podmićivanje vještaka sa 25000 € dobio je 2 godine zatvora a najveći biser: Ivan Primorac koji je autom usmrtio dvije 16-ogodišnjakinje u Makarskoj dobio je 6 mjeseci zatvora!!!!
Trebam li još što dodati??

_________________
Svako rješenje ima problem.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Bilke
Offline
Avatar

Ukupno postova: 634
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 29.10.2007. 12:42 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Upravo sam pročitao taj članak u Metrou i htio napisati post, ali vidim da me Elena preduhitrila. Baš me zanima kad bi neki tatin sin napravio istu stvar što bi dobrio 2 godine zatvora. Zakon definitivno nije isti za svakoga.

Ubiješ čovjeka i dobiješ istu kaznu kao i dilanje 12 grama trave. Zamisli što će od njega ostati kad i izađe iz zatvora nakon 2 godine provedene s ubojicama. Vjera u društvo, okolinu? Aha...

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Monstrum
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6541
Lokacija: a gdje se VI to točno nalazite
Spol: Muško Muško
Post Postano: 29.10.2007. 13:03 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

a što je najgore dečko nije diler nego je legici sam skonto dima pošto ova nije mogla, nije htio drukat dilera koji mu je prodo, i sad je najebo ko žuti, ma taj dim treba legalizirat pa ko hoće pušit nek puši u privatnosti svoga doma il u kavani predviđenoj za to po nizozemskom sistemu

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Loona
Offline
Avatar

Ukupno postova: 3713
Lokacija: somewhere on Mars
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 29.10.2007. 13:19 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Monstrum je napisao/la: ›
a što je najgore dečko nije diler nego je legici sam skonto dima pošto ova nije mogla, nije htio drukat dilera koji mu je prodo


No dobro, nemoj sada baš biti naivan ko sobarica.. Wink
12 g marihuane (u ovoj priči) = 150 kn
50 g marihuane = cca 300 kn
daklem, tko je kome radio uslugu nije ni bitno.. bitno je da su takve kazne strašne i ne vode ničemu dobrom.. ne može se izjednačiti posjedovanje 12 grama nečega za vlastitu uporabu sa dilanjem 12 kg bilo čega ilegalnog.. u zakonu se, kao što je to u nekim drugim europskim zemljama (kojima mi težimo, ne?), prvo treba regulirati što su lake a što teške droge (heroin/kokain i marihuana nikako nisu isto), što je "dozvoljena količina" daklem za osobnu uporabu (iako ne može biti jednako imati 12 g heroina/kokaina i 12 g dima) koja bi se kažnjavala novčano na prekršajnom sudu i što su količine namijenjene daljnjoj preprodaji..
Pa čak je i sam Sakoman bio protiv ovakvog zakona.. Nama su potrebni stručnjaci koji će pokušati to riješiti i postaviti cijeli zakonodavni sustav na noge, a ne Jadranka i Shorty u borbi protiv droge.. Rolling Eyes


Zadnja promjena: Loona; 29.10.2007. 14:08; ukupno mijenjano 1 put.

_________________
Svako rješenje ima problem.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Monstrum
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6541
Lokacija: a gdje se VI to točno nalazite
Spol: Muško Muško
Post Postano: 29.10.2007. 13:51 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

ma bio on diler il ne za 12g dima momak će sjedit u buturi 2 godine, pa i da je imo 50g dima netreba ga zaključat i bacit ključ na dvije godine, sustav nam je u banani, eto sad su se pred izbore počeli kurčit o reformama ovoga, i reformama onoga a kad prođu izbori opet će raja najebavat zbog 10 il 50 g dima, fuj, gadi mi se više sve, al ko što sam već reko jednostavno mi ne ide u glavu kako netko za pronevjeru/ubojstvo/tešku krađu il neko sasvim 10to kazneno djelo može sjedit iza rešetaka isti vremenski period ko i ovaj momak, vlada i cjelokupni pravosudni sustav nam je krasan

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Osječanin
Offline
Ukupno postova: 2492
Spol: Muško Muško
Post Postano: 29.10.2007. 14:16 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

A kako može..Tako što si Novalić npr. može priuštiti najbolje odvjetnike koji znaju sve rupe u zakone, koji znaju kako vrdati, mrdati da bi se došlo do cilja. Za razliku od ovog jadnika koji je ekspresno dobio dvije godine zatvora..

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Loona
Offline
Avatar

Ukupno postova: 3713
Lokacija: somewhere on Mars
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 29.10.2007. 14:17 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Monstrum je napisao/la: ›
sustav nam je u banani, eto sad su se pred izbore počeli kurčit o reformama ovoga, i reformama onoga a kad prođu izbori opet će raja najebavat


i opet nastavili otvarati već postojeće objekte.. wtf?
kako i rekoh: dovesti stručnjake (kad već nemamo dovoljno vlastitih pametnih glava) i cijeli zakonodavni sustav reorganizirati.. pa bi ekipa iz afere Maestro već gulila kazne zatvora, ljudima čije su se kuće urušile bi bile isplaćene odštete, znalo bi se tko je kriv za smrt vatrogasaca itd, itd.. Onda bi se policija i nadležna ministarstva ozbiljno imala čime hvaliti u dnevniku a ne dodavati u statistiku i praviti pompu od 6 uhićenih dilera starih 17 godina koji su zajedno posjedovali 10 g nečega.. u ovoj je državi sve naopačke.. mislim da se čak i Tuđman u grobu okreće..

_________________
Svako rješenje ima problem.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
ela
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2074
Lokacija: Osijek
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 29.10.2007. 14:41 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Genijalno!Cura mu se sviđala,on joj dao malo travice i ona mu uterala do već čega.
Pa mislim smjestila mu je onim priznanjem da mu je dala 150 kunića.
Pravda je slijepa nažalost,jesam za to da ga se kazni ali kazna jeste malo drakonska,ne kužim zašto ako i ovako gubi 2 godine života nije išao sjeći glavu,pa jedna stoka manje koja prodaje sranja.
Jedino mi je u ovoj priči žao njegove majke,očito je žena prošla kalvariju s njim,dobar joj je provod pripremio!
Slobodno pljucajte,ne nisam za legalizaciju lakih droga!

_________________
ne čini ono što želiš da ti čine,ukusi su različiti
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: