Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

I osječko Sveučilište, poput svih ostalih ustanova visokog obrazovanja u Hrvatskoj, prolazi kroz teško razdoblje uslijed pandemije koronavirusa, izvještava Osječka televizija.

No, u mnoštvu negativnih vijesti kojima smo svakodnevno okruženi, na osječkom Sveučilištu ima i dobrih vijesti. Nastava se i dalje većim dijelom odvija kontaktno.

Još jedna izrazito dobra vijest je ta što je iznimno nizak postotak zaraze Covidom-19. Iako se u početku mislilo da bi upravo fakulteti mogli biti izvorišta zaraze, podaci s osječkog Sveučilišta to demantiraju.

Prema riječima prorektorice za nastavu i studente Sveučilišta Loretane Farkaš, ukupan broj profesora i djelatnika Sveučilišta koji su ili zaraženi ili u samoizolaciji kreće se oko 1%. Broj zaraženih studenata još je manji jer njih je tek 0,4% što je odlična stopa na razini cijele države.

To je ujedno i dokaz da je sadašnji model rada na 3000 kolegija dobro izbalansiran. Od oko 3000 predmeta koji se izvode u ovom semestru na osječkom Sveučilištu, nešto više od polovice (1500 predmeta) izvodi se uživo, jedan dio se izvodi hibridno, dakle kombinacijom kontakne i online nastave, dok se oko 500 kolegija izvodi online (na daljinu).

Kada je riječ o nastavi, na pravu i ekonomiji nastava se u većem dijelu izvodi bez problema, no zato najviše trpe studenti biomedicine i biotehnologije. Naime, blokade na polju biomedicine odnose se na otežano izvođenje laboratorijskih vježbi obzirom da se bolnicu ovih dana izbjegava dodatno opterećivati. No, čim se stvore uvjeti za to, laboratorijske vježbe će biti naknadno odrađene, kaže Farkaš.

No, to što studenti biomedicine imaju manje vježbi ovih dana ne znači da sjede skrštenih ruku. Jedan dio njih iskazao je humanost i solidarnost tako što su se odazvali pozivu Ministarstva zdravstva i stavili se na raspolaganje osječkoj bolnici kao ispomoć.

Pandemija koronavirusa raskrinkala je i veliku zabludu kako će virtualna nastava moći nadomjestiti predavanja uživo, tvrdi Farkaš. Sada se došlo do spoznaje da virtualna nastava na daljinu ne može zamijeniti neposrednu nastavu i odnos nastavnika, znanstvenika i istraživača s njihovim studentima.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija


 Stranica prilagođena ispisu
11-11-2020 10:52:14 pm :: akoide
Taj postotak bi važio ako bi bili testirani svi studenti i profesori i to svi unutar jednog dana ( i važio bi samo na taj dan). Također važio bi i ako bi bio testiran statistički relevantan uzorak (isto bi važio samo za dan testiranja). Pošto nije učinjeno ni jedno ni drugo, navedeni postotak je proizvoljan.

Kvalitetne instrukcije...
Prodajem dvosobni stan...
Iznajmljujem stan u Os...
NA JEDNOM MJESTU PONUD...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:94

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Jesen