Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Divljih odlagališta otpada u Općini Bilje od danas bi trebalo biti znatno manje. Naime, s radom je započelo reciklažno dvorište u Bilju vrijedno 4,3 milijuna kuna.

Reciklažno dvorište se nalazi na kraju Dunavske ulice, na prostoru bivše divlje deponije koju je općina sustavno sanirala, a od danas je otvoreno svim korisnicima koji tamo mogu odlagati čak 48 vrsta otpada.Ukupna vrijednost radova na izgradnji Reciklažnog dvorišta je gotovo 5 milijuna kuna, od čega je 4,3 milijuna došlo od resornog Ministarstva zaštite okoliša (uz sufinanciranje iz fondova Europske unije u iznosu od tri i pol milijuna), dok je Općina izdvojila oko 500.000 kuna iz svog proračuna.

Načelnik Općine Željko Cickaj istaknuo je kako projekt obuhvaća ne samo građevinske radove, već i edukativne aktivnosti u suradnji s vrtićem i osnovnom školom u Bilju, a radit će se i dvojezične brošure na hrvatskom i mađarskom jeziku, koje će biti podijeljene svim domaćinstvima na području osam naselja općine. „Imamo mjesto gdje će stanovnici na ekološki način moći zbrinuti sav otpad koji imaju. Izgradnjom reciklažnog dvorišta i edukacijom stanovništva smanjit će se količina otpada koji se odlaže na odlagališta, a tako će se izbjeći i stvaranje divljih deponija koje štete okolišu i Bilju kao turističkoj općini i destinaciji, kao i Kopačkom ritu. Mislim da je ovo dodana vrijednost svemu što smo radili i nadam se da će biti prepoznato od strane stanovnika“, rekao je Cickaj.Zanimljivost ovog reciklažnog dvorišta jest to što se ovdje otpad odvaja po jedinstvenom modelu u Hrvatskoj, jer građani na pojedinim vrstama otpada mogu čak i zaraditi. U Bilju funkcionira tzv. okolišni poticaj, odnosno financijska naknada, gdje se korisnike motivira i stimulira da donose određene vrste otpada u reciklažno dvorište (papir, staklo, metal i plastika) i za to dobiju poticajnu naknadu. „Što građani donesu više tih vrsta otpada, mogu si više umanjiti iznose računa, a moguće je čak i dobiti novaca ako ukupna količina poticajne naknade premašuje iznos mjesečnog računa. Na taj se način želi građane motivirati na ekološko odlaganje otpada u reciklažnom dvorištu“, izjavio je Damir Paulić, direktor tvrtke Baranjska čistoća, koja sada upravlja s 11 reciklažnih dvorišta, od čega 5 fiksnih i 6 mobilnih..U reciklažnom dvorištu moguće je, osim odlaganja otpada, plaćati račune bez naknade. To se odnosi na grobnu naknadu, gospodarenje otpadom, vodovod, komunalnu naknadu, dimnjačarske usluge, vrtiće i sve ostale koji su u istom sustavu.

Radno vrijeme reciklažnog dvorišta u Bilju je svakog radnog dana od 8 do 17 sati, a subotom od 8 do 13 sati, dok je u slučaju veće količine otpada moguće dogovoriti zbrinjavanje i izvan radnog vremena.

Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr


 Stranica prilagođena ispisu
Plavusa za sex whatsap...
Engleski buldog odlicn...
Bayliner VR5CU, novo p...
ako stvarno to zelis o...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:144

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Zima