Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Udruga autobusnih prijevoznika Slavonije i Baranje (UAPSB) organizirala je danas mirni prosvjed autobusnih prijevoznika kod kružnog toka na Đakovštini.

Mali autobusni prijevoznici s područja OBŽ organizirali su mirni prosvjed kao izraz građanskog neposluha zbog toga što je Vlada RH prije nekoliko dana donijela Uredbu o sklapanju ugovora o javnim uslugama u linijskom županijskom prijevozu koja je stupila na snagu odmah.

Tom je Uredbom propisano da se poslovi u vrijednosti više milijuna kuna i na rok od 10 godina, mogu sklopiti i neposrednom nagodbom. Udruga smatra kako ovim činom Vlada izravno pogoduje velikim autobusnim prijevoznicima, većinom u stranom vlasništvu, koji na ovaj način dobivaju dugoročne poslove po cijeni koju oni odrede jer sami planiraju i određuju lokalne autobusne linije, uzimajući u obzir isključivo vlastiti interes. Cijena prijevoza određena na ovaj način bit će neopravdano visoka, a plaćaju je korisnici, dakle građani RH. Profit se na ovaj način odlijeva iz RH.

U Udruzi odgovorno tvrde da mali prijevoznici mogu isti posao realizirati 25% jeftinije, a na jednako kvalitetan način, bez ikakvih poremećaja na tržištu.

UAPSB Uredbu Vlade smatra nemoralnom, diskriminirajućom i protuzakonitom, a institut neposredne nagodbe otvara mogućnost raznih „dogovora“ na štetu građana.

Ciljevi UAPSB-a su: pošten javni natječaj za područje OBŽ, uz omogućen pristup svim dionicima (obrti, mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici); pravična raspodjela poslova javne usluge za sve kako bi se osigurao dugoročan opstanak malih, srednjih i velikih koncesionara; da se iz Uredbe izbaci institut neposredne nagodbe jer to otvara put manipulaciji i korupciji te da se bespovratna sredstva iz paketa financijske pomoći EU-a za gospodarstvo RH odvoji već primljena sredstva za jednokratnu pomoć autobusnim prijevoznicima u RH na sličan način kako je to riješeno u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj i dr.

Iz Udruge također zahtijevaju pravo pristupa poslu jer je Covid kriza žestoko pogodila male autobusne prijevoznike koji ne rade više od 14 mjeseci, a i dalje plaćaju troškove osiguranja, registracije, taksa, održavanja, najma itd.

Svjesni smo činjenice da današnjim mirnim prosvjedom izazivamo problem svojim sugrađanima. Uvjeravamo vas da smo iscrpili sve oblike dogovora i rasprave jer se Vlada RH oglušuje o naše zahtjeve“, navodi se u prioćenju Udruge.

Ukoliko se ova Uredba ne promijeni, UAPSB nastavlja s daljnjim aktivnostima do ostvarenja pravičnih ciljeva jer, kako kažu, drugog izlaza nemaju.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Čitateljica


 Stranica prilagođena ispisu

Oglašavamo novo leglo ...
Na prodaju štenci Cane...
www.apartmani-dragica....
SVE BANKE U HRVATSKOJ ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:173

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Pješački most