Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O namaU Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije u Osijeku danas (9. studenoga 2023. godine) održan je sastanak Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije i Ravnateljstva civilne zaštite Područnog ureda Osijek s predstavnicima sastavnica civilne zaštite Grada Osijeka i okolnih općina na komu je razmatran njihov dosadašnji rad i suradnja te mogućnosti unaprjeđenja sustava i rada u idućoj godini.

Potom su na Trgu Ante Starčevića članovi Ravnateljstva civilne zaštite Područnog ureda Osijek i Stožera civilne zaštite OBŽ predstavili edukacijske modele poplave, potresa i klizišta, a prvi put je predstavljen simulator potresa izrađen za edukaciju i podizanje svijesti građana. Prezentacija opreme je postavljena u okviru projekta „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“ i Dana smanjenja rizika od katastrofa.

- Kao što smo se osobito zadnjih godina često uvjerili, priroda je zaista nepredvidiva, pa smo i kroz sustav civilne zaštite OBŽ imali razne intervencije, od požara, visokih vodostaja i izlijevanja rijeka do drugih nepogoda, olujnih vjetrova, tuče, a u intervencijama smo pokazali da smo možda i najspremniji stožer u RH i da smo školski primjer kako treba postupati u kriznim situacijama. Naravno, važna je i potrebna edukacija, od djece do ostalih građana, baš kao i svih pripadnika stožera i operativnih snaga - rekao je Mato Lukić, načelnik Stožera CZ OBŽ i zamjenik župana, te zahvalio na predanom radu svim operativnim snagama civilne zaštite. Posebno je zahvalio Ravnateljstvu CZ na organizaciji danas održanih edukacija i simulacija elementarne nepogode.

Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek, rekao je da se predstavljanjem projekta Ravnateljstva civilne zaštite „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“ želi osvijestiti građane o tome kako se pripremiti za nesreće i katastrofe te kako reagirati nakon njih.

- Svjesni smo da su katastrofe velik društveni i gospodarski problem ne samo naše zemlje, već i cijelog svijeta, zbog čega i provodimo ovaj projekt. Ravnateljstvo CZ posljednjih 15-ak godina provodi edukaciju djece i mladih, od predškolske do srednjoškolske dobi, međutim ukazala se potreba da se educira i odrasla populacija te će se putem jedinica lokalne samouprave i u suradnji s djelatnicima Ravnateljstva CZ održavati radionice na kojima ćemo sve zainteresirane građane upoznati s detaljima rada sustava civilne zaštite. Bit će riječi o tome kako se ponašati u nesrećama i katastrofama te kako ih dojaviti nadležnim službama - kazao je Grgec.

- Zahvaljujem Ravnateljstvu CZ na organizaciji ovih sadržaja kojima ćemo sugrađane upoznati sa svime onime što nas može zadesiti, ali i s načinima nošenja u kriznim situacijama. Iako se nadamo da do katastrofa neće doći, na njih moramo biti spremni, a svjedoci smo neželjenih i teških situacija na području grada Osijeka u posljednje vrijeme, od katastrofalnog požara u tvrtki Drava International, pa sve do poplava i olujnih nevremena. Puno je izazova, ali kao načelnik Stožera CZ Grada Osijeka izuzetno sam zadovoljan i zahvalan svim operativnim snagama na njihovom predanom radu i zaštiti građana. To je sustav u kojem su nužne neprestane edukacije i vježbe kako bi se i dalje bilo na visokoj razini spremnosti za odgovor na nesreće i katastrofe - istaknuo je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka.

Inače, na početnom sastanku Stožera CZ OBŽ naglašeno je kako je prethodno razdoblje na području Osječko-baranjske županije obilježio niz nepogoda poput ukrajinske krize, poplava, požara i afričke svinjske kuge tijekom kojih je osobito do izražaja došla kvalitetna i pravovaljana reakcija sustava civilne zaštite.

- Tijekom proteklih godinu i pol, a zbog niza kriznih situacija u kojima smo se našli, gotovo su sve jedinice lokalne samouprave s područja naše županije bila aktivno uključene u rad Stožera. Kao načelnik stožera sam iznimno zadovoljan spremnošću i aktivnostima koje ste poduzimali, suradnjom i tolerancijom koju ste pokazali. Civilna zaštita se pokazala kao vojska koja može intervenirati u svim ovakvim situacijama. Pozivam vas i dalje na nastavak naše izvrsne suradnje - poručio je Mato Lukić.

Ravnateljstvo civilne zaštite Područnog ureda Osijek je prezentiralo pripremu za nepovoljne zimske uvjete s naglaskom na izazove nepovoljnih hidrometeoroloških uvjeta poput porasta vodostaja, kiše i jakih vjetrova te destrukcije prometnica. Razgovaralo se i o obvezama gradova i općina u sustavu civilne zaštite te su najavljene nove edukacije građana.

- Sustav se intenzivno razvija i mijenja, a građani nas često pitaju kako se mogu uključiti i pomoći. Puno radimo na edukaciji s djecom predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta gdje ih upoznajemo s ponašanjima u slučaju nepogode, a u planu nam je i edukacija odraslih osoba. Cilj nam je educirati građane kako se što bolje pripremiti za slučaj opasnosti i koje prve mjere oni sami mogu poduzimati - rekao je Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek.

Planirane radionice održavat će se u poslijepodnevnim satima i neradnim danima kako bi bile dostupne što većem broju građana, trajat će tri sata, a bit će organizirane u koordinaciji Ravnateljstva civilne zaštite i gradova i općina.

U okviru obilježavanja Dana smanjenja rizika od katastrofa u Osnovnoj školi Svete Ane u Osijeku održana je vježba civilne zaštite.


Tekst i foto: OBZ.hr


 Stranica prilagođena ispisu
Prodajem kukuruz secer...
Odgajivacnica ekskluzi...
Mužjak TEACUP crvene p...
Tiffany stolica se pro...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:311

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Advent u Osijeku