Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Državni zavod za statistiku objavio je najnovije podatke o broju stanovnika u Hrvatskoj te o iseljavanju stanovništva i migracijskim trendovima u razdoblju od 2008. do 2018. godine.

Gledano na razini cijele države, Hrvatska je u predmetnom razdoblju, uslijed iseljavanja i negativne demografske slike, službeno izgubila oko 233.000 stanovnika, odnosno nešto više od 5% ukupne populacije.

Podaci DZS-a o iseljavanju pokazuju da stanovništvo ne odlazi samo iz nerazvijenih i ruralnih krajeva, već i iz velikih gradova i županijskih središta koja su tradicionalno privlačila stanovništvo iz manjih mjesta.

Kada je riječ o velikim gradovima s najvećim gubitkom stanovništva, suprotno očekivanjima Osijek nije na prvom mjestu. Tu neslavnu top listu predvodi Rijeka koja je u tih deset godina izgubila nešto više od 14.000 stanovnika, slijedi Split s minusom od desetak tisuća, dok je Osijek treći sa 6.838 iseljenih stanovnika.

Da je situacija u Slavoniji ipak najteža, svjedoči podatak da su među prvih deset gradova s najvećim iseljavanjem još i Slavonski Brod, Vukovar, Požega i Đakovo, dakle polovica top tena.

Kada se promatraju relativni pokazatelji, odnosno brojke u postotcima, situacija je slična utoliko što se istih pet slavonskih gradova nalazi među prvih deset. Neslavni šampion je Vukovar, koji je u zadnjem desetljeću izgubio petinu stanovništva (oko 21%), dok je Osijek zauzeo deveto mjesto s minusom od 6,3% stanovnika.

Ako govorimo o županijama, jedino je u plusu Istarska županija, i to s minimalnim rastom, dok sve ostale bilježe pad stanovništva. Dobra vijest za Osječko-baranjsku županiju je u tome što se ne nalazi među prvih deset ni u kategoriji apsolutnih ni relativnih brojeva.

Ipak, to još uvijek nije razlog za optimizam. Svi podaci upućuju na to da se iseljavanje nastavlja premda nešto manjim intenzitetom nego prethodnih godina, sve je manje novorođene djece a sve više umrlih, a treba imati na umu i to da DZS uzima u obzir samo osobe koje su službeno odjavile mjesto prebivališta, dok najveći broj iseljenih to nije učinio. Stoga je mudro zapitati jesu li gore navedene brojke ipak samo vrh sante leda koje kriju daleko dramatičnije stanje u državi.

Tekst: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu
12-12-2019 10:30:33 am :: akoide
Ima indirektnih metoda kojima se može prilično točno odrediti smanjenje broja stanovnika. Recimo jedna je ukupna potrošnja vode privatnih korisnika prije 10 godina i danas. Druga je ukupna potrošnja struje privatnih korisnika. Kombinacija ove dvije metode dala bi još precizniji podatak.
To su metode kojih sam se ja, obični pik zibner, na prvu sjetio.
Kad sam već kod takvih stvari spomenut ću jednu genijalnu metodu za mjerenje potrošnje narkotika, koju su smislili pravi majstori. Radi se o tome da se mjeri količina metabolita određene vrste droge koja se nalazi u gradskoj kanalizaciji. Naime svi ljudi, pa i narkomani, uglavnom mokre u gradsku kanalizaciju. Metaboliti droge se izlučuju putem mokraće, a mjerenjem njihove količine u kanalizaciji može se prilično precizno odrediti koliko se određene vrste droge konzumira u određenom razdoblju na određenom području.

Stenci POMERANCA sprem...
Prodajem razni elektro...
Iznajmljujem stan stud...
I leglo: Oba psa su r...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:103

Registrirani online (1): mata


Objektiv031

Laku noć grade