Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Hrvatska ide prema neradnoj nedjelji, odnosno smjerom onih država članica EU u kojima je rad trgovina nedjeljom ograničen, uz izuzetke kioska, pekarnica, trgovina na crpkama, kolodvorima, piše Večernji list.

Glasnogovornik Vlade Marko Milić potvrdio je da se priprema zakon kojim će se regulirati rad nedjeljom, vodeći računa o balansu između rada, odmora i provođenja vremena u krugu obitelji i najbližih.

Konačan prijedlog te određivanje konkretnog broja neradnih nedjelja još se definira i Vlada će o tome razgovarati sa socijalnim partnerima. Resorni ministri sastat će se ovaj tjedan s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikata trgovine u vezi s tom temom, a održavat ćemo i dijalog s poslodavcima“, istaknuo je Milić i dodao da su se analizirale europske prakse te će se pronaći najbolje rješenje.

Reguliranje odnosno ograničavanje rada nedjeljom u skladu je i s Direktivom o ravnoteži poslovnog i privatnog života koju je lani usvojio EP i koja mora biti implementirana u zakonodavstva članica do 2022. Ona će roditeljima omogućiti, među ostalim, da zatraže fleksibilno ili skraćeno radno vrijeme, rad od kuće ondje gdje je moguć kako bi uskladili radne i obiteljske obveze. Jasno je da je u pozadini te Direktive i svijest da je EU suočen sa starenjem stanovništva, sve manjim brojem rođene djece, pa je nužno poboljšati položaj zaposlenih roditelja jer nije realno da će imati više djece ako su na poslu po cijele dane.

Ustavni sud je dvaput ukidao zabranu rada nedjeljom jer razlozi za zabranu nisu bili dobro obrazloženi. Ističe to i ustavnopravni stručnjak Mato Palić: „Ustavni sud nije rekao da se ne može zabraniti rad nedjeljom uz izuzetke ili ograničiti ga, ali moraju biti navedeni opravdani razlozi za to. Vjerojatno će se odrediti konkretan broj radnih nedjelja u godini, njih 12,13, a poslodavcima će biti omogućeno da izaberu koje će nedjelje raditi u godini, pa će sukladno tome, kad im je najveći promet, odabrati radne nedjelje, recimo u sezoni ili prije Božića i tijekom novogodišnjih praznika. Takvo ograničavanje rada nedjeljom u skladu je s Ustavom“. Palić je i prije isticao da ne može proći na Ustavnom sudu opća zabrana rada nedjeljom, ali može zabrana rada u trgovini uz izuzetke poput pekarnica, kioska...

Rad nedjeljom, uz neke izuzetke, brane Njemačka, Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Luksemburg, a propisani broj nedjelja godišnje u kojima trgovine mogu raditi imaju Poljska, Nizozemska, Slovenija, Španjolska... Izvan EU Norveška, a u Švicarskoj trgovine ne rade nedjeljom.

Na primjer, u Austriji se trgovine zatvaraju subotom u 18 sati i ne rade do ponedjeljka. Rad trgovina u toj zemlji ograničen je na 72 sata tjedno. U Njemačkoj nedjeljom rade samo trgovine na crpkama, kolodvorima i aerodromima, jedino trgovine u Berlinu rade 10 nedjelja godišnje, dok niz država Europske unije ima definiran broj radnih nedjelja godišnje, pa ih je tako u Poljskoj sedam, Španjolskoj osam, u Nizozemskoj 12...

Ali, kupci ne trebaju očajavati. Čim se ova korona situacija smiri vratit će se šoping u Srbiji i Bosni, oni neće imati problema s radom nedjeljom...

Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija


 Stranica prilagođena ispisu
09-21-2020 04:48:43 pm :: akoide
Citat: › ...svijest da je EU suočen sa starenjem stanovništva, sve manjim brojem rođene djece, pa je nužno poboljšati položaj zaposlenih roditelja jer nije realno da će imati više djece ako su na poslu po cijele dane...

Kapital zanima jedino profit, a fućka mu se za sve ostalo. Radno vrijeme od 9 do 5 smislio je kapitalizam, s ciljem da vam uzme najvredniji dio dana i onemogući da se bavite dodatno bilo kakvim drugim poslom. (Ne treba zaboraviti da je 8-satno radno vrijeme izborila radnička klasa krvavom borbom još krajem XIX i početkom XX stoljeća.)
Na koncu ta i ostale "dobrobiti" kapitalizma dovode do demografske implozije. Ta implozija bi već uništila ili bitno izmijenila kapitalizam da nema svjetskog rezervoara ljudske bijede odakle se crpi svježa radna snaga.

Tražim suradnike koji ...
Etikete za vino, rakij...
Stan na dan ili Renta ...
Americki buldog prvobi...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:139

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Biciklistička staza