Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Radovi na četvrtoj, posljednjoj dionici uređenja desne obale Drave u Osijeku kod Stare luke Tranzit odlično napreduju i vide se obrisi buduće obaloutvrde kojom će se konačno ostvariti dugonajavljivani cilj osječke gradske uprave – spajanje Gornjeg i Donjeg grada šetnicom, izvještava Slavonska televizija.

Podsjetimo, radovi su započeli 2. ožujka, a njihova vrijednost iznosi 55,75 milijuna kuna, od čega se najveći dio financira iz državnog proračuna preko Hrvatskih voda te manjim dijelom iz proračuna Grada.

Glavna zadaća ovog projekta je utvrđivanje i stabilizacija obale i obalnog pojasa te poboljšanje obrane od poplava u Osijeku, ali on će Osječanima također omogućiti ono na što čekaju desetljećima - neprekinutu šetnicu uz rijeku Dravu u dužini od šest kilometara s biciklističkom stazom, odmorištem s klupama i uređenim hortikulturalnim pojasom.

Osim šetnice, koja se optimistično najavljuje za kraj 2021. godine, Donji grad će dobiti i novu luku za pristajanje kruzera. Obzirom da je riječ o tehnološki i građevinski iznimno kompliciranom zahvatu, rok za njezin dovršetak je pet godina, odnosno do kraja 2023.

Kod bivše Kožare nastavljaju se radovi vrijedni 30 milijuna kuna, a trebali bi biti gotovi do kraja 2021. Tamo se postavlja armirano-betonski zid za obranu od poplava, pješačko-biciklistička staza i zeleni pojas te mali amfiteatar kao zanimljivo arhitektonsko-turističko rješenje.

U Hrvatskim vodama najavljuju i izgradnju obaloutvrde na lijevoj obali Drave kod ZOO vrta, ali i na desnoj strani prema Višnjevcu, duž nasipa Osijek-Višnjevac, sve do Hipodroma. I na ovom dijelu obaloutvrde planira se uređenje i postavljanje svih modernih urbanih sadržaja.

Na kraju, najavljeno je i otvaranje starog toka Drave, za što će biti potrebno napraviti prokop duljine 1,5 km kod Josipovca. Tamo će se također urediti pješačko-biciklistička staza.Tekst i foto: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu
01-22-2020 05:26:28 pm :: akoide
Koliko se sjećam rok za uređenje obale kod starog Tranzita je 3 godine. Po mojoj slobodnoj procjeni, onako iz rukava, napravljeno je 10-15% posla za nešto više od 10 mjeseci. Dakle, sadašnjim tempom radovi sigurno neće biti gotovi na vrijeme, tj. 3. ožujka 2022. To će biti moguće samo ako se ubrzaju radovi.
Samo za usporedbu što je moguće napraviti i u kojem vremenu navest ću slijedeći primjer. Godine 1947. sagrađena je za samo sedam i pol mjeseci nova željeznička pruga Šamac- Sarajevo duljine 242 km, u sklopu koje je napravljeno je 9 tunela i 17 mostova. Sve se radilo praktički bez ikakve mehanizacije, samo kramp, lopata i leđa. I jedan kuriozitet, u gradnji pruge, kao dobrovoljci, sudjelovali su, među ostalima i Olof Palme, budući švedski premijer, te Pierre Trudeau, budući kanadski premijer. Ljudi moji, pa je li to moguće, povikao bi Mladen Delić.Labrador Retriver, vrh...
Nježna i mazna, mamica...
Plac na prodaju povrsi...
NA JEDNOM MJESTU PONUD...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:124

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Pješački most

Propustili ste? Pogledajte!