s Izviđačko ljeto 2021. je završilo i vrijeme je za nove izviđačke pustolovine i izazove
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Zadnji vikend u kolovozu ekipa osječkih javorovaca je sudjelovala na međunarodnoj aktivnosti u Bosni i Hercegovini. Na 6. susretima brđana na Boračkom jezeru i natjecanju "Kotlićijada" o organizaciji Saveza izviđača Grada Zenica naša ekipa osječkih javorovaca osvojila je prvo mjesto za najbolji kotlić " Bosanski kotlić na slavonski način”.

Tijekom ljetnog razdoblja organizirali su nekoliko izviđačkih kamova, izleta i radionica u sklopu projekta "Budite fit skauti su hit". Izviđači i ostali mladi koji su se pridružili kampirali su kod Batine, na jezeru Jošava te na vrhu Martinšćek. Održali su nekoliko radionica „Budi cool bez obzira kojim jezikom govoriš“. Sudionici su na 5 jezika (hrvatski, engleski, francuski, talijanski, njemački) izgovarali osnovne riječi za sporazumijevanje ali i usmjerene ka očuvanju prirode. Krajem ljeta započeli su jednu od aktivnosti usmjerno poduzetnicima „Zaposliti izviđača – dobra je odluka“.

Ljeto su započeli izletom „U prirodi je zdravlje“. Sunčanu nedjelju (20.6.) izviđači kluba Javor Osijek i svi ostali zainteresirani, proveli su obilazeći nekoliko mjesta u okolici Osijeka s ciljem promocije izviđaštva u mjestima gdje istoga nema. Obišli su Klisu, Dalj i Erdut. Radionice na temu štetnosti pušenja započele su razbijanjem mitova o pušenju te zanimljivim kvizom, a nastavile se idejama kako cigaretama reći ne. Edukaciju mladih o štetnosti pušenja osječki javorovci dugi niz godina realiziraju u suradnji s Gradskom ligom protiv raka Osijek.

Tijekom ljetnih mjeseci dva puta su organizirali humanitarnu akciju IZVIĐAČ DARUJE KRV (DDK 27.6. i 21.7.).

No, najveća ljetna aktivnost je bila izviđačko logorovanje ili bolje rečeno pohod, jer su ove godine bili na dva mjesta i tijekom logorovanja dodatno organizirali nekoliko izleta.

Više od 40 sudionika provelo je 12 dana ljeta na izviđačkom logorovanju. Ove godine Javorovci su organizirali logorovanje naziva "U zagrljaju pet rijeka". Dan prije sudionika stigli su konačari. Prvih šest dana izviđači su boravili u šatorima na proplanku u Donjem Velemeriću, mjestu u blizini Karlovca, grada na četiri rijeke. Kupanje na Korani je bilo neizostavni dio skoro svakoga dana, a izviđači su se učili brinuti o sebi, svom životnom prostoru te kako isti i urediti. Od prirodnih materijala koje su pronalazili u šumi, sudionici su izrađivali police, stolce, natpise, znakove, vješalice za odjeću i ostale potrebne patente za svoje šatore. Svakoga jutra pri buđenju bavili smo se razgibavanjem za dobar početak dana, a onda je slijedila osobna higijena te pregled šatora i kreveta. Briga o svom životnom prostoru i njegovoj urednosti jako nam je bitna stvar pa su sudionici svakoga dana bili ocijenjeni koliko su njihov krevet, pod i polica uredni te je na kraju logorovanja za najurednijeg izviđača/planinku proglašena Katja Viola, s prosječnom ocjenom 9,36 (od 10), kaže jedan od programskih voditelja Stjepan Krpan. Tijekom boravka u Donjem Velemeriću, posjetili su grad Karlovac i slatkovodni akvarij, igrali razne sportske i društvene igre, imali kreativne radionice i mnoštvo drugih zanimacija. Ono što bi istaknula vođa logorovanja (Monika Feher) su dnevna dežurstva u kampu gdje je zadatak dežurnih pomoći u kuhinji pri pripremi obroka, redovno održavanje higijene toaleta i tuševa, sakupljanje drva za logorsku vatru te čuvanje kampa i zastave te održavanje vatre tijekom noći. Izviđači vole dobiti zadatak, biti za nešto odgovorni i to dobro odraditi. Mi im to omogućimo. Monika nadodaje kako je njoj pak najveća sreća čuti predivne pjesme uz zvuke gitare uz pucketanje logorske vatrice. Nakon šumske avanture, Javorovci su se zaputili na more te usput posjetili Pećinski park Grabovača, a dolaskom u Omiš, odmah je uslijedilo kupanje.

U Omišu su izviđači pomoću karte i uz razne zadatke obišli znamenitosti grada, a imali su priliku obići i okolicu. Brodom su se vozili u kanjonu Cetine te posjetili izletište Radmanove Mlinice. Na istoj rijeci bili na raftingu. Također, katamaran je izviđače odvezao na izlet na Brač, gdje su uživali na čistom moru. Odbojka na pijesku, razne kreativne radionice, izrada filtera za vodu, samo su neke od mnoštva stvari koje su izviđači iskusili i naučili.

Sudionici logorovanja, po njihovoj želji, imali su priliku polagati i razna vještarstva, pa su neki osvojili vještarstvo kuhara, plivača, novinara te izviđačkog kurira (prenositelja poruke) koji se smatra najjačim vještarstvom jer se djeca i mladi odluče šutjeti, gladovati, biti sami u prirodi po 6, 12 ili 24 sata, ovisno o dobi, a i sakriti i pamtiti poruku. Naravno, svi su oni pod našim nadzorom i čuvamo ih kao kapi vode na dlanu ističe Luka Bujak, programski voditelj i zamjenik vođe logorovanja. Cetina je bila peta rijeka njihove avanture no na povratku kući, stalo se i na šestu - Krku. Nacionalni park Krka bila je zadnja postaja Javorovaca gdje su izrazito uživali u predivnoj prirodi i šumu Skradinskog Buka.

Poklići naši izviđačkih jata i patrola na logorovanju bili su:
Naša Cetina teče, mi smo njezino vijeće!
Dobra, dobra, dobra, anđeli su naša volja!
Korano teci! Štuku ispeci!
K U P -aaA! Mi smo složna grup-aaa!
Mrežnica, Mrežica! Živio nam Husar Pegica!


Nakon logorovanja i analize vodstva te povratne informacije iz evaluacijskog upitnika mogli smo zaključiti da je svim sudionicima ali i volonterima bilo izuzetno lijepo, zabavno i poučno.

A cilj je bio osigurati Centar izviđačkih pustolovina, Dobro raspoloženje, Korake zdravlja, Kutak zadovoljstva i Magiju prijateljstva (sve s prvim slovima naših 5 rijeka). Iako ljeto još nije kalendarski završilo, mi volonteri iz IK Javor Osijek već naveliko pripremaju jesensku izviđačku ponudu novih radionica, susreta, izleta, natjecanja i zabavno edukativnih druženja.

Osječki javorovci pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže sredinom rujna kada ponovno krenu redovne tjedne izviđačke aktivnosti, što će sve biti pravodobno objavljeno na web stranici udruge www.ik-javor.hr i na društvenim mrežama.


Tekst i foto: IK Javor


 Stranica prilagođena ispisu
Prodajem dva muzijaka ...
Ši cu štenci stari ...
Registracija je bespla...
Prodajem kučiće nemačk...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:198

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Oblaci iznad Bastiona