s Shopping u BiH: Zbog 10 pašteta dobila kaznu od 3000 kn!
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Zbog 6 kg svježeg i 5 kg suhog mesa, putnica na Graničnom prijelazu Maljevac je bila kažnjena sa 22.000 kuna.

Iako su kazne rigorozne, građani riskiraju. Hrvatska kao članica EU-a, ne dopušta unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda na svoju teritoriju.

- Iz BiH je u RH dopušteno unijeti: 2 kg mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe po osobi, proizvoda životinjskog podrijetla, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci, također 2 kg po osobi, do 20 kg ribljih proizvoda, a svježeg voća i povrća (osim krumpira) do pet kilograma.

Mogu se unositi kruh, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše), pod uvjetom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa. Uz posjedovanje medicinske dokumentacije može se unijeti gotovih lijekova za osobne potrebe putnika u količinama potrebnim za liječenje najviše do mjesec dana uz obveznu potvrdu liječnika.

Iako se građani stalno upozoravaju da je strogo zabranjeno prenošenje svježeg mesa ili suhomesnatih proizvoda, kao i prenošenje mliječnih proizvoda, voća i povrća preko granica EU-a, dio njih se ne osvrće na ova upozorenja. No, oni koji posljednjih dana putuju ka zapada, svjedoci su sve rigoroznijih kontrola i provjera- piše Caportal.net.

Oni koji nisu poštivali ova pravila bili su kažnjeni. Prilikom ulaska u RH, vozač je kažnjen s 5100 kuna jer je preko granice prenio 15 kilograma kupusa - 2 vreće. Osim njega kaznili su još tri osobe. Jedna od kažnjenih je i putnica koja je kod sebe imala 10 pašteta, kazna? 3000 kuna!

Ako ovlašteni carinski službenici pri provedbi mjera nadzora utvrde sumnju u povredu propisa iz svoje nadležnosti, dužni su i ovlašteni poduzeti potrebne mjere kako bi se utvrdilo je li počinjen prekršaj ili kazneno djelo. Carinska uprava, kao ovlašteni tužitelj, ima ovlast izdati i prekršajni nalog prije pokretanja prekršajnog postupka ako je prekršaj utvrđen neposrednim opažanjem ili obavljenim nadzorom službenih osoba koje su o tome sastavile službenu bilješku ili zapisnik. Kazna se određuje u granicama, odnosno u rasponu određenom zakonom, na temelju stupnja krivnje, opasnosti djela i svrhe kažnjavanja, a uz ostale elemente procjenjuje se i količina te vrsta robe u prekršaju. Za prekršaj neprijavljivanja robe ili neprijavljivanja sve robe ili nepodnošenja robe ili nepodnošenja sve robe, iz čl. 64. st. 1. točka 11. Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva EU-a propisana je novčana kazna za fizičku osobu od 2000 do 50.0000 kn. Za unošenje ili pokušaj unošenja robe u carinsko područje Unije na skriven način ili iznošenje ili pokušaj iznošenja robe iz carinskog područja Unije na skriven način, za nezakonito izuzimanje ispod carinskog nadzora robe koja nije roba EU bez dopuštenja carinskog ureda te za nepodnošenje carinske deklaracije za robu ili dio robe, ako se radi o robi komercijalne naravi ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu, čl. 63. st. 1. Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva EU-a propisana je novčana kazna za fizičku osobu od 3000 do 100.000 kn - rekli su iz Carinske uprave za Čapljinski portal.

Ako uskoro planirate shopping preko granice, provjerite što sve možete prenijeti preko granice na linku.


Tekst i foto: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu
11-08-2021 01:45:44 pm :: akoide
Drakonske kazne za siromahe. Za 10 pašteta 3000kn?
Aferim.
Odgajivačnica Labrador...
Sibirski Haski muško š...
Kokapo štenad dobro od...
Vrhunski majstori kara...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:177

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Božićno drvce