Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O namaČak 44 točke bilo je na dnevnom redu 29. sjednice Skupštine Osječko-baranjske županije, održane danas (6. ožujka 2024. godine) u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku, a u nazočnosti 40 od ukupno 47 vijećnika. Većina točaka odnosila se na donošenje odluka, rješenja, sporazuma i drugih akata o temama iz temeljne nadležnosti županije. Razmatrana su tako i izvješća o radu županijskih javnih ustanova i tvrtki, kao što su Zavod za prostorno uređenje, Uprava za ceste OBŽ, Muzej likovnih umjetnosti, Zavod za informatiku Osijek, Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, no osobitu pozornost imale su informacije o stanju nezaposlenosti i zapošljavanju, potporama u poduzetništvu, razvoju turizma, stanju sigurnosti, afričkoj svinjskoj kugi, sporazumu s ukrajinskom regijom Vinicja…

- Uz ostale točke, na dnevnom redu je bilo i izvješće o izvršenje proračuna Osječko-baranjske županije za 2023. godinu u kojoj su ostvareni prihodi u iznosu od nešto više od 228 milijuna eura. Naime, izvorni prihodi Županije nisu dostatni za sve projekte koje provodimo i koje planiramo, te smo prionuli poslu i veliki dio sredstava povukli iz fondova Europske unije i s nacionalne razine. Među kapitalnim projektima su Gospodarski centar OBŽ, izgradnja I. gimnazije, sustavi navodnjavanja, Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske i drugi. Pri tomu želim naglasiti da je prihod od poreza na dohodak, kao naš najizdašniji izvorni prihod, povećan oko 30% u odnosu na isto razdoblje 2022. godine što je svakako posljedica bolje zaposlenosti i rasta plaća - kazao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Izvješće o stanju nezaposlenosti i zapošljavanja na području Županije bilo je također na dnevnom redu, a vijećnica Sanja Bježančević je pod točkom vijećnička pitanja konstatirala da je stopa nezaposlenosti među najvišima u Hrvatskoj. Naime, krajem travnja 2024. godine u Područnoj službi Osijek evidentirano je 13.115 nezaposlenih osoba, odnosno 855 osoba (6,1%) manje nego prethodni mjesec i 293 osobe (2,2%) manje nego u travnju 2023. godine. Nezaposlenost se u prva četiri mjeseca 2024. godine smanjivala prosječno mjesečno za 2,3% ili 325 osoba. S druge strane, krajem ožujka 2024 godine bilo je 93.337 zaposlenih osoba, što je za 1.186 osoba više nego u ožujku 2023. godine.

- Županijska uprava poduzima kontinuirane aktivnosti na povećanju zapošljavanja i potporama za zapošljavanje. Između ostalog, kao osnivači srednjih škola u velikoj mjeri sudjelujemo u prekvalifikacijama osoba koje se nalaze u sustavu Zavoda za zapošljavanje kao nezaposlene osobe, što je doprinijelo dodatnom zapošljavanju. Krajem svibnja po treći put započet će edukacija za nezaposlene iz područja programiranja i razvoja web aplikacija. Danas na ovoj sjednici donosimo i odluku da se potpore za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja s dosadašnjih 2.000,00 eura povećaju na 5.000,00 eura. Dana 3. lipnja 2024. godine bit će objavljeno pet javnih poziva za poticanje razvoja poduzetništva, za čiju je provedbu planirano 361.000,00 eura. Spomenut ću i da povećanja broja obrta na nacionalnoj razini iznosi 10,5 %, a na razini županije 11,4 %, pa trenutno imamo 6.381 aktivni obrt, što je 651 obrt više nego istog dana prošle godine - istaknuo je Lukić.

Govoreći o razvoju turizma kazao je kako turističke zajednice Osječko-baranjske županije i jedinica lokalnih samouprava ulažu velike napore i potpore za razvoj ruralnog turizma. To se u konačnici odražava i na povećanje broja gostiju kojih je 2016. godine bilo 178.826, dok je prošle godine ostvareno 272.373 noćenja, odnosno gotovo 100.000 više. Kriza je zabilježena u za vrijeme pandemije koronavirusa, međutim već nakon godinu dana krenula je uzlazna putanja do sadašnjih rekorda.

U vezi stanja sigurnosti na području županije, Lukić je naglasio da je prema podacima Policijske uprave Osječko-baranjske smanjen broj evidentiranih kaznenih djela, poginulih osoba, teško ozlijeđenih osoba, kao i prekršaja iz područja javnog reda i mira, a nema ni incidenata sa stranim radnicima, no nešto je povećan broj prometnih nesreća. Zaključio je da je ukupno stanje sigurnosti stanovnika županije na zavidnoj razini te se nada da će tako i ostati, što je svakako preduvjet i za daljnji dolazak investitora i turista.

Pod točkom pitanja i inicijative vijećnika istupili su Zlatko Ahić, Ivica Mandić, Sanja Bježančević, Samir Haj Barakat, Vanja Prohić, Boris Piložota, Krešimir Čabaj i Marko Bogatić, a na pitanja je odgovorio obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Na samom početku sjednice konstatirane su i promjene u redovima vijećnika. Naime, umjesto bivšeg župana i danas ministra obrane Ivan Anušića u vijećničkim klupama do sada je bio Vinko Kuduz, no podnio je ostavku iz osobnih razloga te je danas kao novi vijećnik prisegnuo Domagoj Perlić. Po prestanku mirovanja mandata, vijećnik je od danas i Renato Bilandžić, na čijem je mjestu do sada bio Ivica Beširović.

Predsjednica Županijske skupštine Ivana Bagarić i obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić čestitali su vijećnicima koji su na nedavnim parlamentarnim izborima postali saborski zastupnici, a to su Sanja Bježančević, Vesna Vučemilović i Boris Piližota.


Tekst i foto: OBZ.hr


 Stranica prilagođena ispisu
Na prodaju stenad Jork...
NA JEDNOM MJESTU PONUD...
Mini čivave, izuzet...
Prodajem novi plasteni...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:256

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Advent u Osijeku