Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O namaVelik broj mladih na području Osječko-baranjske županije, ali i Hrvatske općenito, suočava se s problemom visoke stope nezaposlenosti, nedostatkom pristupa kvalitetnom obrazovanju i osposobljavanju te nedostatkom podrške za prijelaz iz sustava obrazovanja na tržište rada. Ovaj fenomen lako može rezultirati socijalnom isključenošću i ekonomskim teškoćama među mladima. Kako bi se adekvatno odgovorilo na navedeni izazov i kako bi se stimulirala prevencija ulaska u NEET (eng. ”Not in Education, Employment, or Training”) skupinu potrebno je razumijevanje stanja na tržištu kao i specifičnih potreba koje ova skupina ima.

Početkom 2024. godine Centar za poduzetništvo iz Osijeka, uz sufinanciranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, započeo je provedbu projekta "Moja odluka, moja budućnost". Osnovni cilj projekta je jačanje vještina mladih kako bi se povećala njihova zapošljivost i spriječio njihov ulazak u NEET skupinu. Provedbom niza edukativnih aktivnosti i inicijativa kroz 12 mjeseci, projektom se nastoji osnažiti mlade i pripremiti ih za uspješno sudjelovanje na tržištu rada. Ciljna skupina su mladi na području Osječko-baranjske županije koje se nalaze u riziku od ulaska u NEET skupinu odnosno mladi koji nisu uključeni u obrazovni sustav, tržište rada niti prolaze kroz neki oblik stručnog osposobljavanja, a samim time su izloženi riziku od siromaštva, nezaposlenosti i socijalne izolacije.

Provedene aktivnosti
U sklopu navedenog projekta, Centar za poduzetništvo održao je Okrugli stol na temu Prevencija ulaska mladih u NEET skupinu. Cilj ovog događaja bio je istaknuti važnost prevencije ulaska mladih u NEET skupinu te osigurati koordinirani pristup u rješavanju prisutnog problema. Tijekom Okruglog stola, stručnjaci iz područja obrazovanja, gospodarstva, i civilnog društva su analizirali karakteristike NEET skupine, razmatrali faktore koji utječu na njihovo neaktivno sudjelovanje na tržištu rada te su razmotrene moguće strategije prevencije. Jedan od ključnih rezultata održane aktivnosti je izrada Strateškog okvira za rad s mladima u riziku od NEET statusa, a koji predstavlja temelj za daljnje aktivnosti i inicijative usmjerene na podršku mladima u integraciji na tržište rada.

Nadalje, tijekom travnja 2024. započete su edukacije vezane uz razvoj tzv. mekih vještina namijenjene učenicima srednjih škola u Belom Manastiru i Dalju. Kroz edukacije i radionice, mladi će imati priliku naučiti kako poboljšati komunikacijske, prezentacijske, financijske i druge vještine koje su ključne za postizanje uspjeha na tržištu rada.

Osim učenika, u edukativne aktivnosti kroz projekt Centar za poduzetništvo uključio je i mlade poduzetnike čija su znanja i vještine osnažene kroz održane edukacije na temu Pokretanje poslovanja i Stvaranje održivog poslovnog modela te Osnove digitalnog marketinga i Besplatni digitalni alati u marketingu.

Važno je napomenuti da se osim ranije navedenih aktivnosti tijekom projekta aktivno provodi i online kampanja s ciljem promicanja zapošljavanja mladih te povećanja svijesti lokalnih poslodavaca o prednostima zapošljavanja mladih u svojim poduzećima. Kampanja uključuje održavanje foruma s poduzetnicima, pripremu i slanje newslettera, sponzorirane objave na društvenim mrežama te objave članaka na temu kampanje.

Nastavak projekta
Do kraja godine projektom će se nastaviti provedba kampanje promicanja zapošljavanja mladih, aktivnosti promidžbe i vidljivosti projekta, održavanje edukativnih aktivnosti u školama na temu poduzetništva, kao i edukacije namijenjene poduzetnicima kroz održavanje četverodnevne EU akademije.

Više informacija o samom projektu i radu Centra za poduzetništvo moguće je pronaći na poveznici.

„Ovaj članak izrađen je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.
Sadržaj članka isključiva je odgovornost Centra za poduzetništvo i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.”


 Stranica prilagođena ispisu
Nemacki ovcari stari 2...
Na prodaju prelepi šte...
Prodaja mini morki šte...
Welsh Corgi Pembroke s...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:326

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Advent u Osijeku