Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Prosječno se godišnje u Hrvatskoj prijavi od 560 do 1000 djela protiv spolne slobode, spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Kako bi se podigla svijest o tom problemu, Ženska soba razvila je edukacijski program o seksualnom nasilju za učenike srednjih škola da bi se podigla svijest o velikom broju slučajeva nasilja. Do kraja veljače ovaj će se program implementirati u 31 srednjoj školi, a zatim se planira uvesti u kurikulum.

Riječ je o šest preventivnih radionica u trajanju od 45 minuta namijenjenih učenicima od prvog do trećeg razreda srednje škole. Učenici u prvom razredu učit će o seksualnom nasilju i seksualnom nasilju u obitelji, u drugom o elektroničkom seksualnom nasilju i zaštiti od njega, a u trećem o prepoznavanju i zaštiti od seksualnog nasilja u mladenačkim vezama.

U projekt je od početka uključeno šest partnerskih škola, a lani se uključilo još 25 srednjih škola. Završeni su predtestiranja i radionice te je sada u tijeku faza posttestiranja kako bi se mogla napraviti procjena učinka na velikom uzorku.

Osnovna ideja progama „Seksualno nasilje – edukacijski i prevencijski program“ (SNEP) je da on postane sastavni dio prevencijskih kurikuluma u školama s idejom da se kontinuirano primjenjuje na svim sljedećim generacijama. U ovoj fazi provode ga profesori i profesorice te stručni suradnici i suradnice koji su završili našu edukaciju o provedbi projekta, a u budućnosti je zamišljeno da ga na temelju priručnika i svih dostupnih materijala mogu provoditi svi profesori i profesorice te stručni suradnici i suradnice koji to žele.

U projekt su uključene i tri srednje škole iz Osijeka: Ugostiteljsko-turistička škola, Medicinska škola i Obrtnička škola.

Učenici i učenice vrlo su zainteresirani za temu te žele razgovarati o njoj i iskazuju želju za sudjelovanjem na još više radionica, a ne

Iz Ženske kuće naglašavaju kako je potrebno educirati djecu, njihove roditelje te osobe koje se bave djecom, ali i promijeniti društvenu stigmu prema žrtvama seksualnog nasilja, što se ogleda u prebacivanju odgovornosti sa žrtve na počinitelja.
Projekt se provodi u sklopu Europskog projekta “Seksualno nasilje – edukacijski i prevencijski program”.Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija


 Stranica prilagođena ispisu

Kvalitetne instrukcije...
NA JEDNOM MJESTU PONUD...
Bayliner 160OB dužina ...
NASLOV: Trodjelni kale...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:73

Registrirani online (1): Dino8090


Objektiv031

Kroz crveno