Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O namaU Našicama je danas održana 11. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koju je vodio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 2017. kao savjetodavno tijelo koje koordinira provedbu i praćenje korištenja sredstava fondova Europske unije u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem kojim je osigurano 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte razvoja na području pet slavonskih županija.

Plenković je izvijestio kako je u Projektu Slavonija, Baranja i Srijem do sada ugovoreno 16,53 milijardi kuna, odnosno 88% ukupne alokacije sredstava, a isplaćeno je 6,6 milijardi, što predstavlja povećanje od 5,2 milijarde kuna ugovorenih sredstava i 2,1 milijarde isplaćenih sredstava u odnosu na posljednju sjednicu Savjeta u Vukovaru.

Plenković je dodao kako je prvi put osigurana nova pretpostavka - 22 milijarde eura iz europskog proračuna za idućih sedam godina, što je posebno važno za Slavoniju, za kohezijsku politiku te politiku koja se odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj. Također, danas će se proširiti razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem kako bi se ozakonile izmjene za već utvrđene projekte te utvrdili projekti za koje do sada nisu bila osigurana sredstva. U razvojni sporazum također će se uključiti strateški projekti, njih 38, vrijednih 10,7 milijardi kuna. „Nastavit ćemo s projektom integriranih teritorijalnih ulaganja za urbana područja Osijek i Slavonski Brod, s programom integrirane, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova, na ratom pogođenim područjima, a sve u cilju smanjivanja razlika u stupnju razvoja“, zaključio je Plenković.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je kako su u Osječko-baranjskoj županiji do sada ugovoreni projekti u vrijednosti većoj od pet milijardi kuna, a isplaćeno je 2,7 milijardi. U svih pet slavonskih županija provode se i zajednički projekti putem pogranične suradnje vrijedni više od četiri milijarde kuna. U sklopu priprema za novo programsko razdoblje Europske unije od 2021. do 2027. godine Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova osiguralo je tehničku pomoć Svjetske banke za izradu teritorijalne strategije za projekt Slavonija, Baranja i Srijem čije su ključne strateške grane gospodarstva ulaganje u informacijsko-komunikacijske tehnologije, prehrambeno-prerađivačke industrije, drvno-prerađivačke industrije i daljnji razvoj kontinentalnog turizma.

Tramišak je podsjetila kako je u Razvojnom sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem, potpisanom 2018., u svih pet slavonskih županija bilo ugovoreno 13 projekata, vrijednih 681 milijun kuna, a današnjim potpisivanjem dodatka 2., strateški projekti u tome sporazumu povećat će se na više od 11 milijardi kuna. Neki od strateških projekata u tome dodatku sporazuma su projekt izgradnje i opremanja novog osječkog Kliničkog bolničkog centra, vrijedan dvije milijarde kuna, izgradnja Gospodarskog centra u Osijeku u vrijednosti od 354 milijuna kuna te rekonstrukcija i proširenje osječke Zračne luke, vrijedna 395 milijuna kuna.

Tekst: Radio Osijek
Foto: Krunoslav Inhof/Radio Osijek


 Stranica prilagođena ispisu
Na prodaju cetiri šten...
BANKOVNI KREDITI...
NA JEDNOM MJESTU PONUD...
Na prodaju 5 muž štene...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:377

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Advent u Osijeku