Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O namaU četvrtak, 25. svibnja 2023., na Filozofskom fakultetu u Osijeku održano je posljednje predavanje u sklopu 11. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta popularizacije znanosti FUZ&JA. Predavanje pod nazivom „Bičevanje, batinanje i glad: zločin i kazna u Slavoniji u prvoj polovici 19. stoljeća“ održala je vanjska suradnica asistentica Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku Petra Plantosar.

U svojem zanimljivom predavanju predavačica se osvrnula na sustav kažnjavanja u Europi u 19. stoljeću, s naglaskom na Bansku Hrvatsku, točnije Valpovačko vlastelinstvo. Bilo je riječi o vlastelinskim sudovima te kako se odvijao inkvizitorni postupak, kao i tko je bio u njega uključen. Svi podatci o Valpovačkom vlastelinstvu čuvaju se u Hrvatskom državnom arhivu u Osijeku. Bilo je zanimljivo čuti koje su vjeroispovijesti bili osuđenici, gdje su bili rođeni te zbog čega se ne može sa sigurnošću potvrditi koja je bila prosječna dob osuđenika. Nadalje, svi prisutni mogli su čuti nešto više o statusu osuđenika, je li se on mogao mijenjati te koliku je važnost imao bračni status optuženog. Određeni dio pažnje posvetio se Romima i ženama koje su najčešće bile optuživane za pobačaj i čedomorstvo. Predavačica je također spomenula i sustav kažnjavanja te je naglasila da je bio poprilično neujednačen, kao i da se zatvorenike često fizički kažnjavalo, tjeralo na post i javne radove. Bičevanja su bila česta, ali se to češće radilo ženama nego muškarcima. Spomenuti su i recidivisti, koji su opetovano bili optuženi za različita kaznena djela.

Zaključno, prva polovica 19. stoljeća razdoblje je u kojem se počinju događati velike promjene, koje će svoj vrhunac doživjeti u vrijeme revolucija, 1848. i 1849. godine, te neoapsolutizmu. Izvori vlastelinskog suda Valpovačkog vlastelinstva o osuđenicima iznose značajne podatke o stanovništvu vlastelinstva, kao i o kaznenim djelima koja su činili.

Predavanje je bilo zanimljivo i poučno, što je također pokazala i rasprava koja je nastupila nakon njega. To je ujedno bilo i posljednje predavanje predviđeno za ovaj ciklus. Pratite nas i dalje na društvenim mrežama i stranicama Fakulteta te se vidimo najesen, u novom ciklusu popularno-znanstvenih događanja!Tekst i foto: Petra Pekarić


 Stranica prilagođena ispisu
Ag potražuje djelatnik...
Stenci PUDLE, ostenjen...
Prodajemo divne Toy pu...
Online pozivnice za ro...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:170

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Advent u Osijeku

Propustili ste? Pogledajte!