Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potpisao je jučer ugovore za projekte izgradnje sustava javne vodoopskrbe i odvodnje s predstavnicima vodnogospodarskih i komunalnih tvrtki iz osam slavonskih općina i gradova; Ernestinovo, Lovas, Donja Motičina, Drenovci, Vrbanja, Pleternica, Đakovo, Satnica Đakovačka, Vladislavci, Vuka, Erdut i Dalj.

Ukupna vrijednost tih projekata iznosi 98 milijuna kuna bez PDV-a, a u 2020. godini Hrvatske vode osigurale su 32,5 milijuna kuna za izgradnju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje navedenih područja.

Svečanom potpisivanju ugovora nazočili su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te čelnici gradova i općina u kojima se provode investicije.

Vrijednost potpisanih ugovora samo za područje Osječko-baranjske županije je 39 milijuna kuna. Ogromna su ulaganja, vrijedna milijarde kuna, koja su zadnjih godina uložena u infrastrukturu na području naše županije. Tim projektima i investicijama možemo biti više nego zadovoljni, a znamo da se realiziraju sredstvima iz fondova EU i državnog proračuna RH. Naravno, nastavljamo i dalje nadograđivati naše sustave i projekte te vjerujem da ćemo uskoro imati izgrađene sustave vodoopskrbe i odvodnje u svim naseljima Osječko-baranjske županije“, izjavio je Anušić.

Zoran Đuroković istaknuo je kako su u ovih osam projekata osigurana sredstva za 35 kilometara nove vodoopskrbne mreže i 20 kilometara novih kanalizacijskih kolektora. Za građane to konkretno znači da će, na primjer, stanovnici Vrbanje i Drenovaca konačno početi piti vodi iz Sikirevaca, a ne vodu u kojoj je prijetnja arsena. Odvodnja u Đakovačkoj Satnici riješit će se priključenjem na sustav pročišćavanja otpadnih voda u Đakovu, u Ernestinovu će se izmijeniti stare azbestne cijevi, a u Donju Motičinu stići će kvalitetna voda iz Našica.

No, to nisu jedini projekti koje će građani izravno osjetiti. U ovom trenutku imamo 1,6 milijardu kuna vrijedne projekte u provedbi u sedam aglomeracija na ovom području, i to uz potporu EU s prosječno 70 posto financiranja. Ako zbrojimo sva ulaganja, s ulaganjima u zaštitu od poplava, dolazimo do iznosa od dvije milijarde kuna“, rekao je Đuroković.

Projekti se već rade na vinkovačkom području i u Đakovačkoj Satnici i Lovasu, a svi poslovi će biti okončani u roku godinu-dvije. Priprema se i nova aglomeracija za općine Vuka, Vladislavci i Ernestinovo, projekt vrijedan 300 milijuna kuna, a osiguran je novac (14 milijuna kuna) za studiju izvodljivosti i projektiranja.

Ministar Tomislav Ćorić je čestitao čelnicima općina i gradova i komunalnih tvrtki na potpisu ugovora dodavši da se u narednom razdoblju nastavljaju projekti koji su izuzetno važni za građane tih općina i gradova jer donose poboljšanje uvjeta života stanovnika. U ovom trenutku u različitim fazama pripreme i realizacije su projekti u vrijednosti 24 milijarde kuna koji će biti završeni do kraja 2023. godine, što će se odraziti i na aktivnosti građevinskog sektora i povećanje zaposlenosti.

Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr


 Stranica prilagođena ispisu

Štenci AST samo za pra...
Shar Pei stenci ostenj...
Stenci DALMATINACA ost...
Tražim suradnike koji ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:155

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Kohorta

Propustili ste? Pogledajte!