Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



2014. godina (kolumna Ivice Šole)

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
mali_ivica
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2703
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 03.10.2007. 13:48 
Naslov:  2014. godina (kolumna Ivice Šole)
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jučer, 25. svibnja 2014. godine, državni odvjetnik Bivše Jugoslavenske Republike Hrvatske, Branimir Glavaš, pokrenuo je tužbu protiv bivšeg predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Stjepana Mesića zbog nanošenja teških političkih i gospodarskih šteta Hrvatskoj u vrijeme trajanja svog predsjedničkog mandata. Da podsjetimo. Nakon što je ondašnja RH izgubila sve procese pred sudom u Haagu, bilo one vezane uz oslobađanje srpskih oficira za zločine u Vukovaru, bilo onaj vezan uz "slučaj Gotovina" kojem je dokazana teza o udruženom zločinačkom pothvatu, zbog čega Hrvatska mora isplatiti ogromne ratne štete Srbiji, kao i za presudu o agresiji RH na Bosnu i Hercegovinu, što također povlači enormne financijske napore, Hrvatska je pritisnuta od međunarodne zajednice da izvrši potraživanja.

Glavaš tereti Mesića
U tu svrhu, promijenjen je i zakon, pa se gospodinu Mesiću sudi zbog "nesavjesnog poslovanja u obnašanju funkcije", što je donedavno bilo moguće isključivo u gospodarskom sektoru. Glavaš Mesića tereti da je najprije kao svjedok u Haagu u slučaju Blaškić (predmet IT-95-14-A), navodeći primjer svojeg nećaka Slavonca kako je kao vojnik HV-a ratovao u Bosni, implicitno svjedočio u korist teze da je Hrvatska sudjelovala u agresiji na BiH, što je u iskazu neznatno promijenio i pri suđenja Miloševiću. U ono vrijeme desničarske snage u RH zbog toga svjedočenja nazvale su ga "krivokletnikom". Potom, u svom 2. predsjedničkom manadatu na štetu RH i sveopće zaprepaštenje bivše tužiteljice Del Ponte, koja je dobila i ono što ni u snu nije pomislila, dostavio je gotovo 700 transkripata iz Ureda predsjednika čime je, uz sumnju da su neki krivotvoreni, izravno pridonio konačnoj presudi Gotovini i suborcima kao i cijeloj RH da je oslabađajući vlastiti teritorij izvršila zločinčki pothvat. Ukupna ratna odšteta koju će Hrvatska na temelju ovih presuda morati isplatiti BiH i Srbiji, odnosno bivšim hrvatskim građanima koji žive ondje, iznosi više od 20 milijardi USD. Komentirajući pokretanje tužbe od strane državnog odvjetnika Branimira Glavaša protiv Stjepana Mesića, predsjednik Hrvatske Vladimir Šeks izjavio je kako se ne želi miješati u rad pravosuđa, te pozvao "institucije sustava da rade svoj posao".

Šeks srušio umjerenog Sanadera
Inače, Šeks uživa loš imidž u međunarodnoj zajednici zbog svojih političkih metoda pomoću kojih se već desetljećima, sada kao predsjednik Republike, održava na visokim funkcijama. Nakon što je na posljednjem saboru HDZ vještim lobiranjem s vlasti srušio umjerenog političara i bivšeg premijera Ivu Sanadera, koji je zbog kooperativnosti bio miljenik međunarodne zajednice, Šeks je Sanadera izvrgao sudskom procesu zbog protupravnog bogaćenja. Sanader, čija je pokretna i nepokretna imovina debelo prelazila legalna primanja, bio je laka meta starog lisca Šeksa. Rehabilitiravši i oslobodivši Glavaša u ponovljenom sudskom procesu, Šeks je uz pomoć USKOK-a doturio Glavašu, željnom osvete nad Sanaderom, podatke o mitu koje je ovaj, zajedno s Kalmetom, primio za ustupanje poslova s državom osobama sumnjivog poslovnog miljea, a dokazano mu je i uzimanje mita u slučaju privatizacije virovitičke šećerane. Srpski predsjednik Vojislav Šešelj, kao povjerenik OESS-a za monitoring turbulentne političke situacije u Hrvatskoj, koji je prije 5 godina u Haagu oslobođen prema svim točkama optužnice, izjavio je za B92 kako se protiv Mesića vodi "sramotni politički proces" koji će dodatno naštetiti imidžu Hrvatske u svijetu. Reagirao je i Veselin Šljivančanin, posebni povjerenik EU za obnovu povjerenja u Vukovaru, podijeljenom na hrvatski i srpski dio, apelirajući na ekstremizam aktualnih hrvatskih vlasti koje su sve umjerene hrvatske političare, bilo Sanadera, bilo Mesića danas, stavile iza rešetaka. Oglasio se i predsjednik Socijaldemokratske partije, g. Ivić Pašalić, tvrdeći kako ne želi sudjelovati u tom cirkusu, najavljujući zahtjev za prijevremenim izborima. Pašalića je podržao i novi tajnik UN-a G. Orwel koji, kako doznajemo u kuloarima, upravo u Pašaliću vidi osobu koja bi mogla spriječiti da Hrvatska destabilizira cijelu regiju. Jedini tko je stao uz osovinu Glavaš-Šeks je predsjednik Zbora hrvatske katoličke mladeži Dorino Manzin, te voditeljica don Bakovićevog Katoličkog populacijskog pokreta "Rodi, majko, jedno dijete više", Vedrana Rudan. Svi promatrači se slažu kako Hrvatsku čeka burna politička jesen, kao i neizvjesna 2015. godina.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Leteci mungos
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6728
Lokacija: Priory of Semen
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 03.10.2007. 13:56 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Mene ovo podsjeca na scenarij u kojem su nacisti pobijedili u WWII.

Sola je dobro opisao sto bi nam se moglo dogoditi u slucaju da glasaci masovno promekecu i nacionalisticki pobenave pred izbore, odnosno gdje bi Sanaderova kalkulantska empatija i budjenje strasti mogli odvesti i Hrvatsku i njega.

_________________
Omnium gadgetum mecum porto!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: