Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Nova školska godina 2020./2021. u Hrvatskoj započela je danas za nešto manje od 460.000 učenika.

MZO procjenjuje da će ove školske godine u osnovnim školama biti nešto manje od 316.000 učenika, uključujući oko 38.000 prvašića, dok će srednjoškolaca biti oko 144.000.

Prvo polugodište školske godine 2020./2021. traje od 7. rujna do 23. prosinca, a drugo od 11. siječnja do 18. lipnja. Jesenski odmor učenici će imati 2. i 3. studenoga, zimski će ove školske godine imati u dva dijela – od 24. prosinca do 8. siječnja te od 23. do 26. veljače, a proljetni od 2. do 9. travnja. Učenicima završnih razreda srednje škole nastava završava 25. svibnja.

S obzirom na epidemiju koronavirusa, nastava će se provoditi prema tri modela koja je izradilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ovisno o epidemiološkoj situaciji. Model A predviđa odvijanje nastave u školi uz pridržavanje epidemioloških uputa HZJZ-a, Model B je mješoviti oblik nastave (u školi i na daljinu), a Model C je nastava na daljinu.

O primjeni pojedinoga modela odlučivat će škole uz suglasnost osnivača i nadležnih lokalnih stožera, osim u slučaju lockdowna za cijelu državu kada Vlada donosi odluku o primjeni Modela C na nacionalnoj razini.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije, po kojima se rad škola mora organizirati tako da se, koliko je moguće, osigura socijalno distanciranje. Djeca trebaju redovito prati ruke tekućom vodom i sapunom, a uporabu dezinficijensa treba ograničiti na dezinfekciju kod ulaska u školu i ne treba je primijeniti više od dva do tri puta na dan.

Isto tako se preporučuje da svaki razredni odjel boravi u jednoj prostoriji te da učenici ne mijenjaju učionicu ni u predmetnoj nastavi. Odmori bi trebali biti organizirani u različito vrijeme, a prolazak kroz zajedničke prostorije treba skratiti na minimum.

Ako se prehrana djece organizira u blagovaonici, preporučuje se pridržavanje preporuka za ugostiteljske objekte, a boravak u zajedničkim prostorijama škole treba organizirati u skupinama.

Roditelji su dužni djeci izmjeriti tjelesnu temperaturu svaki dan prije dolaska u školu, a u slučaju povišene temperature, moraju se javiti ravnatelju škole i izabranom pedijatru radi odluke o testiranju i liječenju djeteta.

No, unatoč svim poduzetim pripremnim mjerama, kako sada stvari stoje u osam škola učenici će prva dva tjedna nastavu pratiti na daljinu zbog zaraze zaposlenika Covidom-19.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija


 Stranica prilagođena ispisu
Na ovom mestu moze...
Mamica za seks, to je ...
Javi se ženo usamljeno...
Tri meseca stari.U pon...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:143

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Snježna Tvrđa