Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Broj oboljelih od koronavirusa raste, a trenutno u Hrvatskoj od virusa je oboljelo 206 osoba.

Pišem o onome što znam... ali znam da je tako bilo i u drugim bolnicama i KBC-ima pored ovoga našeg osječkog. - napisao je u uvodu na svojoj Facebook stranici osječki liječnik Igor Berecki.

Dok je 99% Hrvata zadnja dva tjedna brinulo (ili pak uopće nije brinulo) zbog vijesti o širenju pandemije i nestvarno tragičnim posljedicama u Wuhanu, Španjolskoj, Italiji... u isto vrijeme je šutljiva i marljiva ekipa anesteziologa, kirurga, intenzivista, hitnjaka i drugih specijalista, medicinskih tehničara i sestara, ljekarnika, biokemičara, laboranata, spremačica, inženjera, tehničkog osoblja, administratora i programera u mojem KBC-u učinila posao koji je u mojim očima ravan onome kada su Kinezi u Wuhanu u nekoliko dana izgradili cijele centre za skrb o oboljelima:
- ispraznili su i na druge odjele preselili (zajedno s pacijentima i opremom) cijela krila bolničkih zgrada
- preuredili, reorganizirali, dezinficirali, pripremili i "od nule" formirali i potpuno opremili (svim potrebnim aparatima i stručnim osobljem!) centar za respiratorno intenzivno liječenje oboljelih od najtežih oblika koronavirusne bolesti
- proveli, provjerili, obnovili i osigurali kompletne instalacije struje, kisika i ostalih tehničkih plinova za novoosnovanu jedinicu
- reorganizirali postojeće prateće, ali vitalne službe i kliničke zavode - bolničku ljekarnu, ogroman laboratorijski pogon, dijagnostičke službe, sustav bolničke prehrane
- reprogramirali i prilagodili bolnički informatički sustav
- sve to isto učinili s do sada postojećim jedinicama intenzivnog liječenja u KBC-u, uključivo s osiguravanjem dopunskih resursa
- u dijelovima organizacije koji su "zapinjali", u hodu se samoorganizirali i donosili odgovorna, važna i korisna rješenja.

Sve što je učinjeno, moglo bi biti dovoljno - ako širenje virusa ne preraste kapacitete koje su naš KBC i ostali centri u Hrvatskoj uspjeli do maksimuma osigurati.

Mi smo - koliko god smo to mogli i znali - sada spremni.

Svo to vrijeme neprekinuto radimo svoje redovne poslove (bolnica i dalje ima svoje pacijente, hitne službe, pregledi, operacije i pretrage i dalje neprekidno rade) - i čekamo.

A na vama, koji možda uopće niste svjesni koliko rada, znanja i vremena je "iza kulisa" utrošeno i iskorišteno na to da sada možemo relativno mirno čekati, na vama je samo jedno.

Da ostanete doma.

Ne idite nikuda i ne radite ništa, da ni mi ne bismo morali ništa raditi.

Ništa više ne tražimo od vas, nego da svojim izoliranjem od daljnjeg prenošenja virusa prekinete lanac koji vodi k nama, na te aparate za koje smo sretni što smo ih pripremili i istovremeno nesretni ako ih budemo morali koristiti
- napisao je Igor Berecki u svojoj objavi.

Dakle, ponovimo još jednom - #ostanidoma!

Foto: Ilustracija

Pročitajte i..
Strogo ograničavanje zadržavanja na ulicama!
Besplatna psihološka pomoć vezano uz stresove oko pandemije COVID19 od danas i u OBŽ
Od ponoći se obustavlja javni prijevoz u Osijeku
157 osoba oboljelo od koronavirusa u Hrvatskoj


 Stranica prilagođena ispisu
03-22-2020 01:33:45 pm :: akoide
Pohvala liječnicima za navedeni trud.
No ne slažem se pozivom da svi ne radimo ništa. To je pogrešno. Jer ako bi svi uradili ono što navedeni liječnik kaže, i taj njegov uloženi trud bi bio uzaludan.
Ono što trebamo je da se razumno ponašamo i da racionalno organiziramo rad i život tako da mogućnost prijenosa infekcije svedemo na što manju mjeru.

Evo ovo je prilika i za državu da recimo potakne istraživanje u oblasti medicine i fiziologije s ciljem da se pronađe jeftin i brz test za pojedine virusne infekcije, (primjerice slično kao što postoji uređaj za mjerenje glukoze u krvi). Recimo da takav jedan testni komplet postoji , mogli bi se svi građani Hrvatske sami testirati i tako drastično smanjiti mogućnost prijenosa zaraze. Takvo istraživanje bi možda koštalo i nekoliko milijardi kuna, tj. otprilike toliko koliko godišnje "ulupamo" na javne bilježnike.
Maštam, naravno.

Zaštitni vizir za lice...
Stan na dan ili Renta ...
Klavirski studio FORTI...
Sibirski Haski štenci....

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:96

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Kroz crveno