Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Osječko Gradsko vijeće donijelo je na današnjoj sjednici, s 19 glasova za i 15 protiv, Proračun za 2021. godinu te treći rebalans proračuna za ovu godinu kojim je on umanjen za još 47 milijuna kuna, sa 812 na 766 milijuna kuna.

37 mil. kuna odnosi se na kreditna zaduženja koja Grad još nije povukao, a riječ je uglavnom o kapitalnim investicijama kod kojih je došlo do usporavanja dinamike i realizacije projekata, primjerice u Tvrđi, Industrijskoj zoni Nemetin, OŠ Mladost ili kupalištu Copacabana te će se ta sredstva prebaciti u iduću godinu. Dodatnih 10 milijuna kuna odnosi se na smanjenje pomoći što je također vezano uz realizaciju pojedinih projekata.

Proračun za 2021. iznosi 836,2 milijuna kuna što je za 70,5 milijuna više od iznosa danas prihvaćenog trećeg rebalansa za 2020. godinu. Kapitalni projekti u sljedećoj godini bit će razvoj i unaprjeđenje Tvrđe, izgradnja Centra za posjetitelje u Tvrđi i IT parka. Oporba je glasala protiv jer, po njihovom mišljenju, najnovije smanjenje proračuna samo je kontinuitet nerealizacije projekata u gradu.

Vijećnici su prihvatili i prijedlog o ukidanju dvaju gradskih poreza od 1. siječnja 2021. godine, a riječ je o porezu na potrošnju i porezu na korištenje javne površine što će zasigurno razveseliti osječke ugostitelje koje se ukidanjem ovog nameta želi rasteretiti i pomoći im u vrijeme otežanog poslovanja. Za razliku od proračuna, ova mjera je usvojena jednoglasno.

Jedna od točaka o kojima se najviše raspravljalo je obnova popularne Copacabane. Pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Ljiljana Belajdžić pojasnila je kako je od ukupnog iznosa od 22 milijuna kuna, Grad osigurao 15 milijuna kuna kredita u ovoj godini s rokom izvršenja u 2021. Ostatak sredstava Grad će osigurati iz drugih izvora pa je s tim u svezi upućen prijedlog županijskoj skupštini za zajedničko sufinanciranje Kopike za 2021. godinu, a očekuje se da će sredstva za realizaciju ovog projekta doći i s nacionalne razine.

Na prigovore oporbenih stranaka o prezaduživanju, Belajdžić je rekla kako nema bojazni za građane Osijeka. Ne uspije li se osigurati razlika od 22 mil. kuna ide se u tzv. faziranje projekta pa će se on raditi u etapama, ovisno o osiguranim financijskim sredstvima. Kopika će biti realizirana onoliko koliko se trenutno ima novca na raspolaganju.

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota govorio je o još jednoj vrućoj temi, dinamici obnove pješačkog mosta. Piližota je istaknuo kako je ukupni troškovnik za sanaciju Pješačkog mosta između 16 i 17 mil. kuna. Sama sanacija ide u tri faze kako bi se izbjeglo da most dulje vrijeme konstantno bude zatvoren za pješake. Prva faza odnosi se na ono najvažnije, sanaciju kompletne čelične konstrukcije, a njezina je vrijednost otprilike 5 mil. kuna. Prva faza završit će krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca. U proračunu za iduću godinu predviđena je druga faza radova u vrijednosti od 7 mil. kuna, a radit će se na hodnoj površini, dok će se u trećoj, najmanje zahtjevnoj fazi, raditi na tunelima za kabele na mostu i ona će doći na red krajem sljedeće ili početkom 2022. godine.

Inače, zbog epidemiološke situacije, ove godine prvi put neće biti svečane sjednice za Dan grada 2. prosinca. No, kao i svake godine uoči Dana grada, na sjednici Gradskog vijeća jednoglasno su prihvaćeni i prijedlozi o dodjelama Zlatnih plaketa i Pečata Grada Osijeka zaslužnim građanima. Počasni građanin Osijeka je vlasnik NK Osijek Lorincz Meszaros, Zlatna plaketa Grb Grada Osijeka za životno djelo ide akademkinji Vlasti Piližoti, a ostali zaslužni dobitnici su Srećko Tomas, Areta Čurković, Antun Blažević, Mirela Skoko Ćelić, Krešimir Čandrlić, Zdravko Nalio, Zehra Delić, Davor Brmež, Ivo Joe Opačak, Udruga Paroščići, Športska udruga slijepih Svjetlost.

Tekst i foto: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu

U toku rezervacija FRA...
ŠARPLANINCI, kvalitetn...
Vrhunsko leglo presa c...
audio kasete i gramofo...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:174

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Križanje