s Ekološka baština kroz europsko partnerstvo unatoč pandemiji
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Iako su učenici u Hrvatskoj već odavno napustili svoje školske klupe, neki, kao u Portugalu, tek ovaj tjedan završavaju s nastavom, a u međunarodnim partnerstvima to znači da projekti tek sada prilaze svom kraju.

Tako je i u OŠ „Retfala“ koja više od desetljeća ostvaruje izvanredne rezultate u provedbi međunarodnih Erasmus+ projekata. Kao škola koja je upravo nedavno ponovno obnovila svoj status „Eko- škole“, svoj međunarodni rad usmjerava velikim dijelom u pravcu ekologije i održivog razvoja. Posebno mjestu među brojnim projektima zauzima KA2 projekt „[email protected] Matters

Ova po mnogo čemu teška godina izvukla je iz međunarodnog tima ono najbolje i punukala nas sve da radimo još bolje, jače i više svemu oko nas unatoč. Karantene, zatvaranje škola, produženi blagdani, virusom zaraženi kolege i učenici, nastava na daljinu, različite mjere u partnerskim škola i još mnogo drugih ometajućih okolnosti bile su samo poticaj timu od šest škola iz pet europskih država - Portugal, Italija, Rumunjska, Grčka i Hrvatska.

Godinu je započela odlukom o stvaranju zajedničkog ekološkog animiranog filma pod nazivom „Purgatory Ailines“. To ne bi bilo moguće bez portugalskog kolege koje ima dugogodišnje međunarodno iskustvo u izradi animiranih filmova s učenicima svoje škole, a upravo je prošle godine na Dubrovačkom filmskom festivalu za djecu i mlade Mediterana osvojio prvo mjesto. Cijeli je međunarodni tim učenika i učitelja sudjelovao u izradi filma koji očekuje svoju međunarodnu turneju ovoga ljeta kada će ga imati priliku vidjeti publika na festivalima diljem Europe.

Zatim je uslijedio Climate Action Project u trajanju od 6 tjedana kada su tisuće ljudi diljem svijeta pokušali ciljanim tjednim aktivnostima aktivno djelovati na smanjenju ugroze planeta. Čitav školski tim učitelja i učiteljica te učenika i učenica aktivno se uključio raspravom, analizom i video dokumentacijom promjena na Pampasu uzrokovanim gradnjom stadiona te sadnjom u dvorištu škole s partnerima iz Brazila i Grčke (dio akcije „Zasadi stablo, ne budi panj“).

Ni međunarodni Europe Code Week 2020 kojim se potiče razvoj digitalne pismenosti mladih Europljana nije mogao proći bez vrijednog tima, a kao dokaz kvalitete u korištenju brojnih mrežnih alata te uspješnosti i međunarodne povezanosti škola je dobila prestižni certifikat izvrsnosti koji dodjeljuje Europska Komisija.

Kada je projektni tim uvidio da unatoč velikoj želji niti ove godine ne će biti ništa od međunarodnih gostovanja i putovanja učenika, s partnerim aje odlučeno da se organiziraju virtualna putovanja. Svaka je država partner dobila svoj mjesec u kojem je trebala prikazati svoje osobitosti s naglaskom na ekološku baštinu i lokalna pitanja održivosti. A iako nas je u ovome pandemija itekako ometala (neprestana zatvaranja škola diljem Europe i rad na daljinu) u tome smo itekako uspjeli. Virtualna putovanja su zapravo bili mrežni video sastanci kojem bi, često i više od 100 sudionika, imalo priliku uživo i zajedno, unatoč udaljenosti, učiti i razmjenjivati znanja, vještine i vrijednosti. Virtualno putovanje Osijekom nije moglo proći bez komaraca, bećaraca i naših zelenih parkova koji su oduševili partnere. Atmosfera prijateljstva i opuštenosti često je bila vrlo emotivna jer su neprestani zajednički kontakti i aktivnosti kroz dosadašnje dvije godine projekta dovele do jake povezanosti kako učitelj tako i učenika.


Zbog specifične situacije projekt je produžen za još godinu dana što otvara mogućnost realizacije međunarodnih gostovanja i još jedne izvrsne godine međunarodne suradnje i učenja.

Spomenute su samo neke značajnije aktivnosti, a velik broj drugih (Međunarodni dan oceana, Dan izvanučioničke nastave, Dan sigurnijeg interneta itd.) samo je upotpunio mozaik ovog izuzetnog projekta. Zbog toga će tim OŠ „Retfala“ prateći eTwinning projekt zajednički s partnerima prijaviti za nacionalnu i europsku oznaku kvalitete, a potom i na natječaje za najbolje eTwinning projekte Europe. Vjerujemo da uspjeh ne će izostati.Tekst i foto: Mirko Andrić/školski koordinator projekta i voditelj Tima za projekte OŠ „Retfala“


 Stranica prilagođena ispisu
Na prodaju CAU CAU ste...
  Želite da izbegnete...
Tamno aprikot pudle, u...
Boston terijeri. Sug...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:196

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Fontana

Propustili ste? Pogledajte!