Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Broj građanskih brakova u Hrvatskoj prvi je put u povijesti u prošloj godini bio veći nego broj vjerskih brakova, iako se 86% građana na zadnjem popisu stanovništva izjasnilo katolicima, piše Jutarnji list.

Naime, prema najnovijim podacima iz statističkog prikaza Ministarstva uprave, ukupan broj sklopljenih brakova u Hrvatskoj lani je iznosio 19.942, što pokazuje daljnji trend smanjenja, jer su u istom razdoblju 2018. godine sklopljena 20.223 braka, odnosno 281 brak više. Od ukupno sklopljenih brakova 2019., građanskih brakova bilo je 9996, a vjerskih 9946, odnosno građanskih brakova bilo je 50 više nego vjerskih.

Sve do prije desetak godina vjerski su brakovi činili oko dvije trećine svih brakova, a u pretprošloj godini bilo ih je 237 više, no lani je došlo do preokreta.

U pet županija i u Gradu Zagrebu broj građanskih brakova veći je nego broj crkvenih brakova, a najveća razlika u korist građanskih naspram vjerskih brakova vidljiva je u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Nešto je manja razlika u Sisačko-moslavačkoj, Virovitičko-podravskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji te u Gradu Zagrebu.

Kada je riječ o razvodima, za 2019. podaci još ne postoje, ali prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2018. razvelo se 6125 parova, a u posljednjih više od deset godina stopa razvoda na 1000 sklopljenih brakova porasla je za 50-ak posto, odnosno gotovo svaki treći brak u Hrvatskoj je razvrgnut.

Stručnjaci očekuju da će se taj trend smanjenja vjerskih brakova nastaviti i dalje i doći će do brojki koje se mogu vidjeti i u drugim zapadnoeuropskim zemljama. Očekuje se da će i broj brakova koji se raskidaju i broj izvanbračnih zajednica također biti u porastu, jer u društvu postoji osjećaj opće nesigurnosti i neizvjesnosti u ekonomskom i financijskom pogledu, vezano uz zaposlenje i životne perspektive, pa samim time postoji nepovjerenje u instituciju braka.

Trend smanjenja broja crkvenih brakova sve je veći i zato što je razvrgnuće crkvenog braka komplicirano, iako je crkva administrativno olakšala taj postupak, ali je ponovno sklapanje crkvenog braka gotovo pa nemoguće, osim u iznimnim situacijama. Jasno je da je sklapanje civilnog braka u tom pogledu puno jednostavnije i omogućava lakše prebrođivanje kasnijeg eventualnog kriznog razdoblja.Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija


 Stranica prilagođena ispisu
03-06-2020 05:23:00 pm :: akoide
"Religija je vapaj potlačenih, srce u svijetu bez srca, duša u bezdušnom svijetu." -rekao je, vjerovali ili ne, Karl Marx (Prilog kritici Hegelove filozofije prava, Uvod, 1843.)

Pomeranski spic stenci...
Iskusna gospođa u najb...
Iznajmljujem namješten...
Kvalitetne instrukcije...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:105

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Kroz crveno