Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U četvrtak, 28. siječnja 2021., doktorand Luka Matić održao je četvrto predavanje u sklopu devetog ciklusa Otvorenog četvrtka u organizaciji osječkog Filozofskog fakulteta. S obzirom na okolnosti vezane uz pandemiju, predavanje naslovljeno „Klimatska katastrofa i sprječavanje njezinih posljedica: Povratak društva na scenu“ održano je preko Zooma uz izvrsnu posjećenost.

Predavač je publici pokušao približiti sistemsku perspektivu klimatskih promjena i njihovih potencijalnih rješenja. Da bi to postigao, objasnio je i prikazao povijesni razvoj industrije kao prvog velikog zagađivača. Zatim je analizirao zašto je problematično inzistiranje na modelu beskonačnog gospodarskog rasta, s obzirom na biofizičke kapacitete zemlje. Naposljetku, objasnio je međuodnos COVID-19-pandemije i klimatskih promjena. Pojasnio je kako do prelaska virusa sa životinja na čovjeka dolazi uslijed uništavanja staništa divljih životinja. Također je pokazao kako je pandemijski lockdown doveo do smanjenja emisije štetnih stakleničkih plinova. Matić je zaključio kako je u pogledu otpora klimatskoj katastrofi ključno društvo, a na tržište.

Nakon predavanja uslijedila je zanimljiva rasprava o tzv. zelenim tehnologijama, održivom razvoju, veganstvu i dr. Sljedeće predavanje u sklopu Otvorenog četvrtka najavljeno je za 25. veljače.

Tekst: Domagoj Kostanjevac


 Stranica prilagođena ispisu

Prodajem Zemljište na ...
SI-CU stenci u ponud...
U ponudi aprikot TOY P...
Bernski planinski pas ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:124

Registrirani online (1): mata


Objektiv031

Križanje