Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Subvenciju od 4000 kuna po radniku moći će dobiti sve tvrtke koje su zatvorene odlukom Stožera bez obzira na to koliki imaju pad prihoda, pa i ugostitelji kojima je dopuštena dostava hrane i pića, a potporu će, kako doznaje Jutarnji list, moći dobiti i tvrtke koje su poslovno povezane kao dobavljači s poslodavcima koji su zatvoreni uslijed jesenskog lockdowna.

Osim ugroženih sektora, u potpore ulaze i svi poslodavci koji su dobavljači i kooperanti zatvorenih djelatnosti - restorana, kafića, barova, noćnih klubova, fitness, sportskih i rekreacijskih centara, industrije igara na sreću, organizatora svadbi, a moraju dokazati pad prihoda od najmanje 40 posto, bez obzira na djelatnost.

Za 40 posto pada prihoda dobit će 2000 kuna po radniku, za 45 posto 2500 kuna, za 50 posto 3000 kuna, za 55 posto 3500 kuna, a za 60 posto i više 4000 kuna.

Mjeru za očuvanje radnih mjesta od 4000 kuna po radniku moći će zatražiti i novoosnovane tvrtke, odnosno svi poslodavci koji su osnovani do 30. rujna ove godine, a potporu će moći dobiti za radnike koje su zapošljavali sve do trenutka kada im je odlukom Stožera zatvorena djelatnost. Točnije, potpora se može isplatiti i za radnike zaposlene do 31. listopada za mjesec studeni, a za radnike zaposlene do 30. studenog za mjesec prosinac.

Novost u ovoj mjeri jest i to što će za potporu biti prihvatljivi i direktori/prokuristi tvrtki koje imaju više od 10 zaposlenih ako primaju plaću iz te firme. Za potporu za studeni gledat će se pad prihoda u odnosu na studeni prošle godine, a za potporu za prosinac pad u odnosu na prosinac prošle godine, a ne kao dosad pad u mjesecu prije.

U mjere je unesena i stavka da HZZ isplaćuje pokriće fiksnih troškova za zatvorene djelatnosti prema podacima koje dobije od Ministarstva financija i Porezne uprave. Riječ je o mjeri u kojoj će država pokrivati dio ili sve fiksne troškove koje imaju poduzetnici koji su zatvoreni, od režijskih troškova, do troškova najamnina i zakupnina. Ako poduzetnik ima pad prihoda od 60 do 100 posto, onda će mu država pokriti od 60 do 100 posto fiksnih troškova, ovisno koliki je pad.

Ako poslodavac, ima pad od 75 posto, onda će mu država pokriti 75 posto troškova za struju, vodu, plin, toplinu, čistoću, usluge knjigovodstva, internet, najamninu, zakupninu, komunalnu naknadu, spomeničku rentu, naknadu za ZAMP, HRT pristojbu...

Paket novih mjera pomoći gospodarstvu vrijedan je 2,1 milijardu kuna. Od toga, 1,3 milijarde kuna povoljni su krediti za likvidnost tvrtki u poteškoćama. Mjera subvencije od 2000 do 4000 kuna po zaposlenom do kraja godine proračun će koštati oko 470 milijuna kuna, a procjena je da će je koristiti od 80.000 do 85.000 radnika koji sada ne rade jer im je Stožer obustavio rad, te još oko 20.000 radnika iz tvrtki koje rade, ali su dobavljači zatvorenih tvrtki i znatno im je oslabljena poslovna aktivnost.

Mjera obeštećenja fiksnih troškova za djelatnosti koje su zatvorene proračun će stajati oko 250 milijuna kuna.

Tekst i foto: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu

U medjunarodnoj regist...
Iznajmljujem studentim...
Ventili sa prirubnicam...
PUDLE patuljaste u pon...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:120

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Križanje