Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Pet ambalaža n-ti put!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Nena
Offline
Avatar

Ukupno postova: 114
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 04.01.2006. 0:39 
Naslov:  Pet ambalaža n-ti put!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Čini se da se saga o sakupljanju pet ambalaže u velikim trgovačkim centrima i trgovinama većim od 200 m2, nastavlja. Naime, koalicija građanskih civilnih inicijativa u sastavu: Osječki zeleni, Osijek; Društvo za kulturu i suživot s prirodom - Kneja, Čakovec; Eko Kvarner, Njivice; Presscentar za okoliš Hrvatske, Osijek; Život, udruga za dobrobit životinja, Osijek; Prijatelji životinja, Zagreb; Eko Oroslavlje, Oroslavlje; Eko Omblići, Dubrovnik i Hrvatska udruga za zaštitu potrošača, Zagreb; obratili su se zajedničkim priopćenjem svim građanima Hrvatske, a povodom odbijanja primjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu od strane Hrvatske udruge poslodavaca HUP.

U priopćenju se navodi kako podsjećaju građane da su Zakon o otpadu i Pravilnik o ambalaži na snazi, i mole ih da ne popuste pred trgovačkim odbijanjima povrata ambalaže.
Ujedno apeliraju (citat): "Dok trgovački centri i tvrtke ne osiguraju smještaj plastične i staklene ambalaže, građani ostavite im ambalažni otpad u trgovinama, te za to tražite natrag svoj već uloženi novac! Moraju vam platiti povrat ambalaže!!! " (kraj citata)

Istina je da su trgovački lanci i trgovine imali vremena pripremiti sve uvjete u 2005.-toj godini za poštivanje Zakona koji je na snazi (i vrlo vjerojatno je da će to uskoro i učiniti), ali pitamo se nije li ova "ad hoc" inicijativa da ostavimo otpad u trgovini i pravimo scenu radi nekoliko kuna pomalo nelogična s obzirom da je u istom priopćenju rečeno kako će koalicija u svojim gradovima i sjedištima provoditi aktivnosti javne edukacije građana o propisima o otpadu, te ih svakodnevno motivirati na primjene istih propisa i štete i opasnosti po zdravlje ljudi i životinja te zagađenje i trajno oštećenje okoliša koji nastaju bacanjem i nepropisnim odlaganjem smeća i otpada!?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Nena
Offline
Avatar

Ukupno postova: 114
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 04.01.2006. 11:38 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Upravo smo dobili dopis iz Zagreba koji je upućen svim javnim glasilima i donosimo ga u cijelosti:

Zagreb, 03.01.2006.

JAVNIM GLASILIMA

INFORMACIJA O PRIMJENI PRAVILNIKA O AMBALAŽI I AMBALAŽNOM OTPADU

U nekim je novinama i elektroničkim medijima objavljeno da je primjena Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu odgođena za 1. veljače 2006. što nije točno.

Pravilnik je na snazi od 1. prosinca 2005., a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost već je poslao proizvođačima i uplatnice za propisanu naknadu.

Stav je Ministarstva da su svi u lancu zbrinjavanja spomenutog ambalažnog otpada, to jest proizvođači, trgovci i drugi, imali vremena za prilagodbu i primjenu Pravilnika.

Unatoč višemjesečnim razgovorima i dogovorima neki su se veliki trgovački lanci opetovano izjasnili da još nisu spremni za prihvat ambalaže. Ministarstvo je stoga objavilo da do 1. veljače 2006. neće primjenjivati zakonom određene sankcije, a što ne znači da Pravilnik nije na snazi.

Kako je intencija Pravilnika u tome da okoliš oslobodi ambalažnog otpada te da se on reciklira i korisno upotrijebi Fond s komunalnim tvrtkama i ovlaštenim tvrtkama provodi jednokratnu akciju prikupljanja ambalažnog otpada koja će trajati od 15.siječnja do 15.ožujka 2006. i u kojoj će građani također ostvarivati pravo na 50 lipa po komadu. O tome na kojim će se mjestima ta ambalaža prikupljati javnost će biti vrlo skoro obaviještena.

Ured glasnogovornice

_________________
Nena031
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Nena
Offline
Avatar

Ukupno postova: 114
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 04.01.2006. 12:01 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Unatoč gornjem dopisu, Osječki zeleni i Press centar za okoliš Hrvatske otvorili su javne telefone za dojavu naziva i adresa trgovina koje ne žele, u skladu s promijenjenim Pravilnikom o ambalaži i ambalažnom otpadu, otkupljivati nepovratne boce, kao i za imena i adrese onih koji to čine.

Broj dežurnog telefona je 201-599, a radi od 10 do 14 sati do 13. siječnja. Nakon tog nadnevka prikupljene podatke planiraju objaviti u medijima.

_________________
Nena031
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: