Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja o uspjehu učenika na posljednjoj državnoj maturi otkrili su i zanimljive informacije o upisima maturanata na visoka učilišta diljem Hrvatske te prosječan uspjeh na temelju kojega su uspjeli osigurati svoje mjesto na odabranim fakultetima, piše Glas Slavonije.

Tako je u Osječko-baranjskoj županiji visoko učilište upisalo 72% učenika, odnosno od njih 1862 koja su pristupila maturi fakultet je upisalo njih 1337.

Najviše učenika koji su upisali neki od fakulteta dolazi iz gimnazija, njih 767 od 833, odnosno nešto malo više od 92%, dok je od 1016 strukovnjaka visoko učilište upisalo malo više od polovine, njih 564, odnosno 55%. Također, u većini su upisivali sveučilišne studije, čak 83% (1110 učenika), a stručne je studije odabralo njih 233, odnosno 17%.

Najviše učenika iz Osječko-baranjske županije upisalo je, redom: Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (162), Ekonomski fakultet (137), Pravni fakultet (102), Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti (90), Filozofski fakultet (86), Građevinski i arhitektonski fakultet (75), Fakultet agrobiotehničkih znanosti (60), Medicinski fakultet (46), Akademija za umjetnost i kulturu (38 ), te Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo (38 ).

Što se tiče poretka prema uspjehu ostvarenom na maturi, oni najbolji su, očekivano, upisivali STEM fakultete, pa je tako prosjek upisanih na Medicinski fakultet u Osijeku na državnoj maturi iznosio 3,45, a u četvrtom razredu srednje škole 4,81. S relativno visokim prosjekom na maturi upisivalo se i na osječki Odjel za matematiku, čiji su brucoši prosječno ostvarili uspjeh od 3,35 (u školi su prosječno ocijenjeni s 4,55), a slično je i na Fakultetu dentalne medicine, koji su također upisivali odlikaši u školi (prosjek 4,74 u četvrtom razredu), ali sa slabijim uspjehom na maturi - 3,23.

S druge strane, Filozofski fakultet u Osijeku upisivali su vrlo dobri učenici (prosjek 4,32) koji su pak postigli sličan uspjeh stemovcima na maturi - 3,18. Tu je zatim Akademija za umjetnost i kulturu, čiji su brucoši na maturi imali prosjek 3,05, a bili su vrlo dobri u školi (4,22), te Kineziološki fakultet u Osijeku sa sličnim prosjekom na maturi od 3,03 (prosjek u četvrtom razredu 4,06).

Nešto veća odstupanja u ocjenama iz srednje škole i onih na maturi vidljiva su kod studenata Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, čiji su brucoši imali visok vrlo dobar prosjek u četvrtom razredu srednje škole (4,22), ali na maturi su postigli slabiji prosječan uspjeh - 2,99. Još su veća odstupanja primjetna na Odjelu za kemiju, čiji su studenti bili odlikaši u srednjoj školi (prosjek 4,66), ali su na maturi imali prosjek od samo 2,91.

Valja podsjetiti kako su nakon objavljivanja rezultata s posljednje državne mature uočene velike razlike između ocjena u školi i onih na maturi, osobito vidljive kod izbornih predmeta. To vrijedi i za učenike Osječko-baranjske županije koji su prosječno na kraju školske godine iz svih izbornih predmeta najčešće ocijenjeni ocjenom odličan, čak 62,48%, dok su prosječno, na državnoj maturi, najčešće dobivali ocjene dovoljan (oko 45%) i nedovoljan (oko 36%). Posebno velika disproporcionalnost vidljiva je kod Fizike, gdje im je prosječna ocjena bila 4,12, a na maturi vrlo niskih 1,92.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Pexels.com/Ilustracija


 Stranica prilagođena ispisu
11-10-2020 09:12:33 pm :: akoide
Razumljivo je da đaci pokazuju lošiji rezultat na maturi u odnosu na ocjene tijekom školovanja. Zašto? Pa zato što se tijekom obrazovanja ocjenjuje "tekuće" znanje, a na maturi se traži cjelokupno znanje. Đak četvrtog razreda zaboravi većinu onoga što je naučio u prethodnim razredima. Da bi se taj problem prevladao, trebala bi se u škole uvesti priprema za maturu gdje bi se ponovilo gradivo cijele srednje škole onih predmeta koji se pojavljuju na maturi.
Vjerujem da neki đaci, uz plaćanje, samoinicijativno pohađaju pripreme za maturu. Državu, ili ako hoćete društvenu zajednicu, to očito nije briga, a nije ni čudo jer živimo u društvenom sustavu u kojem se propagira krajnji individualizam. Svatko za sebe, je ideal današnjeg društva. Dokle će nas to dovesti, ostaje da se vidi.

POMERANSKI SPIC stenci...
Osijek, prodajem potpu...
Štenci Kovrdžavog Bišo...
Čistokrvni štenci rase...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:101

Registrirani online (1): MegaSmrT


Objektiv031

Kroz crveno