Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Projekt sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada Nemetin došao je do svoga kraja.

Tim povodom u Osijeku je danas održano završno predstavljanje projekta o kome su govorili predstavnici grada Osijeka te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Projekt je vrijedan 38 milijuna kuna od čega je 95% sufinancirano iz fondova Europske unije te iz Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. Projekt je trajao oko dvije godine, a sanirano je čak sedam hektara odlagališta.

Cilj projekta bila je sanacija i zatvaranje neusklađenog odlagališta Nemetin čime će se pridonijeti sprečavanju potencijalnih negativnih učinaka odlagališta na okoliš i ljudsko zdravlje, odnosno zaštiti podzemne i površine vode, smanjenje emisije stakleničkih plinova te zaštiti i očuvanju prirodnog okoliša.

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Fondom i Ministarstvom okoliša. Ovaj izuzetno vrijedan projekt završen je u roku, po pravilima struke i bez većih problema, a koliko je bio zahtjevan svjedoči činjenica da je dio područja bilo minski sumnjivo područje gdje su mine bile prekrivene otpadom, a razminiran je putem jednog drugog projekta u kome sudjeluje Ministarstvo okoliša – Natura Vita.

Piližota je istaknuo kako je ovo bila samo prva etapa jer pred nama je još jedan veliki projekt, a to je još starije i veće osječko odlagalište - zatvoreno odlagalište u Sarvašu. Taj je projekt još vrjedniji (71 mil. kuna) i prostire se na većoj površini od preko 12 hektara, a na njega je od 1968. do 1991. godine odloženo čak 1.340.000 tona komunalnog otpada. Kad se zbroje vrijednosti oba projekta, dolazi se do iznosa od gotovo 120 milijuna kuna. I odlagalište u Sarvašu sufinancirat će se s 85% iz EU fondova i 10% iz državnog proračuna.

Marko Markić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pohvalio je Grad Osijek jer je ovo samo jedan od čak sedam projekata iz područja gospodarenja otpadom koji je u tijeku ili je završen, od čega je 110 mil. kuna bespovratnih sredstava došlo iz EU fondova.Tekst: Osijek031.com
Foto: Osijek.hr


 Stranica prilagođena ispisu
Odgajivacnica Nemackih...
Želite postati sam svo...
Vidoviti Emanuel, tali...
Kvalitetne instrukcije...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:156

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Zlatna greda