s Osijek među vodećim gradovima po povučenim EU sredstvima – u pripremi projekti vrijedni 400 milijuna kuna
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

S udjelom od 3,04 posto Grad Osijek je u vodećih deset gradova po povučenim EU sredstvima u 2020. godini, isto kao i po trendu rasta povučenih sredstava u četiri godine, od 2017. do 2020., koji je iznosio 35 milijuna kuna.

Pokazala je to analiza portala gradonačelnik.hr napravljena prema podacima FINA-e i konsolidiranih proračuna. Upravni odjel Grada za programe EU trenutačno radi na 25 projekata vrijednih 400 milijuna kuna.

Većina gradskih tvrtki prepoznala je potrebu obrazovanja zaposlenika za pripremu i provedbu projekata, što je prvi dokazao osječki Vodovod koji je za „projekt Osijek – poboljšanje vodne infrastrukture grada Osijeka" danom ulaska RH u EU dobio odluku o prihvaćanju kvalitetno pripremljenog projekta od 72 milijuna eura. Trenutno je u izgradnji najveći pročišćivač voda u Hrvatskoj vrijednosti 228 milijuna kuna.

Od gradskih ustanova Kulturni centar Osijek trenutno provodi veliki projekt ROTOR kreativne industrije koji mladima omogućuje nove praktične vještine povezane sa sektorima kreativne industrije te im kroz mentoriranu praksu povećava zapošljivost. Pučko otvoreno učilište trenutno provodi projekt LifeLab, vrlo vrijedan za lokalnu zajednicu, kojim razvija životne vještine kod djece i mladih. Gradske škole i vrtići provode brojne Erasmus+ projekte i pokoji sufinanciran iz ESF-a.

Jedan od važnih projekata je Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe. Vrijednost projekta je 130 milijuna kuna. Centar za posjetitelje Tvrđa, projekt vrijednosti 18,8 milijuna kuna, donedavno zapušteni povijesni prostor stare austrougarske konjušnice od 1000 m2, postat će prijemna i tranzicijska točka turističkih ruta grupa i pojedinaca koja sadržajno i uslužno zadovoljava sve potrebe posjetitelja. Posebna orijentacija bit će na cikloturiste.

IT Park strateški je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije i uz potporu Vlade Republike Hrvatske. Ova specijalizirana poslovna zona riješit će infrastrukturne probleme brojnim lokalnim poduzetnicima, omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, zadržati mlade talente u Osijeku i dodatno ih educirati, te na jednom mjestu okupiti široku IT zajednicu.

Kao projektni partner Osječko-baranjskoj županiji u izgradnji Gospodarskog centra, Grad Osijek je darovao zemljište vrijedno 26 milijuna kuna, te sudjeluje s još 15 milijuna povučenih putem ITU projekta, dok se Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU uključilo sa 45 milijuna kuna. Na 5000 m2 zatvorenog i 25000 m2 otvorenog prostora osim sajamskog prostora biti će izgrađen i kongresni centar, a malim i srednjim poduzetnicima bit će osigurani prostori za poslovanje.

Nakon što su uspješno sanirana odlagališta otpada Filipovica i Nemetin, Grad Osijek uz pomoć europskih i nacionalnih sredstava realizira projekt sanacije i trećeg, najvećeg odlagališta na području Osijeka, vrijednosti 70 milijuna kuna.

Čišće i održivije kroz E-mobilnost – zajednički je cilj uprave i građana grada koji ima najveća parkovna pluća u Hrvatskoj. Vrijednost projekta je preko 10 milijuna kuna. GPP, kao gradska tvrtka za javni prijevoz, uz aktualne projekte ulaganja u poboljšanje i proširenje tramvajske mreže i nabavku 22 nova tramvaja, upravlja cjelokupnim sustavom dijeljenih automobila sa 8 „električnih“ automobila i 18 postaja za besplatno punjenje. Grad Osijek u sklopu novog projekta E- mobilnosti uspostavio je i sustav javnog korištenja bicikala, dok se u suradnji s GPP-om priprema uvođenje sustava jedinstvene karte za korištenje svih vrsti javnog prijevoza.

U pripremi su projekti obnove objekata kulturne baštine u Tvrđi, novi projekti energetske obnove i dogradnje zgrada javne namjene kao i izgradnje novih vrtića, rekonstrukcija sportsko-rekreacijskog centra s kupalištem Copacabana, opremanje Centra za posjetitelje Tvrđa, izgradnja nove zgrade Gradske knjižnice i centralnog arhiva za sve ustanove, izgradnja II. faze IT Parka, proširenje Eko-industrijske zone Nemetin, temeljita rekonstrukcija poslovnih prostora središnje gradske tržnice, izgradnja Centra urbanih sportova Pannonian Challenge i nove hale streljane Pampas, te nastavak izgradnje i rekonstrukcija biciklističkih staza. Također je značajan projekt IT Akademija – unaprjeđenje sustava obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja na području Urbane aglomeracije Osijek kroz razvoj novih programa osposobljavanja za poslove u IT sektoru.

Što se tiče realiziranih projekata od 2013. godine uz velike projekte odvodnje koji je vodila gradska tvrtka Vodovod, te nabavku novih niskopodnih autobusa i projekti razvoja poslovne i komunalne infrastrukture u Eko-industrijskoj zoni Nemetin, Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara s Trgom V. Lisinskog, Tvrđa; Subotica Osijek Secession Tourist Route s rekonstrukcijom Sakuntala parka; Mlinarev put tj. Vodenica, niz projekata energetskih obnova škola i vrtića; Priprema Programa obnove i upravljanja kulturnim dobrima osječke Tvrđe u kojemu je ishođeno 5 građevinskih dozvola za rekonstrukcije zgrada kulturne baštine Tvrđe; projekti (dijeljene) elektromobilnosti; projekti osiguravanja pomoćnika u nastavi koji se provode već sedmu godinu za redom te pomoći starijima i nemoćnima (ZAŽELI) I i II.


Tekst i foto: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu
Registracija je bespla...
Odgajivacnica Bernardi...
Bolesti kardiovaskul...
Bayliner 160OB dužina ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:135

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Trg Vatroslava Lisinskog