s Grad Osijek dosad proveo 11 larvicidnih tretmana suzbijanja komaraca, danas i prvi tretman odraslih jedinki
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Grad Osijek i ove je godine pravovremeno počeo provoditi tretmane suzbijanja komaraca. Temeljem preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Grad Osijek dosad je proveo 11 larvicidnih tretmana suzbijanja komaraca na površini od 151 hektara. Riječ je o područjima Podravlja, Josipovca, Halaševa, Sarvaša, vikend naselja Karašica i Vinogradske ulice.

Večeras slijedi prvi tretman suzbijanja odraslih jedinki sa zemlje, i to na području Nemetina i Vinogradske ulice. Pozivamo, stoga, sugrađane da izbjegnu nepotrebno izlaganje insekticidu, vozače na pojačani oprez kod nailaska na dimnu zavjesu, te pčelare da zatvore svoje košnice. U slučaju kiše i vjetra, tretmani će se provesti sljedećeg vremenski povoljnog dana.

Podsjećamo kako je sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, ove godine u Proračunu osigurano 3,1 milijuna kuna za tretmane suzbijanja komaraca. Na prijedlog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Gradonačelnik Grada Osijeka 25. siječnja 2021. donio je Godišnji program mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti na području Grada Osijeka za 2021. i Provedbeni plan dezinsekcije i deratizacije kao posebne mjere na području Grada Osijeka za 2021.

Uz to, na temelju otvorenog postupka javne nabave, Grad Osijek je za usluge larvicidnih i adulticidnih tretmana, i sa zemlje i iz zraka, sklopio ugovore na dvije godine s najpovoljnijim ponuđačima: Vetam d.o.o. te sa Zajednicom ponuditelja Vetam d.o.o., Asanator d.o.o., Cosmosol d.o.o., Sanitacija Osijek d.d.

Inače, Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, kao stručna služba i ugovorni partner Grada Osijeka, upravlja sustavom kontrole komaraca u gradu Osijeku i cijeloj Osječko-baranjskoj županiji – od provođenja monitoringa i prebrojavanja komaraca na terenu do njihovog praćenja i izdavanja preporuka za tretmane u cijeloj županiji, ali i praćenja izvođača prilikom provedbe tretmana, te kontrole i utvrđivanja učinkovitosti tretmana.

Pravovremeno izdavanje i provođenje preporuka unutar svih jedinica lokalne samouprave učinkovito će svesti problem komaraca na minimalnu razinu. Jedino zajednička suradnja protiv komaraca, inzistiranje na biološkim larvicidnim tretmanima, financiranje iz više izvora i svih proračuna općina i gradova – može osigurati sinergijski učinak i zadovoljavajući rezultat, te očuvanje zelene županije.Tekst: Osijek.hr
Foto: Dino Spaić/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
Izvorna govornica stru...
Prodajem plastenik 6x4...
Aljmaš, Mišino brdo - ...
Na prodaju stenci BISO...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:128

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Zelenilo

Propustili ste? Pogledajte!