s U Osijeku smanjena brojnost komaraca na većini mjernih postaja
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U Osijeku je na većini mjernih postaja smanjena brojnost komaraca, potvrdilo je izvješće stručnoga nadzora kojega je Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije proveo nad tretmanima izvedenim 28., 29. i 30 lipnja.

Riječ je o sljedećoj razini učinkovitosti tretmana: Halaševo 90 posto, centar grada 82 posto, Podravlje 53 posto, Sarvaš 88 posto, Donji grad 73 posto, Vikend naselje Karašica 75 posto, Josipovac (vrtić) 91 posto, Josipovac (škola) 62 posto, Tenja 98 posto. Tretmani u Nemetinu i Klisi nisu postigli željeni učinak, stoga će ih izvođač tretmana o vlastitome trošku ponoviti 3. srpnja u jutarnjim satima između 5:00 i 6:30 sati na površini od 150 hektara.

Dana 28. lipnja 2021. NZJZ OBŽ proveo je i monitoring ličinki komaraca na području grada Osijeka na 21 postaji. Rezultati monitoringa ukazuju kako na područjima neposredno uz grad nema prisutnih trajnih legla komaraca, međutim - u klopkama na području Kopačkog rita i dalje je prisutna visoka razina brojnosti odraslih komaraca (39 138 komaraca po klopci).

S ciljem zadržavanja povoljne razine brojnosti komaraca te nesmetanog odvijanja aktualnih gradskih manifestacija - sutra će se, također između 5:00 i 6:30 sati, provesti adulticidni tretman sa zemlje na području Tvrđe i centra grada na površini od 100 hektara. Tretman se provodi u skladu s 58. preporukom Zavoda, a cijena tretmana iznosi 10.250,00 kuna.

U slučaju nepovoljnog vremena s oborinama ili većih strujanja zraka, tretmani se odgađaju za sljedeći vremenski povoljan dan. Pozivamo sugrađane da pritom izbjegnu nepotrebno izlaganje insekticidu, a osobito vozače na pojačani oprez kod nailaska na dimnu zavjesu, te pčelare da zatvore svoje košnice.

Uključujući danas najavljeni tretman, Grad Osijek dosad je proveo 15 larvicidnih tretmana na površini od 320 hektara, pet avionskih tretmana na površini od 5900 hektara, sedam ručnih tretmana na 233 hektra teško dostupnih zelenih površina, te 31 adulticidni tretman sa zemlje na površini od 32 015 hektara.

Tekst: Osijek.hr
Foto: Dino Spaić/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
Na prodaju čistokrvni ...
Cane corso sivi stenci...
Džek Rasel štenad, ošt...
Meni ovaj posao odgova...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:228

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Zelenilo

Propustili ste? Pogledajte!