Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Veliko dnevno povećanje broja oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj otvara sve više pitanja o tome kakve će biti epidemiološke mjere, kako bi se u nadolazećim hladnijim danima dodatno smanjile mogućnosti širenja Covida-19, piše Jutarnji list.

Među ostalim, predviđa se obvezno testiranje svih zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika koji rade u sustavu prije povratka na radno mjesto, bilo s godišnjeg ili s bolovanja. Isto se već provodi u nekim domovima za starije, no ta bi mjera od jeseni postala obvezna za sve.

Očekuje se da će se u svim zatvorenim prostorima morati nositi maske, uključujući i na radnom mjestu, ako se radi u prostorima otvorenog tima (nema kancelarija). Ograničit će se i broj osoba na svadbama, vjerojatno u početku na tridesetak, ali ako se pokaže da je ta vrsta okupljanja i dalje izvor zaraze, doćt će do dodatnog ograničavanja koje trenutno vrijedi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a to znači da će u “svadbenoj povorci” biti samo mladenci i najuža obitelj.

Ograničit će se najvjerojatnije i okupljanja na javnim mjestima, što znači da oni koji žele organizirati neko događanje s većim brojem ljudi, to mogu samo tako da se proširi područje događanja.

Mnogo se piše o novoj školskoj godini koja kod nas počinje 7. rujna. Postoji suglasje gotovo svih zemalja EU da djeca do deset godina trebaju ići na nastavu u škole, a ona starija mogu je pratiti online. Naime, prema novim, upravo objavljenim studijama, djeca mlađa od 10 godina nemaju sposobnost prenošenja koronavirusa kao odrasli, dakle manje su opasna za ukućane. No, kod onih starijih, sposobnost prenošenja virusa identična je s onim odrasle populacije pa je upravo to razlog što većina stručnjaka drži da bi nastava za stariju djecu trebala biti online.

Odluke o organizaciji nastave za predstojeću školsku godinu ovisit će i o kapacitetima škole, odnosno tamo gdje se nastava inače odvija samo u jednoj smjeni moguće je da se uvede i druga, kako bi u isto vrijeme i u školi i u razredu bilo što manje učenika.

No, čini se da se za buduće odluke Stožera ipak čeka odluka Ustavnog suda, koja bi trebala odgovoriti na pitanje jesu li Vladine izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti omogućile Stožeru da donosi mjere koje zadiru u ustavna prava, što mnogi drže protuustavnim.

Odluka Ustavnog suda, bez obzira kakva bude, važna je tim više što nas očekuje, prema svemu sudeći, težak život s koronom, a koliko ćemo je uspjeti obuzdati ovisit će o epidemiološkim mjerama koje će se morati provoditi, sviđalo se to nekom ili ne.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivana Mandić/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
08-17-2020 05:28:03 pm :: Daystrom
"...a koliko ćemo je uspjeti obuzdati ovisit će o epidemiološkim mjerama koje će se morati provoditi, sviđalo se to nekom ili ne."

Prijetnje po običaju. Gaženje osnovnih ljudskih prava, uvod u dikaturu, a narod u svome strahu šuti i trpi. Ako do kraja godine narod ne sruši Stožer i vlast, zaslužuju da budu robovi...

Osijek, prodajem potpu...
Tražimo žene i muškarc...
Bayliner Element E16 n...
Prodaja stenaca BUL TE...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:153

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Kroz crveno