s Terenska nastava u Učionicu održivog razvoja udruge ISKRA
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Održivi razvoj je tema koja se najbolje uči kroz iskustvo i praksu. Kao izvrstan model pokazale su se terenske nastave 10 partnerskih osnovnih škola iz dvije najistočnije županije u RH u „Učionicu održivog razvojaudruge ISKRA waldorfska inicijativa.

To je sasvim jedna drugačije učionica“, zaključili su učenici pri dolasku. U njoj osim što nema zidova, nema ni knjiga. U ovoj učionici se uči kroz promatranje, kroz aktivan rad i timsku suradnju. Ovdje ćete zamijetiti sve životne oblike, od minerala, biljaka, pa i bogatog svijeta kukaca. Živa knjižnica su-odnosnog svijeta čovjeka i prirode smještena u 1000 kvadratnih metara, dovoljan je poticaj za otkrivanje nepoznatog.Kroz interaktivne radionice igara timskog rada, izradu povišenih drvenih gredica, permakulturno vrtlarenje, gradnju hotela za kukce i živopisni razgovor o održivosti, uspjeli smo doživljajnim pristupom zahvatiti u razna područja održivog razvoja i djeci prenijeti životne vještine za održivost.

Osnaženog samopouzdanja, odgovorno su baratali alatom: mjerili, pilili, zakucavali, plijevili i sadili... A najvažnije od svega, pomagali su jedni drugima i međusobno se podržavali te se dobro zabavili.

Provedene aktivnosti su primjerene svim dobima djece, pa su tako i sudjelovala djeca od 1. do 8. razreda. Ono što je svima bilo zajedničko su doživljaji i dojmovi, s kojima su se puni ushićenja vratili u školu.

Vrijednosti kojima se nauče kroz doživljajne aktivnosti, pomno biranog sadržaja i metodike, traju dugoročno i ostavljaju efekt na kasniji odabir kvalitete života. To najbolje znaju oni koji su imali priliku posjećivati bake i djedove na selima, koliko je taj dio djetinjstva obilježen pozitivnih utjecajem na daljnji razvoj osobnosti.

Komentari koje smo mogli čuti su: „Želimo još“ i „Kada ćemo opet doći?“, a to nam je sasvim dovoljno da razmotrimo kako se trenutni obrazovni sustav može obogatiti s upravo ovakvim sadržajima i metodama u svrhu izgradnje zdravije, samostalnije i odgovornije djece.

Projekt UZBRDO je pod pokroviteljstvom Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Ureda za udruge RH. Nositelj projekta je Nansen dijalog centar, a udruga ISKRA waldorfska inicijativa je projektni partner, zajedno sa svih 10 osnovnih škola koje sudjeluju u aktivnostima.Tekst i foto: ISKRA waldorfska inicijativa


 Stranica prilagođena ispisu
Prodaja Francuskih bul...
Na prodaju prelepi šte...
Derek & Julia Parker: ...
Prodajem razni elektro...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:141

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Eurodom