Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Jučer je u Vikarijatu održana maratonska sjednica osječkog Gradskog vijeća na kojoj su oporbeni vijećnici propisno „izrešetali“ dogadonačelnika Borisa Piližotu.

To je posebno došlo do izražaja na „aktualcu“ kojim su dominirala dva vijećnička pitanja: problematiku tretiranja komaraca te modernizacija javne led rasvjete za koju oporba tvrdi kažu da je donijela mrak u osječke ulice.

HDZ-ovi vijećnici zatražili su od Piližote točan iznos novca uloženog iz gradskog proračuna u tretiranje komaraca, kao i pojašnjenje zašto je ugovorena cijena tretiranja komaraca iz zrakoplova za 97.000 kuna viša za istu jedinicu površine u Osijeku nego u Vukovaru. Piližota je odgovorio da se izvođač traži putem javnog natječaja, te se potom bira najpovoljniji ponuditelj.

U raspravu se uključio vlasnik tvrtke Air-Tractor Miroslav Vlašić, jedine tvrtke koja u Hrvatskoj tretira komarce iz zrakoplova, koji s Gradom ugovara i obavlja tretiranje komaraca iz zraka. Vlašić je ujedno i gradski vijećnik te je pokrenuo inicijativu za nabavku novog zrakoplova čime bi se efikasnije moglo obavljati zaprašivanje. Drugim riječima, Grad bi trebao svom vijećniku nabaviti novi avion kako bi on mogao nastaviti obavljati svoje poduzetničke aktivnosti?

Podjednako je oštro bilo i u raspravi o modernizaciji javne rasvjete koja je, po riječima oporbe, donijela mrak osječkim ulicama. Problem je u tome što je rasvjeta slaba i osvjetljava samo prometnice, dok su pločnici u mrklom mraku, što je opasno za sigurnost građana, a pogotovo djece u večernjim satima.

Piližota je u svom odgovoru rekao kako su svjesni problema, ali projekt modernizacije javne rasvjete provodi se u skladu sa Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja koji je donijela upravo HDZ-ova Vlada, a koji je jedan od najstrožih u Europskoj uniji. Piližota je obećao kako će se kroz novi gradski projekt osvjetliti i pločnici.

Na pitanje hoće li osječki veslači ostati bez krova nad glavom jer je zgrada veslačkog kluba Iktus u privatnom vlasništu, Piližota je odgovorio kako postoje planovi za izgradnju novog objekta Iktusa čija bi vrijednost bila oko 5,5 milijuna kuna. Što se tiče obnove atletske staze na stadionu u Gradskom vrtu koja je neuvjetna za treninge, u planu je izgradnja nove atletske staze.

Vladajuća većina predložila je inicijativu za izmjenu Pravilnika o dodjeli javnih priznanja Grada Osijeka jer ovaj važeći ne predviđa mogućnost oduzimanja tih priznanja. To se pitanje potegnulo nakon brojnih kontoverznih izjava Davora Šukera, predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, što je uzrokovalo revolt brojnih građana Osijeka. Ova inicijativa mogla bi se naći već na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

Inače, proračun Grada rebalansom je na godišnjoj razini umanjen za dva milijuna kuna, s 807 na 805 milijuna. Manjak izvornih prihoda prouzročen zatvaranjem gospodarstva uslijed pandemije koronavirusa pokrit će se proračunskim viškom iz prošle godine.

Tekst i foto: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu
09-18-2020 12:22:54 pm :: akoide
Citat: › ...Problem je u tome što je rasvjeta slaba i osvjetljava samo prometnice, dok su pločnici u mrklom mraku...Piližota je u svom odgovoru rekao kako su svjesni problema, ali projekt modernizacije javne rasvjete provodi se u skladu sa Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja...

Kakve veze ima Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja sa slabim osvjetljenjem pločnika? Smisao Zakona je da se svjetlo ne emitira "prema gore" i da rasvjeta bude minimalna da zadovolji svrhu, a LED rasvjeta omogućava, više nego ijedan drugi tip, usmjerenost svjetlosnog toka po želji. Vjerojatno nestručno izvedeno, mada se odgovorni pozivaju na struku i zakone (a građani na vlastiti vid i razum).
Po mojem mišljenju nema smisla mijenjati postojeće armature LED armaturama jer to u većini slučajeva ne predstavlja bitnu uštedu u potrošnji, a velik je investicijski trošak. Ono što ima smisla je zamijeniti postojeće žarulje LED žaruljama, i to samo one vrste kod kojih postoji bitnija razlika u potrošnji (naime mnogi tipovi žarulja za uličnu rasvjetu još uvijek imaju energetsku efikasnost koja se može mjeriti sa LED žaruljama). Postojeće armature treba mijenjati LED armaturama kad se ionako moraju zamijeniti zbog dotrajalosti. Ovo što se radi je pomodarstvo, a kako vidimo, uz nepažljivu izvedbu, često se može umjesto promjene nabolje dobiti i promjena nagore.
Eh, ja bih samo štedio a tolike pare vape da se potroše.
09-18-2020 01:07:32 pm :: pirko
Infrastruktura se raspada, osječke ceste su u katastrofalnom stanju, a o tome ni riječi?

Ponuda svih renomirani...
Prvoklasni stenci Rotv...
Francuski buldog, slat...
Stenci BORDOSKE DOGE, ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:132

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Kroz crveno