s Građanska inicijativa Bijela lađa od Grada traži zaštitu kompletnog zelenog pojasa Gornjodravske obale
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Građanska inicijativa Bijela lađa je i službeno predala svoja mišljenja i prijedloge na sadržaj strateške studije utjecaja na okoliš VIII. Izmjena i dopuna GUP-a Grada Osijeka.

Prijedlozi Građanske inicijative u skladu su s peticijom #zazeleni koju je potpisalo nekoliko tisuća građana, a kojoj je cilj izmjenom Generalnog urbanističkog plana zaštititi kompletan zeleni pojas Gornjodravske obale, a gradnju na parceli Bijele lađe ograničiti na gabarite i visinu bivšeg restorana.

U Inicijativi smatraju da je u prošlosti bilo puno primjera zlouporabe izmjena urbanističkih planova, gdje su Grad i građani oštećeni radi privatnih interesa a sve iz jednostavnog razloga - nitko te promjene nije niti pratio niti kritizirao, pa se moglo progurati bilo šta.

Tu praksu predstavnici Inicijative žele promjeniti.

U svome dopisu podsjećaju kako je 2009. godine tadašnji gradonačelnik Anto Đapić potpisao sporazum s tvrtkom Osijek Koteks gdje je u ime Grada obećao da će u tri godine biti donesen novi GUP prema kojem će biti dozvoljena gradnja na zelenoj površini Bijele lađe ili će Grad tvrtki isplatiti 14 milijuna kuna za preuzimanje parcele na kojoj se nalazila Bijela lađa.

Zbog takvog nezakonitog postupanja tadašnjeg gradonačelnika, Gradsko vijeće je promijenilo postojeći Urbanistički plan uređenja središta Osijeka na način da je zelena površina na podruičju Bijele lađe pretvorena u građevinsko zemljište s mogućnošću gradnje objekta do četiri nadzemne etaže.

Prvi korak koji predstavnici Inicijative traže jest da se u okviru strateške studije uspostavi prijašnje stanje u pogledu katnosti na području Bijele lađe, odnosno da se katnost s postojeće četiri etaže smanji na jednu etažu kako je bilo i prije štetnog ugovora iz 2012. kojim se katnost povećala.
Konačni cilj za koji se Inicijativa zalaže jest promjena građevinskog zemljišta u zelenu površinu kako je bilo prije 2012. godine.

Promjena vizure Grada te gradnja u dijelu koji je desetljećima bio zaštićena zelena zona ne može počivati na nezakonitrom postupanju, odnosno ucjeni tadašnjeg gradonačelnika sa 14 milijuna kuna našeg novca na uštrb interesa koji nisu javnog karaktera. Ovim putem pozivamo gradonačelnika i vijećnike da isprave navedenu pogrešku i stanu u zaštitu građana i okoliša“, stoji u dopisu Inicijative koji u cijelosti možete pročitati dolje u tekstu.
Tekst: Osijek031.com

Pročitajte i..
Inicijativa "Bijela lađa" pokrenula peticiju protiv gradnje na zelenoj površini Gornjodravske obale
Stanari Gornjodravske obale organizirali mirno okupljanje protiv izmjene GUP-a na mjestu Bijele lađe
Stanari Gornjodravske obale organiziraju mirna okupljanja protiv izmjene GUP-a na mjestu Bijele lađe
Veliko zanimanje građana za javnu raspravu o izgradnji na prostoru Bijele lađe


 Stranica prilagođena ispisu
09-02-2021 03:49:33 pm :: !Klick
Slažem se sa većinom no ne s time da se na mjestu bivše bijele lađe može graditi u gabaritima iste. Više nekako do visine okolnih zgrada. Kada su iste izgrađene nitko se nije bunio što je pogled na Dravu zaprećen onima sa Štrose. Zanimljivo je kako se malo ljudi u ovom gradu buni kada se uništavaju zelene površine za nova parking mjesta. Kladim se da bi isti ovi, da im ponestane tamo parkinga, prvi potpisali za nova. Dobili ste park za pse na tom potezu i strpajte ih tamo a ne da seru po cijelom potezu gdje stignu. To nikoga ne brine već pogled na Dravu.
Na prodaju štenci Engl...
Na prodaju štenad džek...
Odgajivačnica ,,UTO,, ...
Prodajem kučiće nemačk...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:229

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Čamci