Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Izgradnja obaloutvrde s priobalnom šetnicom u Osijeku započela je 1967. godine, nakon katastrofalne poplave iz 1965. godine, postupno je dograđivana, no od početka predstavlja najatraktivniji dio grada Osijeka i najljepšu gradsku šetnicu uz rijeku u Hrvatskoj. Trenutno su u tijeku radovi na uređenju novih dijelova obaloutvrde i šetnice, uglavnom na području Donjeg grada.

Radovi na uređenju desne obale rijeke Drave na području grada Osijeka provode se u četiri poddionice, s time da je prva između cestovnog i željezničkog mosta već završena, a u tijeku su radovi na drugoj i trećoj poddionici (od Tranzita s uređenjem nove zimske luke do istočnog kraja obaloutvrde), dok su pripreme za četvrtu poddionicu (Vrbik) u završnoj fazi.U pratnji predstavnika izvođača radova radilište na Promenadi danas (13. ožujka 2021. godine) obišli su generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Osječko-baranjske županije i ujedno član Upravnog vijeća Hrvatskih voda Ivan Anušić te saborski zastupnik Ivan Radić kao član Nacionalnog vijeća za vode.- Projekt izgradnje šetnice i obaloutvrde u Osijeku provode Hrvatske vode i resorno ministarstvo, znači Vlada Republike Hrvatske. Riječ je o velikoj investiciji, vrijednoj gotovo 100 milijuna kuna, kojom se i na taj način povezuje Donji i Gornji grad. Kada završe svi radovi, uz do sada izgrađeno, imat ćemo 12 kilometara šetnice i biciklističkih staza uz Dravu, novu zimsku luku, nova mjesto za šetnju i odmor s prekrasnim vidicima. Ovaj projekt je jedinstven u Hrvatskoj, a ujedno potvrđuje kako se sve može napraviti ako se želi i hoće - rekao je župan Ivan Anušić.Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako su nakon uređenja prve dionice osječke obaloutvrde u vrijednosti sedam milijuna kuna, krenuli radovi na drugoj i trećoj dionici ukupne vrijednosti 90 milijuna kuna.- Ukupno ulaganje od gotovo sto milijuna kuna u desnu obalu Drave vrijedno je konačnog spajanja Gornjeg i Donjeg grada neprekinutom šetnicom. Međutim, tu nije kraj ulaganjima Hrvatskih voda jer smo istovremeno ugovorili projektnu dokumentaciju za radove koji će krenuti prema zapadu, odnosno Višnjevcu i Josipovcu. Rok za dovršetak radova na drugoj i trećoj dionici je sredina sljedeće godine, međutim valja napomenuti kako i rijeka Drava utječe na dinamiku izvođenja radova - istaknuo je Đuroković.Željko Kovačević, direktor Vodnogospodarskog odjela Osijek, dodao je da Hrvatske vode razvijaju više projekata s obje strane Drave.

- Na lijevoj strani nastavljamo s izgradnjom obaloutvrde, a nastojat ćemo obnoviti tzv. otok ljubavi. Uskoro potpisujemo i ugovor za izradu projektne dokumentacije za uređenje obaloutvrde sve do novoga mosta na zapadnoj obilaznici i do Višnjevca, a planira se revitalizacija starog toka Drave, što uključuje prokop od kilometar i po do Josipovca. Nadamo se da ćemo temeljem nove perspektive financiranja Europske unije, neke od ovih projekata uspjeti uvrstiti u europske fondove, čime ćemo znatno pridonijeti razvoju grada Osijeka - istaknuo je Željko Kovačević.Tekst i foto: OBZ.hr


 Stranica prilagođena ispisu
03-13-2021 04:24:34 pm :: akoide
Zaboravili su spomenuti jednu sitnicu, a to je da je rok za završetak ove poddionice koju su obilazili ožujak slijedeće godine( za cijelu poddionicu izvođač je dobio rok od ogromne tri godine, pa i to nije bio u stanju ispoštovati). Teško da će radovi biti gotovi u predviđenom roku, naime izvođač je potrošo oko 70% vremena, a napravio je manje od 20% posla. Očekivao sam izgovore tipa "visok vodostaj" i "korona", ali "obilazitelji" su 'ladno prešutilii rokove.
Uz to ja ne bih bio ja kad ne bih prigovorio na projekt. Pogledajte onu količinu željezne armature i betona koja je ugrađena u ogradu. Zar je to bilo potrebno? Da naša vrijedna omladina ima po čemu šarati? Mogli su napraviti samo zemljani pokos tamo gdje okolno zemljište nije u istoj ravnini.

Na prodaju zenka Ameri...
Kupujem Apkant presu 2...
Filmovi na CD i DVD, K...
halo i kako si mi zast...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:183

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Prolaz