s "Od skrinanja i sinanja do koronizacije i maskizma" – neologizmi između kreativnosti i jezičnoga posuđivanja
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U četvrtak, 28. listopada 2021., na Filozofskom fakultetu Osijek održano je prvo predavanje u sklopu 10. ciklusa Otvorenog četvrtka. O neologizmima u hrvatskom jeziku govorila je doc. dr. sc. Ana Mikić Čolić s Filozofskog fakulteta Osijek. Predavanje je pratila publika od 30-ak osoba.

Tijekom predavanja svima je postalo jasno da su neologizmi nešto što nas svakodnevno okružuje i što sami često rabimo u svojoj komunikaciji. Neologizmi su svaka nova riječ u leksiku nekog jezika, a nastaju iz različitih razloga: pojava novih pojmova, predmeta i pojava koje treba imenovati (računalo), novi nazivi kao dodatak već postojećima (telkač, totalka), povijesni, politički i drugi izvanjezični razlozi (zahtjevnica). U hrvatskom jeziku postoje tri načina nastanka neologizama: formalna neologizacija (riječima se dodaju različiti afiksi, slažu se različite osnove, npr. lažnjak, eurofil), semantička neologizacija (već postojećim riječima dodaju se novi sadržaji, npr. svi smo sigurno peglali rublje, ali i karticu) i jezično posuđivanje (posuđuje se iz različitih komunikacijskih potreba, ali i radi prestiža, npr. slajd, backstage, bingeanje). Neologizme je zanimljivo proučavati na korpusu žargona koji njima obiluje (benzinac, aktualac, totalka, frikuša, zimulja). Zanimljivi su i primjeri neologizama koji su nastali stapanjem, poput svima poznatog izraza Brangelina, a neki od njih su Dubrovnik Festiwine (riječ je o festivalu vina), PreKrašni kolačići (naziv Kraševa proizvoda), pri čemu pri odgonetavanju njihova značenja ulogu igra i kontekst i vizualni dio. Predavačica je povezala predavanje i s aktualnim događanjima pa navela primjere koronajezika, poput koronaš, covidiot, McGužva, Toni Cjepinski, korona-party, Jel Covidio to more? itd. Nakon predavanja uslijedila je zanimljiva rasprava tijekom koje je publika dala zanimljive primjere neologizama iz svog djetinjstva, lokalnih govora, ali i okoline u kojoj se svakodnevno kreću.

Kao sljedeće događanje u sklopu Otvorenog četvrtka najavljena je tribina „Izazovi urbanizacijskom razvoju Osijeka“ koja će se održati 11. studenog.Tekst i foto: Domagoj Kostanjevac, suvoditelj Otvorenog četvrtka


 Stranica prilagođena ispisu
Bayliner T21BAY novo p...
Odgajivačnica Stars of...
Na prodaju CAU CAU ste...
Prelepi Shi - Cu, dva ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:161

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Zastava