Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Godinu za nama malo će tko moći ocijeniti gospodarski zadovoljavajućom. To je trebala biti godina nastavka uzlaznog trenda rasta gospodarstva i broja zaposlenih, no pandemija koronavirusa i razorni potresi u ožujku i prosincu svima su pomrsili račune, izvještava Osječka televizija.

U Osječko-baranjskoj županiji 2019. godine poslovalo je oko 5.800 poduzetnika koji su upošljavali 43.000 zaposlenih osoba, što je u odnosu na 2018. predstavljalo povećanje broja zaposlenih za 8,3%. Nažalost, tijekom 2020. pozitivni su se trendovi uglavnom zaustavili ili čak drastično preokrenuli.

Prema riječima Zorana Kovačevića, predsjednika HGK Županijske komore Osijek, desetomjesečna pandemija koronavirusa otvorila je prostor domaćoj poljoprivredi, ali je zato teško stradao sektor trgovine. U HGK očekuju da će poljoprivreda i dalje zauzimati četvrtinu ukupnih gospodarskih aktivnosti, a značajan pad je vidljiv u sektoru trgovine u kontekstu pada potrošnje. Optimizam temelje na rezultatima u sektoru građevinarstva koji će zbog realizacije EU fondova i raznih aglomeracija i drugih velikih strukturnih projekata još više dobiti na važnosti.

Tijekom 2019., tvrtke iz OBŽ-a izvezle su robe u vrijednosti 4,4 milijarde kuna, a uvezle u vrijednosti 4,19 milijardi. Izvoz robe pao je za 8% u odnosu na prethodnu godinu, a uvoz je povećan za 7%. Što se 2020. tiče, prema podacima izvoznika očekuje se pad izvoznih aktivnosti, ali će uvoz pasti još više, što će u konačnici rezultirati pozitivnim rezultatom za izvoznike s područja županije.

U posljednjih deset godina iznos prijavljenih nepodmirenih obaveza pravnih osoba (nelikvidnost) na području županije u stalnom je padu. 2011. godine iznosio je 1,46 milijardi kuna, dok je krajem 2020. iznosio 28 milijuna kuna. Smanjuje se broj tvrtki koje imaju problem s nelikvidnošću, kao i visina nepodmirenih obaveza.

Što se tiče broja registriranih tvrtki na području OBŽ-a, u zadnje četiri godine imali smo trend da se iz godine u godinu bilježilo 400-500 novoregistriranih tvrtki koje su pretežito poslovale s dobiti što je bio jako dobar pokazatelj oživljavanja gospodarskih aktivnosti. No, počevši od ožujka 2020. taj se pozitivan trend zaustavio i neće biti značajnog povećanja broja novoosnovanih tvrtki.

Broj zaposlenih u OBŽ-u krajem kolovoza prošle godine iznosio je oko 88.000, što je za 0,9% ili 770 osoba manje nego u kolovozu 2019. Zaposlenost je zadržana zahvaljujući mjerama Vlade, no očekivalo se da će više stanovnika županije pronaći mjesto u sezoni. No, to se nije dogodilo što je za posljedicu već tada imalo 2000 više nezaposlenih nego što je uobičajeno za to doba godine.

Ostaje za nadati se kako će što prije biti zaključena borba s koronom kako bi se svi gospodarski pokazatelji u OBŽ-u, kao i u cijeloj Hrvatskoj i svijetu, počeli oporavljati.

Tekst i foto: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu

Prodajem štence čau...
Vrhunsko leglo presa c...
Egzotični, plavi štenc...
Vidoviti Emanuel, tali...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:159

Registrirani online (1): NameNo


Objektiv031

Križanje