s 14. listopada započinju prijave na natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Javni poziv za financiranje projekata obnove i korištenja obnovljivih izvora energije objavljen je 15. rujna, a Osječani su ga dočekali s velikim zanimanjem.

To se vidjelo po posjećenosti informativno-edukativne radionice o energetskoj obnovi kuća koja je prije nekoliko dana održana u Osijeku. Na radionici su djelatnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predstavili sve najvažnije informacije o Javnom pozivu i potrebnim tehničkim uvjetima i dokumentaciji.

Energetska obnova obiteljskih kuća program je koji provodi Fond, a za koji građani iz godine u godinu pokazuju sve veće zanimanje, što rezultira time da na natječaje pristigne i tri puta više prijava od planiranih.

Prijave za novi ciklus energetske obnove započinju 14. listopada u 9 sati kada se počinje zaprimati dokumentacija za javni poziv za sufinanciranjem energetske obnove obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu.

Ovogodišnji poziv je vrijedan 300 milijuna kuna i zato nam je u cilju da se što veći broj građana uspješno prijavi. Kako bi se izbjegle greške koje najčešće nastaju nepažnjom, učitavanjem duplih dokumenta ili nepotpunom i nevažećom dokumentacijom, želimo građanima putem ovih radionica pojasniti sve korake koje je potrebno učiniti kako bi se uspješno prijavili“, rekao je Tomislav Ilić iz Fonda.

Koliko je energetska obnova važna, dodao je Ilić, govori činjenica da su kuće u našoj zemlji uglavnom u lošem stanju uslijed čega se više od 40% energije bespotrebno gubi.

Toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova kuća financira se s do 60% i to kućama energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. Sredstva su dostupna i isključivo za korištenje obnovljivih izvora energije, bilo za sustave grijanja ili za proizvodnju električne energije.

Zainteresirani građani trebaju registrirati svoj korisnički račun, kako bi se na vrijeme mogli ulogirati i ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju.

Sudionicima koji dokumentaciju već imaju spremnu, iz Fonda su savjetovali da radi promjene cijena na tržištu pribave nove ponude izvođača. Pritom je pojašnjeno kako su takve ponude informativnog karaktera te je kasnije izvođača moguće i promijeniti. S druge strane, dokumenti poput Izvješća o energetskom pregledu i Energetski certifikat vrijede više godina te ih nije potrebno ponovo izrađivati, ukoliko nakon njihovog izdavanja na kući nije bilo dodatnih građevinskih radova.

Kako bi postupak prijave učinio što jednostavnijim, pogotovo onima koji nemaju praksu korištenja elektroničkih prijava, Fond građanima sufinancira i korištenje stručne pomoći. Za to je osigurano do 500 kuna, a iznos se isplaćuje s ostalim troškovima energetske obnove, temeljem računa ili ugovora o djelu.

Prijave projekata podnose se isključivo kroz sustav ePrijava na stranicama Fonda. Budu li njihove prijave prihvaćene, sudionici projekta imat će 24 mjeseca za provedbu planiranih projekata.


Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr


Najava: Besplatna radionica za građane o programu sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća


 Stranica prilagođena ispisu
Šarplaninci šampionsko...
Odgajivacnica ,,UTO,, ...
Štenci SAMOJEDA odnego...
Na prodaju prelepi šte...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:178

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Fontana